Συνέντευξη Αγιώτατου - Φαναριώτη για τις εξελίξεις στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Συνέντευξη του κ. Αγιώτατου, νομικού συμβούλου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, και του κ. Φαναριώτη, επρόσωπο της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας, στην εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού Αντέννα Κέρκυρα ‘Μια στο καρφί και μια στο πέταλο’ για τις εξελίξεις στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης.


Αποθήκευση αρχείου


Δημοσιογράφος:
Πληροφορίες μιλάνε για εμπλοκή στο θέμα του ΧΥΤΑ, παρότι η απόφαση ήταν αρνητική για τους κατοίκους. Για τη μέχρι σήμερα εξέλιξη θα μιλήσω με τον νομικό σύμβουλο των κατοίκων εκεί στη Λευκίμμη για το θέμα του ΧΥΤΑ. Κ. Αγιώτατε καλή σας μέρα καταρχήν. Ναι, με ακούτε κ. Αγιώτατε;
Αγιώτατος:
Ναι, καλημέρα κ. Ασωνίτη.
Δημοσιογράφος:
Καλημέρα. Καταρχήν θα ήθελα έτσι να πληροφορηθώ από πρώτο χέρι ό,τι αφορά το δια ταύτα και την απόφαση για το ΧΥΤΑ της Λευκίμμης και αν υπάρχει εμπλοκή σήμερα με την αρχαιολογική υπηρεσία.
Αγιώτατος:
Κοιτάξτε, καταρχήν κ. Ασωνίτη, εμένα έχω το καθήκον να μη σχολιάζω δικαστικές αποφάσεις και σκοπεύω να το σεβαστώ. Είμαι υποχρεωμένος να μη σχολιάζω δικαστικές αποφάσεις, απλώς αναπαράγω το περιεχόμενο της απόφασης. Σας λέω ότι πιθανολογήθηκε, γιατί πρόκειται για μία απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, ότι δεν υπάρχει προσβολή του δικαιώματος της προστασίας του περιβάλλοντος των κατοίκων, δηλ. ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα για τη δημόσια υγεία από τη συγκεκριμένη χωροθέτηση του έργου.
Δημοσιογράφος:
Άρα επί του προκειμένου συνεχίζεται η κατασκευή του ΧΥΤΑ.
Αγιώτατος:
Αυτή την στιγμή απ’όσο γνωρίζω υπάρχει η κατάληψη των κατοίκων, η οποία συνεχίζεται εδώ και 34 ημέρες. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω εγώ κ. Ασωνίτη είναι ότι οι εξελίξεις έχουνε ξεπεράσει το περιεχόμενο της απόφασης αυτή τη στιγμή.
Δημοσιογράφος:
Αναφέρεστε δηλ. στην κατάληψη και στη εμπλοκή της αρχαιολογικής υπηρεσίας, σε αυτό αναφέρεστε;
Αγιώτατος:
Δεν αναφέρομαι τόσο στην κατάληψη όσο στο γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες και το επαναλαμωάνω αυτό, υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες, ότι έχει χτυπηθεί ο υδροφόρος ορίζοντας γιατί στο κύτταρο εκσκαφής του ΧΥΤΑ αναβλύζει νερό και αυτό είναι προς έρευνα φυσικά, υπάρχουν υπόνοιες γι’ αυτό, δεν έχει αποδειχθεί ότι προέρχεται το νερό από υδροφόρο ορίζοντα, υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες γι’ αυτό. Αφενός αυτό, αφετέρου δε το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχει διαταχθεί διακοπή των εργασιών.
Δημοσιογράφος:
Κ. Αγιώτατε, πρέπει να καταλαβαίνουν και οι ακροατές τι ακριβώς συμβαίνει με το ΧΥΤΑ της Λευκίμμης. Στην προκειμένη περίπτωση, δυσκολεύει το έργο κατασκευής του ΧΥΤΑ, το οποίο είναι σταματημένο μου λέτε εδώ και 34 ημέρες, έτσι δε μου είπατε;
Αγιώτατος:
Όχι δεν δυσκολεύει , κ. Ασωνίτη, εφόσον αποδειχθεί ότι το νερό αυτό προέρχεται από υδροφόρο ορίζοντα, δηλ. όχι από το φρεάτιο ορίζοντα, όμβρια ύδατα κτλ. αλλά από υπόγεια ρεύματα, υπόγεια νερά τα οποία είναι πόσιμα. Εφόσον αποδειχθεί αυτό φυσικά θεωρούμε ότι δεν μπορεί να κατασκευαστεί εκεί. Εφόσον αποδειχθεί ότι υπάρχει αρχαιολογικός χώρος εκεί, φυσικά αυτό είναι μακριά με την έννοια ότι θα πρέπει να χαρακτηριστεί ο χώρος, ξέρουμε τις διαδικασίες από την πλευρά της αρχαιολογικής υπηρεσίας, αλλά γεγονός είναι ότι έχει διαταχθεί διακοπή εργασιών προς διερεύνηση του αν εκεί υπάρχουν αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα. Περιμένουμε τις εξελίξεις.
