Συνέντευξη Νομάρχη Σ. Πουλημένου

Συνέντευξη του Νομάρχη Κέρκυρας κ. Στέφανου Πουλημένου χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αντέννα από τον δημοσιογράφο κ. Ιωάννη Ασωνίτη για τα νέα επεισόδια του ΧΥΤΑ Λευκίμμης



Αποθήκευση αρχείου



Δημοσιογράφος:
Στην άλλη άκρη τηε τηλεφωνικής γραμμής είναι ο Νομάρχης της Κέρκυρας κ. Στέφανος Πουλημένος. Κ. Νομάρχα καλή σας μέρα καταρχήν.
Πουλημένος:
Καλή σας μέρα κ. Ασωνίτη, καλημέρα και στους ακροατές σας.Δημοσιογράφος:
Βέβαια όπως αντιλαμβάνεστε τέτοια προβλήματα που παίρνουν τέτοια έκταση και τέτοια δημοσιότητα και μάλιστα και κατά επέκταση σε μια τουριστική Κέρκυρα που ξεκινάει το δύσκολο θέμα να καλύψει αυτά τα προβλήματα της τουριστικής οικονομίας και αν πάρουν διαστάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να συμβεί. Θέλω όμως να ρωτήσω κ. Νομάρχα το εξής: απ’ ότι προβλέπεται τουλάχιστον από τις διατάξεις και τους νόμους και τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής ένωσης για τέτοια έργα χρειάζεται να έχει ερευνηθεί ο υδάτινος ορίζοντας και οι υδάτινοι πόροι της περιοχής. Είναι προϋπόθεση. Αυτή την περίοδο υπάρχει μια τέτοια έρευνα, γιατί λοιπόν η απόφαση της κυβέρνησης κατά τη δική σας άποψη να έρθουν χθες τα ΜΑΤ στην Κέρκυρα, να γίνει σήμερα η επέμβαση αφού δεν σας έχει δοθεί η μελέτη και τα αποτελέσματά της;
Πουλημένος:
Κ. Ασωνίτη, δεν τα χειρίζομαι εγώ αυτά τα θέματα, δεν είναι της Νομαρχίας η υπόθεση αυτή, δεν φτάνουν σε μας. Ούτε παραγγείλλαμε, ούτε περιμένουμε, ούτε θα μας διατεθεί σε μας το αποτέλεσμα γεωτρητικών ερευνών. Αυτά είναι θέματα που τα χειρίζεται ο Σύνδεσμος Καθαριότητας. Δεν γνωρίζω, δεν έχουμε εμείς συμμετοχή ούτε στη απόφαση να σταλεί αστυνομική δύναμη, ούτε στα εκτελούμενα έργα, δεν είναι έργα δικά μας.
Δημοσιογράφος:
Όχι δεν είπα ότι εσείς έχετε αποφασίσει…
Πουλημένος:
Δεν έρχεται σε μας, δεν ρωτόμαστε, δεν έχουμε οποιαδήποτε σχέση ή συμμετοχή στο εκτελούμενο έργο. Όυτε στην σημερινή παρουσία τη αστυνομίας έχουμε οποιαδήποτε σθμμετοχή. Απλώς παρακολουθώ την υπόθεση, ενδιαφέρει τον Νομό μας, είναι φυσικό να είμαι σε διαρκή εποικοινώνια για να γνωρίζω τι γίνεται εκεί. Από το πρς’ι έχω επικοινωνήσει και με τους κατοίκους που διαμαρτύρονται, έχω επικοινωνήσει με τον δήμαρχο Λευκιμμαίων, με την βουλευτή Άντζελα Γκερέκου η οποία με πήρε στο τηλέφωνο, με τον δήμαρχο Κερκυραίων και πρόεδρο του Συνδέσμου Καθαριότητας, με τον νομαρχιακό σύμβουλο κ. Πελάη, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή εκεί και για κάποιο διάστημα είχε κρατηθεί από την αστυνομία. Προσπαθώ να έχω πλήρη εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει. Έχουμε δυο τραυματισμούς, όπως είναι γνωστό, οι οποίοι τραυματισμοί είναι σοβαροί και νοσηλεύονται τα άτομα αυτά στο νοσοκομείο και ελπίζς και εξέφρασα την ελπίδα και την προτροπή προς τα δύο μέρη, προς τις δύο πλευρές, να αποφευχθεί η χρήση βίας και να εκτονωθεί η κρίση χωρίς να έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις.
