Οι κάτοικοι «πάλευαν» 12 ώρες με τα ΜΑΤ στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Πατήστε για μεγέθυνση

Οι πρώτες ενδείξεις ότι έσπασε το μπλοκ των δημάρχων

Οι πρώτες ενδείξεις ότι «έσπασε» το μπλοκ των Δημάρχων είναι ορατές. Και αυτό δεν είναι εκτίμηση. Αυτό προκύπτει από τα ως τώρα στοιχεία, τα οποία όμως σε αυτή τη φάση δίδονται με φειδώ στη δημοσιότητα. Τι σημαίνει όμως το γεγονός αυτό; Σημαίνει ότι ακόμα ούτε η ΤΕΔΚ, ούτε ο Σύνδεσμος Καθαριότητας, ούτε το άτυπο όργανο των Δημάρχων, δεν έχει εκδώσει μία ανακοίνωση με την οποία να ζητά την απομάκρυνση των ΜΑΤ από τη Λευκίμμη. Αυτό αναφέρουν ως εξήγηση έγκυρες πηγές και τονίζουν ότι δύο τουλάχιστον δήμαρχοι, ο καθένας για δικούς του, διαφορετι κούς, λόγους, αποστασιοποιείται από τις αποφάσεις όχι μόνο του άτυπου οργάνου, αλλά και της ΤΕΔΚ και του Συνδέσμου.

