Τεταμένο παραμένει το κλίμα για το ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου

Έντονη παρουσία ΜΑΤ

Με συμβολική κατάληψη του δημαρχείου Λευκιμμαίων – τρόπος του λέγειν κατάληψη, αφού ο Δήμαρχος είχε κλίσει ενωρίτερα την πόρτα του κτιρίου – και του δρόμου εμπρός από αυτό, αλλά και με την παρουσία τους στη θέση Μεσοράχια, συνέχισαν χθες κάτοικοι της περιοχής την αντίδρασή τους στην δημιουργία ΧΥΤΑ. Οι κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί από ενωρίς στο χώρο που βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από την τοποθεσία που εκτελούνται τα έργα, αφού η ισχυρότατη παρουσία των ΜΑΤ τους απαγορεύει να εισέλθουν στο συγκεκριμένο χώρο και να τα εμποδίσουν. Από το πρωί πολλές φορές απειλήθηκαν επεισόδια και ηλεκτρίστηκε το κλίμα μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων, ωστόσο αυτά αποφευχθήκαν και παρέμειναν σε φραστικό επίπεδο. Οι κάτοικοι που ήταν συγκεντρωμένοι, περίπου 150 άτομα, υποστήριζαν και χθες ότι η δημιουργία ΧΥΤΑ στο συγκεκριμένο χώρο θα αποτελέσει την ταφόπλακα στην ανάπτυξη της περιοχής, ενώ επέκριναν δριμύτατα το δήμαρχο Σπύρο Γατσούλη, για τη στάση του μέχρι τώρα, αλλά και τις προηγούμενες Δημοτικές αρχές.

Χθες το απόγευμα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων, προκειμένου να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ σε αγανάκτηση και φωνές τους οδήγησε η απορριπτική απόφαση του Πρωτοδικείου Κερκύρας, στο οποίο είχαν προσφύγει δια του Συλλόγου «ΑΛΕΥΚΙΜΟΝ», με αίτημα την προσωρινή διαταγή διακοπής των εργασιών.

Υπενθυμίζεται ότι κάτοικοι, που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ από το 2005 ζητώντας ακύρωση της δημοπράτησης του έργου και της σύμβασης που έχει υπογραφεί με τον εργολάβο, υποστηρίζουν ότι το έργο είναι παράνομο αφού η χωροθέτηση που έχει γίνει δεν πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις, καθώς σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων υπάρχουν σπίτια, ένα ποτάμι, τουριστική μονάδα, αλλά και άλλη οχλούσα χρήση, κτλ. Υποστηρίζουν λοιπόν ότι αυτοί απλώς υπερασπίζονται τις περιουσίες τους και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, που είναι ο τουρισμός.

Από την άλλη ο Σύνδεσμος Καθαριότητας Κερκύρας και οι άλλοι αρμόδιοι φορείς υποστηρίζουν ότι ο ΧΥΤΑ πρέπει να γίνει, γιατί αυτή την στιγμή λειτουργούν πολλές ανεξέλεγκτες χωματερές στην περιοχή, χωρίς κανείς να διαμαρτύρεται, γιατί επίσης ο σχεδιασμός που έχει γίνει εδώ κα χρόνια, χωρίς τότε να υπάρξουν αντιδράσεις από τους κατοίκους, προβλέπει τη συγκεκριμένη χωροθέτηση, με την οποία το έργο εντάχθηκε στο Γ’ ΚΠΣ και αν δε γίνει τότε όχι μόνο θα απολεσθούν τα χρήματα για την δημιουργία του, αλλά αυτό θα συμπαρασύρει ακόμη δύο σχετικά έργα στα άλλα Ιόνια Νησιά, γεγονός που θα εκθέσει την Κέρκυρα.

Πηγή: Ελευθερια (Αρ. Φύλλου 16670 )
Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008, Νικολέττα Δουκάκη