ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Την Τετάρτη 11 Απριλίου μέλη των Δ.Σ. του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Τεμπλονίου, του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου το Αλεύχιμον και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας συναντήθηκαν στα γραφεία του συλλόγου στο Τεμπλόνι και αφού συζήτησαν, επισκέφτηκαν τον ΧΥΤΑ.

Συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις γύρω από το θέμα της κακής λειτουργίας του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και σχετικά με την προσπάθεια δημιουργίας νέου ΧΥΤΑ στην Λευκίμμη που τόσο από άποψη χωροθέτησης όσο και διαδικασιών είναι παράτυπος.

Οι τρεις σύλλογοι συμφώνησαν ότι πρέπει στο εξής να συνεργαστούν, τόσο για την επίλυση των τοπικών ζητημάτων του Τεμπλονίου και της Λευκίμμης, όσο και για την από κοινού αντιμετώπιση της χαώδους κατάστασης που επικρατεί σχετικά με την διαχείριση των αποβλήτων του Νομού μας, ώστε να μην βρίσκονται κάθε τόσο προ εκπλήξεων, κάτοικοι διαφόρων περιοχών με τέτοιες εκβιαστικές αποφάσεις και ενέργειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προφασιζόμενη η Τ.Α. ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση», προσπαθεί να δημιουργήσει ΧΥΤΑ σε ακατάλληλες περιοχές, παρακάμπτοντας την νομιμότητα όπως στην περίπτωση της Λευκίμμης,.

Κατά την συζήτηση και επίσκεψη στον ΧΥΤΑ αποφασίστηκαν ομόφωνα:

1) Συμπαράσταση στους κατοίκους Τεμπλονίου οι οποίοι δίκαια κινητοποιούνται, ζητώντας να τηρηθεί η νομιμότητα στον ΧΥΤΑ. Κανονικά θα έπρεπε να πάψει να λειτουργεί γιατί, επί πέντε ολόκληρα χρόνια, συνεχίζει ακόμα να ρυπαίνει την περιοχή και τους μεγάλους υδροφόρους ορίζοντές της, τόσο πολύ, που δεν μπόρεσαν να του δώσουν ούτε άδεια λειτουργίας.
2) Συμπαράσταση στον Σύλλογο της Λευκίμμης στον αγώνα του ώστε να ακυρωθούν όλες οι διαδικασίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα για την κατασκευή έργου ΧΥΤΑ στην θέση Μισοράχια Δήμου Λευκιμμαίων και να μη γίνει ένας νέος ΧΥΤΑ Τεμπολονίου στην Λευκίμμη. Παράλληλα το Αλέυχιμον ζητά ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων για όλο τον Νομό, να τηρηθεί η Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία και να προωθηθούν οι νέες επιστημονικές μέθοδοι.
3) Συμπαράσταση στην Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία στην προσπάθεια να αποδεχτεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση τις προτάσεις για Α) Ολικό σχεδιασμό διαχείρισης των αποβλήτων για όλο τον Νομό. Β) Χωτοταξική μελέτη για ΧΥΤΥ (που είναι ίδια και για ΧΥΤΑ) στον Νομό Κέρκυρας και Γ) Πραγματική Ανακύκλωση με ξεχωριστούς κάδους διαλογής στην πηγή η οποία είναι η μόνη βιώσιμη μέθοδος ανακύκλωσης και δίνει σημαντικά κέρδη στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι τρεις σύλλογοι αποφάσισαν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα στηρίξουν προτάσεις και «λύσεις» με ημίμετρα και «Περιβαλλοντικά» έργα, αν αυτά δεν είναι καθ’ όλα νομότυπα και δεν έχουν προκύψει μέσω ολικού σχεδιασμού και βάσει ειδικής χωροταξικής μελέτης. Θα αγωνιστούν δε για την επίτευξη των παραπάνω στόχων μαζί από τώρα και στο εξής.

Σε περίπτωση που η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποφασίσει να αλλάξει ριζικά τακτική αντιμετώπισης του τόσο σημαντικού ζητήματος των αποβλήτων και στηρίξει αυτές τις θέσεις και τις προτάσεις οι οποίες έχουν επανειλημμένα κατατεθεί, οι τρεις σύλλογοι θα βοηθήσουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους και με εθελοντική εργασία σε ότι τους ζητηθεί και θα είναι αρωγοί στην προσπάθεια εφαρμογής κάθε βιώσιμης λύσης.

Η σύμβαση η οποία προσφάτως υπεγράφη από την προηγούμενη διοίκηση του Συνδέσμου Καθαριότητας σχετικά με τον ΧΥΤΑ για τα Μiσοράχια Λευκίμμης, είναι παράτυπη διότι δεν έχει ακόμη εκδικαστεί η προσφυγή στο ΣτΕ. Αν η απόφαση είναι ακυρωτική για τον ΧΥΤΑ, τότε θα αναγκαστεί το δημόσιο να καταβάλλει μεγάλη αποζημίωση στην ανάδοχο εταιρία, πράγμα που θα είχε αποφευχθεί αν περίμεναν την απόφαση του ΣτΕ για να προχωρήσουν (εφόσον προέκυπτε) τότε, σε συμβόλαια.

Υπενθυμίζουμε ότι: στον αγώνα των δύο τοπικών συλλόγων Τεμπλονίου και Αλεύχιμον έχουν εκφράσει την συμπαράστασή τους, μεταξύ άλλων, οι οργανώσεις του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, τόσο πρόπερσι με ομόφωνο ψήφισμα ενάντια στην κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ όσο και πέρσι, συνυπογράφοντας το ψήφισμα ενάντια στην παράτυπη προσπάθεια δημιουργίας ΧΥΤΑ στην μη ενδεδειγμένη περιοχή «Μiσοράχια» της Λευκίμmης.

Καλούνται όλοι οι σύλλογοι και φορείς της Κέρκυρας να στηρίξουν την προσπάθειά μας, ώστε να εφαρμοστούν από εδώ και στο εξής μόνον βιώσιμες λύσεις οι οποίες θα ωφελήσουν πραγματικά τον Νομό μας.

Πρέπει, πάση θυσία να σταματήσει αυτή η «εργοληπτική» λογική η οποία μόνον κάποιες κατασκευαστικές εταιρίες ωφελεί και κανέναν άλλον. Δεν μπορεί πια η τοπική αυτοδιοίκηση να παίζει με την υγεία των κατοίκων και να προκαλεί με την τόση αδιαφορία της, μια τόσο μεγάλου βαθμού, μη αναστρέψιμη ρύπανση σε τόσο ζωτικής σημασίας περιοχές του τόπου μας..

Για τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Τεμπλονίου
Ματιάνης Χρήστος
Πρόεδρος

Για τον Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Λευκίμμης "το Αλεύχιμον"
Σαμοΐλη Νικολέτα
Πρόεδρος

Για την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία
Φαναριώτης Δημήτρης
Πρόεδρος

Πηγή ecocorfu.gr