Δημοσιογράφος:
Κ. Αγιώτατε, αν έχετε την καλοσύνη, βάλτε μια άνω τελεία να μιλήσω και με τον κ. Φαναριώτη. Κ. Φαναριώτη καλή σας μέρα.
Φαναριώτης:
Καλημέρα κ. Ασωνίτη, καλημέρα κ. Αγιώτατε, καλημέρα σε όλους.
Δημοσιογράφος:
Κ. φαναριώτη ποια είναι τα νεότερα από τη δική σας πλευρά;
Φαναριώτης:
Μάλιστα, έγινε και επιπλέον μια τοπική διερεύνηση ενός γεωλόγου, του Χρήστου του Μιλή, ο οποίος είναι και μέλος της Περιβαλλοντική Πρωτοβουλίας και είναι και ο γεωλόγος ο οποίος διαθέτει τα εργαλεία που χρειάζονται για να γίνει μέτρηση της αγωγιμότητας του ύδατος αυτουνού, οι οποίες οι πρώτες ενδείξεις αν όχι αποδείξεις, όπως λέει και ο κ. Αγιώτατος, είναι ότι πράγματι πρόκειται για ένα μεγάλο υδροφόρο ορίζοντα, ο οποίος έχει να κάνει και με την εξισορρόπηση του ύδατος της θάλασσας, δηλ. όταν υπάρχει ένας υδροφόρος ορίζοντας κοντά στη θάλασσα και το νερό της θάλασσας με αυτόν τον υδροφόρο ορίζοντα αλληλοεξουδετερώνουν οι δυνάμεις το ένα τ’ άλλο οπότε αν για κάποιο λόγο γίνει άντληση του ορίζοντα αυτού υπάρχει περίπτωση να μπει και η θάλασσα μέσα, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιοχές, στη στεριά, που σημαίνει ότι η υποβάθμιση και των καλλιεργειών. Κατά τη γνώμη μας δικαιώνεται ο αγώνας των Λευκιμμιωτών και δικαιώνεται και η συμπαράσταση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας, που είχαμε δώσει από την αρχή αυτόν τον αγώνα, διότι και το ότι έγινε διακοπή για να διερευνηθούν τα αρχαία σημαίνει ότι ανευρέθησαν αρχαία και προσωπικά ο ίδιος έχω πάει και τα έχω φωτογραφήσει τα αρχαία αυτά, φωτογράφησα δηλ. ένα κομμάτι από ένα πιθάρι, το οποίο μου κάνει εντύπωση ας πούμε και η άργυλος...
Δημοσιογράφος:
Άρα είναι αληθές ότι υπάρχει εμπλοκή της αρχαιολογικής υπηρεσίας πλέον;
Φαναριώτης:
Βεβαίως και κατά τη γνώμη μας εντάξει, είναι θέμα, από νομικής απόψεως βέβαια καλά κάνει ο κ. Αγιώτατος και το θέτει έτσι το θέμα αλλά επί της ουσίας έχει αποδειχτεί ότι είχαμε δίκιο όσοι λέγαμε από την αρχή ότι δεν επιλέχτηκε μια σωστή περιοχή.
Δημοσιογράφος:
Μάλιστα. Βέβαια η απόφαση αυτή της επιλογής της περιοχής δεν γνώριζε ούτε για τον υδροφόρο ορίζοντα ούτε για τα αρχαιολογικά ευρήματα όπως εσείς υποστηρίζετε;
Φαναριώτης:
Είχαν αποκρυφθεί από τις μελέτες όλα αυτά.