Δημοσιογράφος:
Βέβαια είναι μία ιστορία κ. Νομάρχα, η οποία επαναλαμβάνεται από τον Γενάρη, έτσι; Παρ’ όλες τις αντιδράσεις δεν δόθηκε σε καμία πλευρά η δυνατότητα οι μεν να εξηγήσουν του Συνδέσμου στους δε.
Πουλημένος:
Όχι, υπήρξαν πολλές συναντήσεις, σε μερικές από τις οποίες συμμετείχα κι εγώ σε μια προσπάθεια να συμβάλλω στο να βρεθεί κοινή λύση, κοινά αποδεκτή λύση αλλά δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατόν.
Δημοσιογράφος:
Κ. Νομάρχα κατά την δική σας άποψη, πιστεύετε ότι ο χώρος αυτός τουλάχιστον παραβιάζει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Πουλημένος:
Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω σε αυτό το ερώτημα κ. Ασωνίτη. Διότι δεν παρακολούθησα όλη τη διαδικασία αυτή από την αρχή. Μέχρι σήμερα δεν ξέρω, ακούω ότι υπάρχουν προβλήματα με τη χωροθέτηση, σέβομαι τις ανησυχίες των κατοίκων διότι υπάρχει και το κακό προηγούμενο στο χώρο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Νομίζω ότι εκείνο που είχα χρέος να κάνω και αυτό το έκανα, είναι να δώσω εγγυήσεις ότι αν στο χώρο αυτόν κατασκευαστεί ΧΥΤΑ, ότι δεν θα αδειοδοτηθεί αν δεν έχει φτιαχτεί σωστά και δεύτερον ότι δεν θα λειτουργήσει εάν δεν διασφαλιστούν οι όροι της λειτουργίας του. Δεν πρόκειται δηλ. να επαναληφθεί το προηγούμενο του Τεμπλονίου. Αυτό έχω την εξουσία και την αρμοδιότητα να κάνω και αυτό έκανα παρέχοντάς τους αυτήν την διαβεβαίωση. Η διαβεβαίωση αυτή όμως δεν τους είναι επαρκής. Δεν θέλουν την κατασκευή του ΧΥΤΑ εκεί.
Δημοσιογράφος:
Διότι έχει ξεκινήσει λάθος και έχουν ληφθεί αποφάσεις, έχουν αγοραστεί οικόπεδα.
Πουλημένος:
Αυτή είναι μια παλιά υπόθεση, από τα μέσα της 10ετίας του ’90, κ. Ασωνίτη, δεν είναι τωρινή υπόθεση.
Δημοσιογράφος:
Λάθος από την αρχή. Το ίδιο εκεί, το ίδιο στο νοσοκομείο, είμαστε σε μία ελλειμματική σφαίρα κ. Νομάρχα.
