Ανακοίνωση Συνασπισμού για την ανακοίνωση του Συνδέσμου Καθαριότητας και της ΤΕΔΚ

Κέρκυρα, 01/06/2008

Έκπληξη και αγανάκτηση μας προκάλεσε η ομόφωνη ανακοίνωση της ΤΕΔΚ, του Συνδέσμου Καθαριότητας και των δημάρχων του νησιού.

Σαν να μην είχε συμβεί τίποτα, σαν να μην είχαν λάβει χώρα τα ιδιαίτερα βίαια επεισόδια στη Λευκίμμη και με πολιτική αποφασιστικότητα κατόπιν εορτής, διακηρύσσουν την «πολιτική τους βούληση» για την υλοποίηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος! Υπάρχει, δηλαδή, σχεδιασμός για ολοκληρωμένη διαχείριση, τον οποίο κάποιοι ανεύθυνοι εμποδίζουν; Γιατί οι κάτοικοι δεν πείθονται; Έχουν άδικο να είναι καχύποπτοι, να θεωρούν ότι «ολοκληρωμένη διαχείριση» χωρίς μελέτες, χωρίς αυστηρές προδιαγραφές, χωρίς χωροθέτηση, χωρίς χρονοδιάγραμμα, χωρίς κονδύλια, χωρίς προγράμματα ανακύκλωσης και διαλογής, δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά ΧΥΤΑ τύπου Τεμπλονίου;

Οι κ.κ. Δήμαρχοι ουδέποτε μπόρεσαν να πείσουν για την ειλικρίνεια των προθέσεών τους. Δεν παρουσίασαν ποτέ σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης. Λαϊκίζουν θέτοντας το δίλημμα «χωματερή ή ΧΥΤΑ» την ώρα που ξέρουν ότι οι ΧΥΤΑ δε λύνουν το πρόβλημα. Ξεχνούν τις δικές τους ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση που έχει φθάσει το πρόβλημα των στερεών αποβλήτων στο Νομό μας, με τη δική τους διαχείριση, με τις δικές τους πράξεις και παραλήψεις. Και απροκάλυπτα επιδοκιμάζουν την τρομοκρατική επίθεση των ΜΑΤ ως «αναγκαστικό χειρισμό του προβλήματος»! «Πρόβλημα» είναι οι πολίτες που ειρηνικά κινητοποιούνται και διαμαρτύρονται! «Αναγκαστικός χειρισμός» είναι τα ΜΑΤ, η ωμή κρατική βία και καταστολή, οι προσαγωγές, οι δεκάδες τραυματίες και, το τραγικότερο, ο θάνατος μιας γυναίκας!

Με έκπληξη και αγανάκτηση βλέπουμε τους αιρετούς δημοτικούς μας άρχοντες να αναπαραγάγουν λογική και φρασεολογία Βύρωνα Πολύδωρα! Είμαστε, δυστυχώς, στη δυσάρεστη θέση να τους θυμίσουμε ότι, όταν οι ειρηνικές κινητοποιήσεις αντιμετωπίζονται με κρατική βία, το θέμα δεν είναι πλέον το δίκαιο ή όχι των αιτημάτων, ή το πολιτικό κόστος που λεονταρίζοντας δηλώνουν «έτοιμοι να επωμισθούν». Το διακύβευμα πλέον είναι Η ΙΔΙΑ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Οι αιρετοί μας, δυστυχώς, αυτό το αγνόησαν.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μια τέτοια ευθεία κάλυψη του όργιου βίας και καταστολής που εκτυλίχθηκε στη Λευκίμμη, δεν είναι δυνατόν να εκφράζει στο σύνολό του, και μάλιστα ομόφωνα, το αυτοδιοικητικό δυναμικό του νησιού μας. Περιμένουμε από όποιους έχουν να επιδείξουν δημοκρατική ευαισθησία και αίσθημα ευθύνης, άμεσα να διαφοροποιηθούν.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, όταν μιλούν για τις περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες, μιλάνε (και το εννοούν) για μηδενική ανοχή απέναντι στη ρύπανση της θάλασσας από μεγαλοξενοδόχους και επιχειρηματίες, για φραγμό στα όποια παράνομα σχέδια τουριστικής «αξιοποίησης» προστατευόμενων περιοχών, για οριστικό και αδιαπραγμάτευτο τέλος στην επαναλειτουργία των λατομείων… Σε τέτοια μέτρα οφείλουν να δείξουν την πολιτική τους αποφασιστικότητα, και τότε φυσικά θα έχουν τους πολίτες μαζί τους, και όχι απέναντί τους.

Το Γραφείο Τύπου