Τα ΜΑΤ κατασκευαστές ΧΥΤΑ!

Υπό την προστασία έξι διμοιριών ΜΑΤ συνεχίζονται τα έργα για το ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη Κέρκυρας! Στην πράξη αυτό σημαίνει άσκηση βίας και τρομοκρατίας κατά του πληθυσμού που στη συντριπτική πλειοψηφία, με επιχειρήματα πειστικά, είναι κατά του έργου. Από τις 9 Ιανουαρίου ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου (πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) τα ΜΑΤ κατέλαβαν την περιοχή με δακρυγόνα, χημικά και γκλομπς ορμήσανε κατά των κατοίκων που επιχείρησαν να εμποδίσουν το έργο. Ο απολογισμός ήταν μία τραυματίας, ξυλοδαρμοί και τρεις συλλήψεις πολιτών – παραπέμφθηκαν – μεταξύ των οποίων ένας νομαρχιακός σύμβουλος (ΚΚΕ).

Οι κάτοικοι κατέλαβαν το Δημαρχείο, ενώ οι μαθητές το Γυμνάσιο Λευκίμμης. Κεντρικό σύνθημα ήταν «έξω τα ΜΑΤ από την Λευκίμμη». Ο Δήμαρχος, όμως, για να δημιουργήσει τεχνητή κατάσταση παράλυσης που εν συνεχεία θα επίρριπτε στους «ταραξίες», όπως καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα «έδωσε εντολή να κλείσουν οι υπηρεσίες των ΚΕΠ, η υπηρεσία καθαριότητος, παιδικοί σταθμοί». «Και για αυτό» σημειώνει, «καλούμε το λαό της Λευκίμμης να κλείσει τα αυτιά του στις τραμπούκικες ενέργειες του Δημάρχου και των συνεργατών του».

Οι κάτοικοι θεωρούν ότι το έργο είναι, εκτός από απαράδεκτο με βάση τις προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται, και παράνομο. Πρώτον, η μελέτη χωροθέτησης, στην οποία στηρίζεται, είναι με στοιχεία ψεύτικα. Για παράδειγμα «απομακρύνει» την Λευκίμμη κατά 2,5 χιλιόμετρα από τον χώρο του ΧΥΤΑ, αποσιωπά ότι κοντά υπάρχουν δύο ποτάμια, αγνοήθηκαν οι υπάρχουσες ήδη οχλούσες εγκαταστάσεις στην περιοχή (βιόλυση αστικών λυμάτων, βιοτεχνικό πάρκο, λιμάνι, διέλευση οδικού άξονα Βορρά-Νότου) διότι αυτά θεωρούνται αποτρεπτικά στοιχεία χωροθέτησης. Δεν γίνετε λόγος για την τουριστική περιοχή Κάβου, ότι μέρος του οικοπέδου είναι δασική περιοχή, δεν τηρεί το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων που προβλέπει σταθμό μεταφόρτωσης στο Νότο και ΧΥΤΑ στο Βορά λόγω πολλαπλάσιων σκουπιδιών. Ότι είναι αγροτική περιοχή με έναν παραδοσιακό ελαιώνα. Φυσικά, δεν υπήρξε καμία συμμετοχική διαδικασία ή άλλες συναινετικές διαδικασίες για την έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών όρων: ορίσθηκε προθεσμία επτά ημερών και δεν έγινε αντιληπτή από κανέναν!

Το πλέον σημαντικό, όμως, είναι ότι αφότου ακυρώθηκε η παραπάνω μελέτη από το Εθνικό Σχέδιο διαχείρισης δεν κρίθηκε ολοκληρωμένο, τώρα, χωρίς νέα χωροθέτηση, το έργο γίνεται! Παρά και τη μελέτη και του Πανεπιστημίου του Αιγαίου. Πρόκειται, επομένως για έργο παράνομο.

Νομαρχεία, Σύνδεσμος Καθαριότητας, Περιφέρεια, ύστερα από εγκληματική αδιαφορία πολλών χρόνων - έχει δεσμευτεί η Ελλάδα έναντι της ΕΕ να κλείσουν όλες οι χωματερές ως το τέλος του 2008 – βρίσκουν την εύκολη λύση της Λευκίμμης. Διευκολυνθήκαν και από τις τοποθετήσεις των πολιτικών δυνάμεων. Οι νομαρχιακές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι και τώρα υπέρ του έργου ενώ ως λίγο καιρό πριν το υποστήριξε και το ΚΚΕ του οποίου η τοπική οργάνωση – οι κάτοικοι εκεί αναφέρουν διάφορους λόγους – το στηρίζει ακόμη!

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή Αγώνα, άλλες δυνάμεις έχουν από χρόνια τοποθετηθεί αρνητικά και προτείνουν τη χωροθέτηση με επιστημονικούς – αναπτυξιακούς – περιβαλλοντικούς όρους ενός όχι ΧΥΤΑ αλλά ΧΥΤΥ! Που σημαίνει, όχι Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων αλλά Υπολειμμάτων αποβλήτων - υπολειμμάτων. Ότι η σωστή χωροθέτηση θα πρέπει να συνοδευτεί από ένα πρόγραμμα διαχωρισμού των σκουπιδιών, δημιουργία εργοστασίου ανακύκλωσης και προπαντός ένα πρόγραμμα μείωσης των σκουπιδιών. Ως τότε η ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, που ουσιαστικά είναι πλέων χωματερή, μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες.

Πρόκειται, όμως, για προσέγγιση που χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λόγω ιδεολογίας, αντιλήψεων και συμφερόντων αδυνατούσαν να καταλάβουν. Αποτέλεσμα μια χώρα με αναπτυγμένους τους τομείς Τουρισμού και Γεωργίας, με τόσο πλούτο πολιτιστικό, δηλαδή χώρα που κατ’ εξοχήν θα έπρεπε να προσέχει σαν κόρη οφθαλμού τα της λύσης αυτού του προβλήματος κάνει ακριβώς το αντίθετο. Ασφαλώς, μια καμπάνια, που θα στηριχτεί απ’ όλους, για μείωση της κατανάλωσης, είναι η πιο- πολλαπλά – σοφή και ορθολογική λύση.

Πηγή: Η ΕΠΟΧΗ
Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008.