ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΧΥΤΑ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ: ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ!

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΛΕΥΚΙΜΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΛΕΥΧΙΜΟΝ, ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΛΑΘΟΣ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ, ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ:
ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ "ΚΟΝΔΥΛΙΑ", ΑΛΛΑ ΣΩΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΩΣΤΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:

«ΧΥΤΑ» ΣΤΑ ΜΕΣΟΡΑΧΙΑ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ; ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ!

Τα αδιέξοδα στα οποία οδήγησαν τα τελευταία 25 χρόνια τις τοπικές κοινωνίες οι τακτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων και των τοπικών αυτοδιοικήσεων γύρω από το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελούν χωρίς άλλο το μεγαλύτερο, διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα κατά της χώρας μας και κατά κάθε τοπικής κοινωνίας.

Ένα παρόμοιο αδιέξοδο ήταν ο "ΧΥΤΑ" Τεμπλονίου, για τον οποίο αναμένεται να αντιμετωπίσει η χώρα μας την "οργή"¨ της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την πρόσφατη καταγγελία 5 Κερκυραϊκών Οικολογικών Οργανώσεων.

Καταδικάζουμε την φασιστική επιβολή, μέσω των Ματ, της δημιουργίας ενός παρόμοιου έργου στην λανθασμένη χωροταξικά περιοχή "Μεσοράχια" της Λευκίμμης.

Εκφράζουμε συμπαράσταση στην προσφυγή στο ΣτΕ που κατέθεσαν ο Τοπικός Σύλλογος Αλεύχιμον και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας.

Θεωρούμε ότι όσοι τάχθηκαν υπέρ του "να γίνει εκεί ο ΧΥΤΑ αρκεί να τηρηθούν οι προδιαγραφές" του φάσκουν και αντιφάσκουν! Η σημαντικότερη προδιαγραφή είναι η σωστή χωροθέτησή του. Επομένως, πως "θα τηρηθούν οι προδιαγραφές" αν η σημαντικότερη προδιαγραφή, δεν ..τηρείται εξ αρχής και εκ κατασκευής;

Είναι ή δεν είναι μια εύκολη υπεκφυγή όσων "τάχθηκαν" με αυτή την άποψη, που δείχνει, μάλιστα και το ότι ελάχιστα γνωρίζουν γύρω από αυτό για το οποίο ομιλούν;

Επίσης, το "να τηρηθούν οι προδιαγραφές" προϋποθέτει σήμερα, να προϋπάρχει ανακύκλωση με τουλάχιστον 70% έως 85% επιτυχία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον όταν υπάρχει πλήρες και καλά οργανωμένο σύστημα ανακύκλωσης με διαλογή όλων των υλικών στην πηγή. Το υπάρχον σύστημα με τους μπλε κάδους, έχει 1%, το πολύ 2% επιτυχία και ουδέποτε ξεπέρασε σε άλλες περιοχές το 7% επιτυχίας.

Από πού, λοιπόν, όλοι αυτοί οι "ειδικοί" συμπεράνουν ότι κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες είναι δυνατόν να …"τηρηθούν οι προδιαγραφές"

Για αυτό τον λόγο, οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουν όλους τους "ειδικούς" που συντέλεσαν (μαζί με αυτούς που έστειλαν τα ματ) στην επικείμενη αυτή οικολογική καταστροφή. Είναι όλοι απλά, "συνένοχοι".

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, από στις αρχές του 2005 μέχρι το τέλος του 2006, όταν καλά, καλά δεν είχαν συστηθεί σαν κόμμα, σε συνεργασία με τοπικές οικολογικές οργανώσεις, κατέθεσαν την καλύτερη και πιο εφαρμοστέα, ως τότε, πρόταση, σε όλους σχεδόν τους ΟΤΑ της Ελλάδας. Οι λέξεις "ΧΥΤΥ" και "Ανακύκλωση στη Πηγή" ήταν, τότε, καινούργιες για τους περισσότερους διαχειριστές των ΟΤΑ και χρειάστηκε αρκετός καιρός για να καταλάβουν ότι η πρόταση αυτή ήταν και είναι μονόδρομος και ότι αργά, ή, γρήγορα, σε αυτήν θα καταλήξουν, όσοι θέλουν πραγματικά να βρουν την λύση. Την λύση που θα σώσει τον κάθε Δήμο, την κάθε περιοχή, από την οικολογική καταστροφή που οι άλλες μέθοδοι, αναπόφευκτα προκαλούν.

Προτείναμε, δε και την ειδική χωροταξική μελέτη για την εξεύρεση όλων των πιθανών χώρων στον Νομό που να εξασφαλίζουν όλα να γίνονται μακριά από οικοσυστήματα και άλλα ευαίσθητα και ευπαθή σημεία.