Πουλημένος:
Κοιτάξτε, οποιαδήποτε επιλογή και να γίνει του χώρου, μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Όποια επιλογή γίνει του χώρου, όσο τέλεια και να είναι, όσο και να τηρηθούν οι διαδικασίες, επειδή ο τόπος μας έχει την ιδιαιτερότητα του να είναι διάσπαρτος με κατοικίες παντού και να έχει μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού και μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, δεν υπάρχει περίπτωση να επιλεγεί χώρος χωρίς να έχουμε αντιδράσεις. Και θα το ζήσουμε αυτό, ελπίζω να διαψευστώ αλλά το ίδιο θα συμβεί όταν η μελέτη που εκπονεί μία μελετητική ομάδα για την υπόδειξη των θέσεων στις οποίες θα εγκατασταθούν οχλούσες δραστηριότητες, η χωροθέτηση δηλ. των οχλουσών χρήσεων, θα είναι και αυτή μία αφορμή για τέτοιου είδους αντιδράσεις. Δεν είναι πουθενά δεκτές οι οχλούσες δραστηριότητες έτσι με χαρά και ικανοποίηση. Παντού θα υπάρχουν αντιδράσεις.Δημοσιογράφος:
Τις προσπάθειές σας τώρα για την μη επέμβαση των ΜΑΤ, τι απάντηση πήρατε από το υπουργείο εσωτερικών κ. Νομάρχα;
Πουλημένος:
Δεν πήρα απάντηση από το υπουργείο εσωτερικών. Εγώ συζήτησα με τον Αστυνομικό Διευθυντή για λίγο. Έχω διαπιστώσει ότι είναι οδηγίες άνωθεν, υπάρχει η εισαγγελέας εκεί η οποία δίνει και τις τελικές οδηγίες για το τι θα γίνει στην περιοχή και δεν παίρνουν από δικές μας παρεμβάσεις. Δεν εισακούγεται η δική μας οποιαδήποτε παρέμβαση.
Δημοσιογράφος:
κ. Νομάρχα, εις απάντηση αυτοί οι οποίοι δηλώνουν ότι τις αποφάσεις, και αυτό το οποίο διατύπωσε ο κ. Νάκος, ο Υφυπουργός εσωτερικών στην Κέρκυρα, ότι θα φέρω τα ΜΑΤ και θα γίνει το έργο.
Πουλημένος:
Δεν άκουσα εγώ να πει κάτι τέτοιο.
Δημοσιογράφος:
Εσείς δεν το ακούσατε; Πάντως και τα ΜΑΤ ήρθαν και το έργο απ’ ό,τι φαίνεται πάει να γίνει.
Πουλημένος:
Άκουσα αντιθέτως ότι είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση να προωθήσει την κατασκευή των έργων διαχείρισης των απορριμμάτων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και αυτό ισχύει και για την Κέρκυρα.
Δημοσιογράφος:
Πάντως αυτό κυκλοφορεί πολύ έντονα και μάλιστα ότι δεν λάβατε η τοπικές αρχές σοβαρά την δήλωση του κ. Νάκου.
Πουλημένος:
Ίσα ίσα, νομίζω ότι ελήφθη σοβαρά υπόψη αλλά τι μπορεί να κάνει κανείς;
Δημοσιογράφος:
κ. Νομάρχα, εγώ να σας ευχαριστήσω για την επικοινωνία και ας ελπίσω τουλάχιστον ότι πραγματικά η Κέρκυρα για το θέμα αυτό, διότι η ανθρώπινη ζωή μετράει πάνω απ’ όλα.
Πουλημένος:
Θέλω να σημειώσω κ. Ασωνίτη, ότι βλέπω με μεγάλη κατανόηση και μεγάλη συμπάθεια τους ανθρώπους που βρίσκονται στο νοσοκομείο αλλά το περιστατικό αυτό δεν έχει σχέση με τα επεισόδια. Ένα μηχανάκι έπεσε πάνω σε μία γυναίκα, μέσα βέβαια στις συνθήκες σύγχυσης που επικρατούσαν εκεί κι έτσι είναι και ο οδηγός της μηχανής και η γυναίκα στο νοσοκομείο. Η γυναίκα είναι με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, της έγινε αξονική τομογραφία, δεν ξέρουμε ακόμα τα αποτελέσματα της τομογραφίας. Θέλω να εκφράσω την ευχή και την ελπίδα να είναι περαστικά, να μην της αφήσει πρόβλημα στην υγεία της και να επανέλθει σύντομα υγιής στο σπίτι της, και η γυναίκα και το παιδί.