Συμπλοκές με τραυματίες στην Κέρκυρα για τον ΧΥΤΑ

Της Εφης Χατζηιωαννιδου

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χθες στη Λευκίμμη της Κέρκυρας (όπου προβλέπεται από τον περιφερειακό σχεδιασμό να κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ της Ν.Κερκυρας) κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας των κατοίκων στη χωροθέτηση του έργου, καθώς αυτό βρίσκεται εξαιρετικά κοντά σε κατοικημένη περιοχή (500 μέτρα από τον συνοικισμό τους). Οπως είναι γνωστό, η Κέρκυρα διαθέτει έναν ΧΥΤΑ σήμερα, που όμως είναι ήδη κορεσμένος. Πρόκειται για τη μία και μοναδική χωματερή που λειτουργεί στο νησί στη θέση Τεμπλόνι του Δήμου Κερκυραίων. Καθώς, όμως, η χωματερή αυτή έχει ήδη αγγίξει «κόκκινο», κρίθηκε (και ψηφίστηκε από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς) η κατασκευή έτερου ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη, στη θέση Μεσοράχη. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ταμείο Συνοχής, έχει δημοπρατηθεί και επρόκειτο χθες να εγκατασταθεί ο εργολάβος για να αρχίσουν οι εργασίες. Παράγοντες της περιοχής υποστηρίζουν ότι το νησί αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο, καθώς αν δεν ξεκινήσει το έργο άμεσα, θα καταβληθούν στον εργολάβο 2 εκατ. ευρώ, ενώ επίκειται και πρόστιμο από την Ε.Ε. ύψους 30.000 την ημέρα. Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο ψήφισε υπέρ της κατασκευής του έργου (πριν από τρεις μήνες). Χθες, από τις 5.30 το πρωί η περιοχή άρχισε να περιφρουρείται από αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να περάσουν τα μηχανήματα του εργολάβου. Γύρω στις 7.30 έφτασε στην περιοχή εισαγγελέας, γιατί 250 κάτοικοι (που αντιδρούν στο έργο) είχαν αποκλείσει το δρόμο χρησιμοποιώντας κάδους απορριμμάτων, παλιά αυτοκίνητα, βάρκες και λάστιχα τρακτέρ, στα οποία είχαν βάλει φωτιά. Παράλληλα, είχαν ρίξει στον δρόμο λάδια έτσι ώστε να μην μπορούν να πλησιάσουν πυροσβεστικά και αστυνομικά οχήματα. Μέχρι τις 8.30 η εισαγγελέας διαπραγματευόταν με τους κατοίκους εξηγώντας τα νομικά προβλήματα της υπόθεσης, αλλά εκείνοι ήταν αμετάπειστοι, γεγονός που την ανάγκασε να διατάξει τις αστυνομικές δυνάμεις να ανοίξουν τον δρόμο για να περάσουν τα μηχανήματα. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι κάτοικοι δεν πτοήθηκαν και άρχισαν να πετούν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, με αποτέλεσμα να διαλυθεί η συγκέντρωση.

Αμέσως μετά την απομάκρυνση των κατοίκων, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, δύο δεκαεξάχρονοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα -προσπαθώντας να παρακάμψουν τον κλοιό και να κατευθυνθούν στο κύτταρο του ΧΥΤΑ- τραυμάτισαν ελαφρά μία 43χρονη γυναίκα. Λίγο αργότερα η μοτοσικλέτα ανετράπη (από τα χυμένα λάδια), με αποτέλεσμα να παρασύρει και να τραυματίσει σοβαρά μία έγκυο γυναίκα, 25 χρόνων, η κατάσταση της οποίας κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή και νοσηλεύεται στην εντατική του νοσοκομείου της Κέρκυρας με εγκεφαλική αιμορραγία. Ο δεκαεξάχρνος συνελήφθη με εντολή της εισαγγελέως και νοσηλεύεται και αυτός -φρουρούμενος- στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.

«Η βιαιότητα των ΜΑΤ ξεπέρασε κάθε όριο» λέει η Νικολέτα Σαμοΐλη, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Λευκίμμης. «Για τον βαρύ τραυματισμό της 25χρονης εγκύου ευθύνεται η αστυνομία, γιατί ξυλοκοπούσε τον νέο με το μηχανάκι, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο και να πέσει πάνω στη γυναίκα. Η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ, χωματερή στην πραγματικότητα, έγινε στο πλέον ακατάλληλο σημείο της Νότιας Κέρκυρας, πάνω από δύο ποτάμια (της Λευκίμμης και του Σωτήρα), δίπλα σε σπίτια και ξενοδοχειακές μονάδες. Δεν μας ενημέρωσε κανείς. Εμείς δεν ζητάμε να πάνε αλλού τα σκουπίδια μας, αλλά θέλουμε ανακύκλωση, κομποστοποίηση και επιστημονική χωροθέτηση Χώρου Ταφής Υπολειμμάτων». Βαρύτατες ευθύνες για τα αιματηρά επεισόδια επέρριψαν στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ.

Πηγή: Καθημερινή