Για ποιο λόγο η Αυτοδιοίκηση της Κέρκυρας δεν έκανε ποτέ αυτή τη μελέτη;

Για ποιο λόγο, αντί αυτού, διαλέγουν περιοχές που είναι κοντά σε οικοσυστήματα και ειδικά κοντά σε ποτάμια (όπως στην προκειμένη το ποτάμι του Σωτήρα); Μήπως για να υπάρχει ένας "φυσικός αποδέκτης", (όπως υποτιμητικά αποκαλούν τα οικοσυστήματα) ώστε να μπορούν να διοχετεύουν ανεπεξέργαστα τα λύματα; Στην περίπτωση του Τεμπλονίου, αν δεν υπήρχαν τα γύρω ποτάμια μέσω των οποίων στέλνουν επί 5 χρόνια τα στραγγίσματα ακαθάριστα στις γύρω λίμνες, τότε αυτά θα λίμναζαν εντός του "ΧΥΤΑ" και θα κινδύνευαν να "πνίξουν" τους διαχειριστές του, όπως κόντεψε να γίνει, όταν, πριν δύο χρόνια, ιδιώτης μπάζωσε τον παράνομο αγωγό που τα οδηγούσε μέσα από το χτήμα του.

Για τον Νομό Κέρκυρας, προτείναμε, τότε, τον διαχωρισμό των πράσινων κάδων καταρχήν, σε τρεις κατηγορίες:

Ανακυκλώσιμα υλικά: Σήμερα υπάρχουν οι μπλε κάδοι που σχεδιάστηκαν για αυτήν ακριβώς την χρήση, που, όμως, πρέπει να διαιρεθούν και αυτοί ώστε να διαχωρίζονται τα ανακυκλώσιμα υλικά ακόμη περισσότερο, από την πηγή.

Οργανικά απόβλητα: Η κομποστοποίηση, αποτελεί σήμερα πια "μόδα", για όσους κάνουν "προτάσεις", για την διαχείριση των απορριμμάτων μας, όμως αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο σύστημα που να επιφέρει κέρδος από την πώληση του Κομπόστ σε κάποιους. Αλλιώς και αυτή η πρόταση θα μείνει "στα χαρτιά" όπως τόσες άλλες που, καλά μεν, διατυπώθηκαν, σε προεκλογικές περιόδους, αλλά ποτέ δεν σχεδιάστηκαν ώστε να εφαρμοστούν, να αποδώσουν κέρδος και να εξασφαλίσουν την μακροζωία της επιχείρησης.

Μη ανακυκλώσιμα Υλικά: Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ένας ειδικός κάδος στον οποίο να ρίχνονται όλα τα μη ανακυκλώσιμα υλικά και μόνον αυτά. Ένας μικρός και με πολύ μικρά λειτουργικά κόστη "ΧΥΤΑ" όπου θα τα ρίχνουμε θα είναι και ο επιδιωκόμενος "ΧΥΤΥ" που θα εξυπηρετήσει για πολλά χρόνια όλο τον Νομό χωρίς να προκαλεί καμία ρύπανση.

Τέλος, σαν Οικολόγοι Πράσινοι, πιστεύουμε το εξής: το ζητούμενο με τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων της ανακύκλωσης, είναι ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΩΣΤΑ. Δεν θα συμμετέχουμε στην διαμάχη μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι η ανακύκλωση πρέπει να γίνεται μόνον από τους ΟΤΑ και αυτών που πιστεύουν ότι πρέπει να γίνεται μόνον από ιδιώτες. Κατά την δική μας γνώμη η ανακύκλωση πρέπει να γίνεται από αυτούς που θα μπορέσουν να την φέρουν σε επιτυχία και αυτό εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Είτε είναι ένας, είτε πολλοί, είτε είναι ιδιωτικοί, ή, κρατικοί φορείς, δεν έχει σημασία. Σημασία είναι να γίνεται με επιτυχία. Η διαμάχη αυτή, έχει και σαν αποτέλεσμα πολλοί να σαμποτάρουν την ανακύκλωση πράγμα που μας πηγαίνει ακόμη πιο πίσω.

Ο κόσμος έχει πια ενεργοποιηθεί. Να δούμε πότε θα γίνει το ίδιο και με τους διαχειριστές των ΟΤΑ.

Οποιοδήποτε περιβαλλοντικό έγκλημα και να σχεδιάζουν:

Συνένοχους δεν θα μας έχουν!

Οικολόγοι Πράσινοι Κέρκυρας

Πηγή ΟικοΚέρκυρα