Ειδικότερα επισημαίνεται ότι στη σύσκεψη των Δημάρχων, της Δευτέρας 16-6-2008, δεν ήταν παρόντες «όλοι» οι Δήμαρχοι, αλλά μερίδα των δημάρχων που τάσσεται (ακόμα) υπέρ της ολοκλήρωσης του ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Αυτή η επιλογή, των έστω και ορισμένων εκ των δημάρχων, να μη ζητούν την αποχώρηση των ΜΑΤ από τη Λευκίμμη, αποτελεί αφ’ εαυτού ένα πολιτικό πρόβλημα, τόνιζαν οι ίδιες πηγές.
Όπως και να έχει το πράγμα και ανεξάρτητα από τη θέση που τελικά θα τηρήσουν ως το τέλος αυτής της ιστορίας, υπάρχει μία ακόμα νεώτερη εξέλιξη στην υπόθεση. Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Αντζελα Γκερέκου, απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, με την οποία ζητά την απομάκρυνση των ΜΑΤ από τη Λευκίμμη και προσθέτει:
«Προσωπική μου άποψη είναι, ότι η βία ποτέ δεν οδήγησε στην επίλυση κανενός προβλήματος – ούτε φυσικά πρόκειται να οδηγήσει στην επίλυση του συγκεκριμένου. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι η παρέμβασή σας για την απομάκρυνση των δυνάμεων των ΜΑΤ και την παύση των εργασιών κατασκευής του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, θα θεωρηθεί ως απόδειξη της προσωπικής σας ευαισθησίας και του σεβασμού σας στη γνώμη των Πολιτών, οι οποίοι αγωνίζονται να διατηρήσουν σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο, την καθημερινή ποιότητα της ζωής των τοπικών τους κοινωνιών». Τέλος, βίαια επεισόδια ξέσπασαν το μεσημέρι της Δευτέρας, που διήρκεσαν 12 τουλάχιστον ώρες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν 4 τραυματισμοί, αλλά και δύο συλλήψεις.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών και των προσπαθειών της, αρχικά για την αποτροπή της επέμβασης και στην συνέχεια για την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ από τη Λευκίμμη, με στόχο να επέλθει κοινωνική ειρήνη στην περιοχή, στις 17.6.2008, απέστειλε σχετική επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ
Τα γεγονότα τα οποία διαδραματίζονται εδώ και λίγο καιρό στην περιοχή της Λευκίμμης στο νότιο τμήμα της Κέρκυρας, με αποκορύφωμα το θάνατο της 43χρονης μητέρας δύο ανήλικων παιδιών Μαρίας Κουλούρη στις 29.5.2008, αλλά και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων Πολιτών και αστυνομικών ακόμη και κατά τη χθεσινή ημέρα (16.6.2008), με οδήγησαν στην απόφαση να απευθυνθώ προσωπικά σε εσάς, ζητώντας
την παρέμβασή σας.
Η Κέρκυρα αντιμετωπίζει εδώ και καιρό, έντονο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων. Ο ΧΥΤΑ ο οποίος σήμερα εξυπηρετεί το νομό – έργο εξ’ αρχής προβληματικό, το οποίο επιπροσθέτως ποτέ δεν λειτούργησε με τις προϋποθέσεις που έπρεπε – βρίσκεται ήδη σε σημείο κορεσμού και αναζητούνται νέες λύσεις. Οι λύσεις αυτές, θα πρέπει να μπορούν ταυτόχρονα να διευθετούν το πρόβλημα σε μακροπρόθεσμη βάση, να ικανοποιούν τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και να έχουν τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Δυστυχώς, η λύση η οποία έχει προκριθεί από πλευράς Κυβέρνησης, για τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στην περιοχή της Λευκίμμης, δεν ικανοποιεί κανένα από τα τρία αυτά κριτήρια: α) η κατασκευή ενός ακόμη ΧΥΤΑ δεν μπορεί να δώσει λύση σε βάθος χρόνου, δεδομένου ότι απαιτείται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων για το νομό, το οποίο να στηρίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στις διαδικασίες ανακύκλωσης – όπως άλλωστε υποδεικνύει και η σχετική έκθεση του ΤΕΕ Κέρκυρας, η οποία έχει κατατεθεί εδώ και καιρό και έχει βρει σύμφωνους, όλους ανεξαιρέτως τους φορείς του νομού, β) σύμφωνα με την Οδηγία 99/31, επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση η μετατροπή όλων των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ (Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και όχι Απορριμμάτων) μέχρι το 2010. Τον περασμένο Απρίλιο μάλιστα, εσείς ο ίδιος προχωρήσατε στη σύσταση 3μελούς Επιτροπής αρμοδίων Υφυπουργών, για να εξετάσουν τους τρόπους προσαρμογής της χώρας μας στην Οδηγία αυτή – και επομένως η δημιουργία ενός νέου ΧΥΤΑ είναι ακατανόητη,τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν εμπίπτει προφανώς στη γενική κατεύθυνση την οποία έχετε δώσει και γ) τα διαρκώς κλιμακούμενα σε ένταση και βία επεισόδια, αποτελούν, αν μη τι άλλο, την αναμφισβήτητη απόδειξη της πλήρους ανυπαρξίας συναίνεσης της τοπικής κοινωνίας.
Η δημιουργία ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη, δεν αποτελεί τη μοναδική λύση αντιμετώπισης του υπαρκτού προβλήματος διαχείρισης απορριμμάτων της Κέρκυρας. Έχω αναλάβει την προσωπική πρωτοβουλία για τη σύσταση μιας ομάδας ειδικών, η οποία εντός των επομένων ημερών, αναμένεται να παρουσιάσει δημόσια, εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες βασίζονται σε άλλες τεχνικές και μεθόδους (όπως για παράδειγμα η δεματοποίηση). Ευελπιστώ ότι οι προτάσεις αυτές, θα αντιμετωπιστούν σοβαρά και θα υποστηριχθούν επαρκώς απόπλευράς αρμοδίων Υπουργείων, συμβάλλοντας στην εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης του προβλήματος.
Η παρουσία των ΜΑΤ στην περιοχή και η επιμονή στην αδιέξοδη και ατελέσφορη απόφαση της δημιουργίας του ΧΥΤΑ στην Λευκίμμη, πολύ φοβούμαι ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των βίαιων επεισοδίων στην περιοχή, με τραγικά πιθανά αποτελέσματα. Να επισημανθεί εδώ, ότι ήδη υπάρχει απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Ν.Α. Κέρκυρας, αλλά και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του οικείου Δήμου Λευκιμμαίων, ενώ αναμένονται και σχετικές αποφάσεις άλλων Δημοτικών Συμβουλίων του Νομού, τα οποία ζητούν την άμεση απομάκρυνση των ΜΑΤ, αλλά και την παύση της συνέχισης των εργασιών για την κατασκευή του ΧΥΤΑ, όπως αποφάσισε το Δ.Σ. του Δ. Λευκιμμαίων. Θέλω να πιστεύω, ότι η δια της βίας επιβολή μιας απόφασης, η οποία δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη της, τη σύσσωμη αντίθετη γνώμη και την αντίδραση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, δεν είναι σύμφωνη, ούτε με τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεστε, ούτε με τον προσωπικό σας κώδικα αξιών.
Κατόπιν τούτων, σας ζητώ την άμεση προσωπική σας παρέμβαση, για να απομακρυνθούν από την περιοχή οι δυνάμεις των ΜΑΤ και να σταματήσουν οι εργασίες της κατασκευής ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη, ούτως ώστε να δοθεί χρόνος για να διεξαχθεί ο δημόσιος διάλογος, για την εξεύρεση άλλης άμεσης λύσης αντιμετώπισης του προβλήματος.
Προσωπική μου άποψη είναι, ότι η βία ποτέ δεν οδήγησε στην επίλυση κανενός προβλήματος – ούτε φυσικά πρόκειται να οδηγήσει στην επίλυση του συγκεκριμένου. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι η παρέμβασή σας για την απομάκρυνσητων δυνάμεων των ΜΑΤ και την παύση των εργασιών κατασκευής του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, θα θεωρηθεί ως απόδειξη της προσωπικής σας ευαισθησίας και του σεβασμού σας στη γνώμη των Πολιτών, οι οποίοι αγωνίζονται να διατηρήσουν σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο, την καθημερινή ποιότητα της ζωής των τοπικών τους κοινωνιών.

