Προηγμένες λύσεις για την διαχείριση σκουπιδιών

Αναπτυγμένες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζουν προηγμένες μεθόδους για την διαχείριση στερεών αποβλήτων. Μεθόδους οι οποίες είναι πιο φιλικές για το περιβάλλον αλλά και συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας που αποτελεί άλλο ένα μείζον πρόβλημα την σημερινή εποχή.
Εκτός από την μέθοδο του ΧΥΤΥ και της ανακύκλωσης που αποτελούν αναμφισβήτητα βασικό μέρος οποιασδήποτε μεθόδου, κάποιοι το συνδύασαν και με την καύση των υπολειμμάτων σε ειδικές μονάδες επεξεργασίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή, χρησιμοποιούν τα υπολείμματα από την ανακύκλωση σαν καύσιμο.
Οι ΧΥΤΑ θεωρούνται πλέον ξεπερασμένοι μέθοδοι που πρωτοεμφανίστηκαν την δεκαετία του 70-80 και επιβαρύνουν αρνητικά το περιβάλλον. Διαβάσατε σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε από το CNIID (Εθνικό κέντρο ανεξάρτητης πληροφόρησης για τα απόβλητα) ΧΥΤΑ, ένας δυνητικός κίνδυνος κοντά σας!.

Σχετικά με την μέθοδο της καύσης των υπολειμμάτων, θα ήταν καλύτερα να σας την περιγράψουμε μέσα από μία σχηματική αναπαράσταση:

Πατήστε για το ξεκίνημα της αναπαράστασης
Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για το ξεκίνημα της αναπαράστασης.


Για την αγγλική έκδοση (English) επισκευτείτε την ιστοσελίδα LondonWaste.
Η μέθοδο αυτή δεν στέκεται μόνο στη θεωρία, βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή στο βόρειο Λονδίνο και τροφοδοτεί με ρεύμα 66.000 σπίτια. Περισσότερες πληροφορίες για την μονάδα του Λονδίνου στους ακόλουθους συνδέσμους: http://www.londonwaste.co.uk/environmental.php?page=Energy_Centre
http://www.londonwaste.co.uk/index.php
Επίσης, χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία που αυτή τη στιγμή εισάγει σκουπίδια για να τροφοδοτεί τέτοιες μονάδες.

Ο ΧΥΤΑ που προσπαθούν σπρώξουν στην Λευκίμμη είναι πράξη μερικών ανεγκέφαλων που γνωρίζουν ελάχιστα το αντικείμενο της διαχείρισης σκουπιδιών και μοναδικός στόχος τους είναι η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων (για αυτονόητους λόγους) και όχι η σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος.