Διευκρινήσεις Σπύρου για το ΧΥΤΑ Λευκίμμης: Δεν συζητήσαμε, δεν μας απασχόλησε, το ενδιαφέρον μας στις καθυστερήσεις στο Τεμπλόνι

Πατήστε για μεγέθυνση

Δεν απασχόλησε τη χθεσινή σύσκεψη το ζήτημα της λειτουργίας ή μη του ΧΥΤΑ Μεσοράχης, διευκρίνισε στο CorfuPress.com ο εκλεγμένος αιρετός περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, τονίζοντας ότι δεν είναι ζήτημα αυτή τη στιγμή το εν λόγω έργο αλλά η ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων στο Τεμπλόνι. Ο κ. Σπύρου εμμένει στις δηλώσεις του και τις επίσημες συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που ο ίδιος προκάλεσε, και που είχε ως σκοπό να απεμπλακούν οι διαδικασίες και να κλείσουν οι εκκρεμότητες που σοβούν εδώ και καιρό, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην πορεία προς το σχεδιασμό για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και την χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων αποκατάστασης του πρώτου κυττάρου ρου ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και της κατασκευής του νέου.

«Η μη έγκαιρη ένταξη της αποκατάστασης του πρώτου κυττάρου από την Περιφέρεια στο ΕΣΠΑ αποτελεί την αιτία που δεν ολοκληρώθηκαν κάποιες διαδικασίες για την ανάπλασή του, έργο απαραίτητο στην κατεύθυνση της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Επίσης, πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που και αυτό είναι ευθύνη της σημερινής Περιφέρειας ώστε να μπορεί να εκδοθεί παράταση της άδειας εκ μέρους της Νομαρχίας, προς την κατεύθυνση για την ολοκληρωμένη διαχείριση. Είναι κάποια πράγματα που δεν έγιναν και οφείλουν να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους. Ο Σύνδεσμος έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά προς την κατεύθυνση αυτή. Η σύσκεψη ήταν ούτε άκυρη, ούτε έωλη αλλά έβαλε κάποια ζητήματα στο τραπέζι ώστε να υλοποιηθούν», υπογράμμισε σε δήλωσή του στο CorfuPress.com ο κ. Σπύρου.

Δηλώσεις Αυλωνίτη, Τριβιζά

Πάντως, στους προσεκτικούς χειρισμούς που θα πρέπει να γίνουν και τη σύμπνοια που θα πρέπει να υπάρξει, αναφέρθηκαν παράγοντες της Αυτοδιοίκησης. Κατά το δήμαρχο Εσπερίων και υποψήφιο δήμαρχο Κέρκυρας, Αλέκο Αυλωνίτη, μία σημαντική παράμετρος που μπορεί να τινάξει το εγχείρημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης.

Η χωματερή που δέχεται τα σκουπίδια της Λευκίμμης, πρέπει να κλείσει και εκεί μπορεί να λειτουργήσει ντόμινο η υπόθεση με δεδομένη τη θέση των κατοίκων του Τεμπλονίου ότι δεν θα δεχθούν τα σκουπίδια του εν λόγω δήμου και την θέση που έχει εκφραστεί σχετικά με τη μη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μεσοράχης στη Λευκίμμη, υπογράμμισε ο κ. Αυλωνίτης: «Πρέπει να υπάρξει κοινή γραμμή συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Εμείς από την πλευρά μας, έχουμε την πρόθεση να συμπλεύσουμε με τη νέα δημοτική αρχή, αρκεί να μην κάνει παλλινωδίες».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αγ. Γεωργίου και πρώην αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας υπογράμμισε στη χθεσινή σύσκεψη ότι η Αυτοδιοίκηση έχει προχωρήσει σε μελέτες για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, τονίζοντας ότι η νέα δημοτική αρχή δεν θα πρέπει να καθυστερήσει διότι μπορεί να μην βρει μετά τα υπεσχεθέντα χρήματα: «Θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα από τον πρώτο μήνα θητείας της η νέα δημοτική αρχή στην έναρξη υλοποίησης του σχεδίου, διότι σήμερα έχουμε προφορικές υποσχέσεις για χρηματοδότηση του σχεδίου με 20 εκ. ευρώ, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει του χρόνου αν θα ισχύει η δέσμευση αυτή. Σήμερα, η δημοτική αρχή με το νέο κύτταρο που κατασκευάστηκε και αυτό που θα κατασκευαστεί, έχει μπροστά της 2-3 χρόνια χωρίς πρόβλημα για να λύσει οριστικά το πρόβλημα. Μετά, όμως, αν δεν προχωρήσει τώρα σε λύσεις, θα αντιμετωπίσει αδιέξοδο».

Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2010 17:10

Πηγή: CorfuPress