Δημοσιογράφος:
Είχαν αποκρυφθεί γιατί είχαν γίνει εκσκαφές κ. Φαναριώτη;
Φαναριώτης:
Όχι είχε αποκρυφτεί η ύπαρξη του ποταμιού στα 180 μέτρα, το οποίο το έχω φωτογραφίσει και είναι γεμάτο ζωή και είχαν αποκρυφθεί και πολλές κατοικίες, οι οποίες στο χάρτη του στρατού, τον οποίο έχω στα χέρια μου διότι οι ενάγοντες στην προσφυγή του ΣτΕ έχουν δικαίωμα να έχουν το παρόν που είναι απόρρητο του στρατού, όποιος θέλει μπορούμε να το δείξουμε, δε μπορούμε να το δημοσιεύσουμε όμως γιατί είναι δημόσιο έγγραφο δείχνουνε καθαρά τις κατοικίες και το ποτάμι. Εφόσον λοιπόν η περιοχή είναι γεμάτη ποτάμια άρα αυτό προδίδει και τον υδροφόρο ορίζοντα.
Δημοσιογράφος:
Κ. Φαναριώτη τώρα η άποψη του βουλευτή της ΝΔ για το αεροδρόμιο και μετά την οριστικοποίηση αυτής της επιτροπής από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο επηρεάζει αυτός ο υδροφόρος ορίζοντας εάν σκεφτεί κανείς ότι μπορεί να ληφθεί μια απόφαση για ένα νέο αεροδρόμιο;
Φαναριώτης:
Είναι πολύ δύσκολη η περιοχή της Νότιας Κέρκυρας για αεροδρόμιο…
Δημοσιογράφος:
Αυτό δε θα το εκτιμήσω ούτε εγώ ούτε εσείς κατά τη δική μου άποψη.
Φαναριώτης:
Ναι, βεβαίως και δε πρέπει να την επηρεάσει , πρέπει να είναι ένας μεγάλος υδροφόρος ορίζοντας.
Δημοσιογράφος:
Δηλ. φτάνει στα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της περιοχής που θα διερευνηθεί για το νέο αεροδρόμιο;
Φαναριώτης:
Δεν είναι πολύ κοντά αλλά θα πρέπει να διερευνηθεί αν ακόμα ο ορίζοντας φτάνει ...
Αγιώτατος:
Κ. Ασωνίτη, μια παρένθεση μπορώ να επέμβω;
Δημοσιογράφος:
Βεβαίως κ. Αγιώτατε.
Αγιώτατος:
Εγώ θα ήθελα να επαναλάβω κλείνοντας ότι χρειάζεται να διεξαχθεί άμεσα υδρογεωλογική έρευνα με γεωτρήσεις ούτως ώστε να διαλευκανθεί αν πραγματικά το νερό προέρχεται από τον υδροφόρο ορίζοντα γιατί αυτό θα είναι καθοριστικό. Καταλαβαίνετε ότι οι κίνδυνοι κατασκευής ενός ΧΥΤΑ επάνω στον υδροφόρο ορίζοντα είναι αρκετά αυξημένη.
Δημοσιογράφος:
Και με όλα αυτά τα οποία γράφονται και διαβάζουμε και στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό για το θέμα του νερού για τα επόμενα χρόνια. Κ. Αγιώτατε, τώρα ποια θα είναι η στάση των κατοίκων κατά τη δική σας εκτίμηση; Ποια είναι η στάση του Δήμου Λευκιμμαίων;
Αγιώτατος:
Συνεχίζεται ο δικαστικός αγώνας κ. Ασωνίτη γιατί εκκρεμεί η αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο που είναι η τακτική διαδικασία πλέον. Είναι η τακτική διαδικασία, αυτή ήταν μια διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων, εκκρεμεί η τακτική διαδικασία για την εκδίκαση πλέον της αγωγής των κατοίκων.
Δημοσιογράφος:
Και σαφώς εκεί μπορούν να προσκομιστούν και περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση αυτή.
Αγιώτατος:
Φυσικά.
Φαναριώτης:
Επίσης να προσθέσω εδώ ότι σαν Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας σε συνεργασία με το Αλεύχιμον και κάτοικους ετοιμάζουμε νέες προσφυγές με βάση τα νέα στοιχεία τα οποία δε μπορώ να πω πολλά πράγματα για τώρα αλλά εφόσον προέκυψαν τώρα στοιχεία είναι πάρα πολύ σημαντικά και θα μας βοηθήσουν και οι οικολογικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα, οι οποίες τώρα πια έχουν πειστεί ότι είχαμε δίκιο στον αγώνα που κάνουμε.