ΤΟ Δ.Σ. ΛΕΥΚΙΜΜΑΙΩΝ
Στο μεταξύ το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκιμμαίων σε έκτακτη συνεδρίασή του την περασμένη Παρασκευή έλαβε ομόφωνη απόφαση με την οποία ζητά την άμεση απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων και τη διακοπή των εργασιών στο ΧΥΤΑ μέχρι την έκδοση απόφασης περί της προσφυγής των κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας, ο Δήμαρχος κ. Γατσούλης, σε μία ύστατη προσπάθεια αναδίπλωσης, κάλεσε τους κατοίκους να πάνε στην είσοδο του ΧΥΤΑ. Πράγματι εκατοντάδες πολίτες προσήλθαν αλλά χωρίς να υπάρξουν επεισόδια. Γύρω στις 2, ξημερώματα Σαββάτου, οι κάτοικοι άρχισαν να αποσύρονται και έδιναν ραντεβού στο Γυμνάσιο για την επόμενη μέρα, προκειμένου να γίνει η προγραμματισμένη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Το Σάββατο στις 7 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η λαϊκή συνέλευση που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας.
Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο «ΧΥΤΑ Λευκίμμης», «από τη συνέλευση απουσίαζε ο δήμαρχος Σπ. Γατσούλης και η δημοτική αρχή. Ο κ. Γατσούλης έστειλε μια χειρόγραφη επιστολή η οποία διαβάστηκε στους παρευρισκομένους.
Στη συζήτηση, συμμετείχαν πολλοί ομιλητές και αρκετός κόσμος, και διατυπώθηκαν αρκετές προτάσεις για την συνέχιση του αγώνα. Οι κυριότερες προτάσεις που τέθηκαν ενώπιον της Συνέλευσης και οι οποίες επικυρώθηκαν ήταν:
α) Ο αγώνας να δοθεί στην Λευκίμμη με κλείσιμο του δρόμου που οδηγεί στα Μισοράχια και παρεμπόδιση των Φορτηγών που μεταφέρουν υλικά προς τον χώρο του ΧΥΤΑ .
β) Πανκερκυραϊκό συλλαλητήριο στις 27/06 /2008 με συμμετοχή πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων σωματείων, περιβαλλοντικών συλλόγων, μαζικών φορέων, με επικεφαλής την συντονιστική επιτροπή αγώνα.
γ) Συλλαλητήριο στην Κέρκυρα και κλείσιμο του αεροδρομίου συμβολικά για 2 ώρες σε ώρες αιχμής.
δ) Καθιστική διαμαρτυρία στην είσοδο του περιφερειακού που οδηγεί στα Μισοράχια και ανάδειξη του θέματος για την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων σε επίπεδο Νομού.
Η συνέλευση τελείωσε γύρω στις 11.00 μμ». Η Κυριακή πέρασε ήρεμα αλλά την
επόμενη μέρα ξέσπασαν και πάλι βίαια επεισόδια στην περιοχή κατασκευής του ΧΥΤΑ.

ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, κάτοικοι της περιοχής διαπίστωσαν ότι τα μηχανήματα που εκτελούν τις εργασίας στο χώρο του ΧΥΤΑ πέρασαν σε διπλανά οικόπεδα. Μάλιστα φαίνεται ότι έχουν γίνει και συλλήψεις των υπευθύνων.
Τα επεισόδια άρχισαν στις 2.30 περίπου το μεσημέρι όταν εκατοντάδες κάτοικοι της Λευκίμμης που διαφωνούν με την κατασκευή του ΧΥΤΑ στην περιοχή, επιχείρησαν να διακόψουν τις εργασίες. Οι κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με δυνάμεις των ΜΑΤ που περιφρουρούσαν το χώρο και εκτόξευσαν πέτρες κατά των αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα. Μάλιστα σχετικό βίντεο υπάρχει στην ιστοσελίδα, όπως προαναφέρθηκε.
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως οι δυνάμεις των ΜΑΤ που έσπευσαν στην περιοχή, έκαναν αδιακρίτως χρήση πλαστικών σφαιρών και χημικών.
Από τα επεισόδια τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ο ένας στο μάτι, σύμφωνα με τη μαρτυρία του δημάρχου Λευκίμμης, Σπύρου Γατσούλη, στη Zougla.gr.
Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας και στο Νοσοκομείο της πόλης. Μεταξύ των τραυματιών είναι και ο υποδιευθυντής της αστυνομικής διεύ-
θυνσης Κερκύρας.

ΗΡΕΜΙΑ ΧΘΕΣ
Ηρεμία επικρατούσε χθες και προχθές στη Λευκίμμη.
Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν 4 αστυνομικοί, δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται στο γενικό νομαρχιακό νοσοκομείο. Ο ένας τραυματίστηκε στο μάτι και εγχειρίστηκε, ενώ ο δεύτερος φέρει τραύμα στην πλάτη. Σύμφωνα με την Αστυνομία, συνελήφθησαν 2 κάτοικοι της περιοχής με την κατηγορία της οπλοχρησίας και οπλοκατοχής.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Κέρκυρας Δημήτρης Τσιότσιος ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις των ΜΑΤ στην περιοχή ενισχύθηκαν, υποστηρίζοντας πως οι καταγγελίες κατοίκων για απαγόρευση προσέγγισης πολιτών στις παρακείμε νες στο χώρο του εργοταξίου ιδιοκτησίες τους, δεν ευσταθούν.
Αντίθετα, κάτοικοι της περιοχής μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής του Γυμνασίου Λευκίμμης Σπύρος Κάντας επέμειναν στις καταγγελίες τους για τη στάση της Αστυνομίας, υπογραμμίζοντας πως η στάση αυτή με τη συνεχιζόμενη απαγόρευση προσέγγισης στο χώρο αλλά και τα πρόβλημα με τα όμορα οικόπεδα, ήταν η αιτία των χθεσινών επεισοδίων.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Στο μεταξύ, το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκιμμαίων σε έκτακτη συνεδρίασή του την Παρασκευή έλαβε ομόφωνη απόφαση με την οποία ζητά την άμεση απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων και τη διακοπή των εργασιών στο ΧΥΤΑ μέχρι την έκδοση απόφασης περί της προσφυγής των κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Την Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε άτυπη συνεδρίαση των δημάρχων της Κέρκυρας, προκειμένου να συζητήσουν την από εδώ και στο εξής στάση τους στο ζήτημα, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν σε καμία επίσημη ανακοίνωση. Οι πληροφορίες είναι ελάχιστες, αλλά όπως έγινε γνωστό, δεν συμμετείχαν όλοι οι Δήμαρχοι. Θεωρείται δηλαδή ότι το «μέτωπο των δημάρχων αρχίζει και σπάει». Ηδη αποστάσεις κρατά από τα τεκταινόμενα ο Δήμαρχος Κορισσίων κ. Χειμαριώτης, ενώ ο Δήμαρχος Λευκιμμαίων φαίνεται ότι έχει αλλάξει ρότα σε μία ύστατη προσπάθεια να διασωθεί πολιτικά από το όλο θέμα.

ΠΩΣ ΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΘΕΜΑ Ο ΤΥΠΟΣ
Το ρεπορτάζ που δίνουν δύο δημοσιογράφοι της ηλεκτρονικής εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ on line», αναφέρει:
«Άγρια επεισόδια στην Λευκίμμη της Κέρκυρας και τραγελαφικές καταστάσεις για την Ελληνική Αστυνομία σημειώθηκαν το μεσημέρι, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως η συγκεκριμένη «ιστορία» θέλει ιδιαίτερη προσοχή… Πάνοπλη άνδρες των ΜΑΤ συγκρούστηκαν με τους εξαγριωμένους κατοίκους της περιοχής με αφορμή την κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.
Οι αστυνομικοί «χτύπαγαν» με ιδιαίτερο …ζήλο και χωρίς φυσικά σχέδιο με αποτέλεσμα να ξυλοφορτώσουν άγρια και τον αστυνομικό υποδιευθυντή του νησιού. Φαντάζει απίστευτο, αλλά ο αξιωματικός που πήγε στο σημείο για να συντονίζει τις ενέργειες των ΜΑΤ έφαγε ξύλο γιατί οι υφιστάμενοι του δεν τον αναγνώρισαν καθώς φορούσε πολιτικά. Όλα ξεκίνησαν όταν οι κάτοικοι της Λευκίμμης προχώρησαν σε νέο γύρο δυναμικών αντιδράσεων με αφορμή την καταπάτηση, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, καλλιεργήσιμων εκτάσεων δίπλα στο εργοτάξιο του ΧΥΤΑ από εργάτες των εγκαταστάσεων. Οι Λευκιμμιώτες προσπάθησαν να εισβάλουν στο εργοτάξιο, πετώντας πέτρες στους αστυνομικούς των ΜΑΤ που αντέδρασαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Τα επεισόδια μέσα σε λίγα λεπτά πήραν μεγάλες διαστάσεις και μάχες σώμα με σώμα σημειώνονταν στα χωράφια της περιοχής.
Η ένταση ήταν τόσο μεγάλη που οι άνδρες των ΜΑΤ σε μια απεγνωσμένοι προσπάθεια να επιβάλλουν την τάξη έδερναν όποιων έβρισκαν μπροστά τους. Ο υποδιευθυντής – που είχε την ατυχία να πάει στην περιοχή με πολιτικά ρούχα και όχι με τη στολή – κάποια στιγμή «συναντήθηκε» με τους υφισταμένους του. Μέσα στο γενικό «χαμό» και χωρίς να τον αναγνωρίσουν οι ΜΑΤατζήδες άρχισαν να των χτυπούν και μέχρι να τους εξηγήσει έφαγε αρκετές… Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν και τρείς ακόμη άνδρες των ΜΑ, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο της Κέρκυρας. Στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες μεταφέρθηκε και ο αστυνομικός διευθυντής…Αξίζει να τονι σθεί πως πριν από δεκαπέντε ημέρες σε ανάλογες κινητοποιήσεις των κατοίκων της Λευκίμμης έχασε τη ζωή της μια 43χρονη γυναίκα όταν παρασύρθηκε από μηχανάκι που οδηγούσε νεαρός, τον οποίο κυνηγούσαν οι αστυνομικοί».

Ο ΣΥΝ ζητά την αποχώρηση των ΜΑΤ και καταγγέλλει Μικάλεφ, Κάρρα και Γατσούλη

• «Οι κ.κ. Δήμαρχοι ουδέποτε μπόρεσαν να πείσουν για την ειλικρίνεια των προθέσεών τους».

Με μία σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΝ της Κέρκυρας, αναφέρεται στα επεισόδια της Δευτέρας που έγιναν στη Λευκίμμη και αφού ζητά την αποχώρηση των ΜΑΤ από την περιοχή, καταγγέλλει τους Δημάρχους Κερκυραίων, Φαιάκων και Λευκιμμαίων, κ.κ. Μικάλεφ, Κάρρα και Γατσούλη, ως άμεσα συνυπεύθυνους. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Η αστυνομοκρατία, η καταστολή, το όργιο βίας, εκφοβισμού και συλλήψεων στη Λευκίμμη, συνεχίζονται αμείωτα. Αυτή τη φορά, με την επίβλεψη και την εποπτεία των ΜΑΤ, είχαμε παράνομη καταπάτηση ιδιοκτησιών ώστε να διευκολυνθεί ο εργολάβος να προχωρήσει τις εργασίες. Οι κάτοικοι που προστάτευαν την περιουσία τους, αντιμετωπίστηκαν με χημικά και βία από τις κρατικές δυνάμεις καταστολής.
Η κατάσταση πλέον γίνεται ανεξέλεγκτη. Η αυθαιρεσία και ο αυταρχισμός της Κυβέρνησης της Ν.Δ., η αντιμετώπιση των λαϊκών κινητοποιήσεων με ακραία βία και καταστολή, ο υπερβάλλον ζήλος (κατόπιν εντολών, βέβαια) των «οργάνων της τάξης», έχουν μετατρέψει τη Λευκίμμη σε πεδίο μάχης!
Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ καταγγέλλει τους υπεύθυνους και ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ από την Κέρκυρα.
Καταγγέλλουμε ως άμεσα συνυπεύθυνους τους Δημάρχους του νησιού, την ΤΕΔΚ και τον Σύνδεσμο Καθαριότητας, τον Δήμαρχο Λευκιμμαίων κ. Γατσούλη, τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ κ. Κάρρα και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Καθαριότητας κ. Μικάλεφ, που έδωσαν το πράσινο φως για την παρουσία των ΜΑΤ στην Κέρκυρα και για το όργιο βίας και αστυνομοκρατίας στη Λευκίμμη.
Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι η χωροθέτηση των ΧΥΤΑ, για να καταστεί εφαρμόσιμη, προϋποθέτει όχι μόνο τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, αλλά και την προσέγγιση λύσης μέσα από τη λογική της ολοκληρωμένης διαχείρισης, μέσα από την ανακύκλωση και τη διαλογή.
Οι κ.κ. Δήμαρχοι ουδέποτε μπόρεσαν να πείσουν για την ειλικρίνεια των προθέσεών τους. Δεν παρουσίασαν ποτέ σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης. Λαϊκίζουν θέτοντας το δίλημμα «χωματερή ή ΧΥΤΑ» την ώρα που ξέρουν ότι οι ΧΥΤΑ δε λύνουν το πρόβλημα. Ξεχνούν τις δικές τους ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση που έχει φθάσει το πρόβλημα των στερεών αποβλήτων στο Νομό μας, με τη δική τους διαχείριση, με τις δικές τους πράξεις και παραλήψεις. Απροκάλυπτα επιδοκίμασαν την τρομοκρατική επίθεση των ΜΑΤ ως «αναγκαστικό χειρισμό του προβλήματος»! Και, για δεύτερη φορά μέσα σε 15 μέρες, έδωσαν το πράσινο φως στις δυνάμεις καταστολής να ξαναχτυπήσουν.
Ζητάμε την άμεση πολιτική παρέμβαση των αυτοδιοικητικών και πολιτικών παραγόντων της Κέρκυρας, για:την άμεση αποχώρηση των δυνάμεων καταστολής, την αναστολή των εργασιών στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης, την έναρξη δημόσιου και ουσιαστικού διαλόγου ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη και έγκαιρη λύση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων διαχείρισης των αποβλήτων της Κέρκυρας. Απαιτούμε να απομακρυνθούν αμέσως οι αστυνομικές δυνάμεις, να σταματήσει αμέσως αυτή η στρατηγική έντασης και βίας που προωθεί η κυβέρνηση, για να μη θρηνήσουμε ξανά άλλους νεκρούς».


Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία, Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008, Αρθ. φύλλου 16774