Παραίτηση Τριβυζά με αιχμές κατά Γεωργαλίδη – Ένταση και στο Περιφερειακό συμβούλιο


Μετά τον Σωτ. Μικάλεφ τη δική του παραίτηση κατέθεσε και ο αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Σπ. Τριβυζάς, με αιχμές κατά του περιφερειάρχη. Η ένταση αποτυπώθηκε και στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με αιχμές Αυλωνίτη κατά Γεωργαλίδη.

Ο δήμαρχος Κερκυραίων Σωτ. Μικάλεφ παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, μετά τις οξύτατες βολές που δέχθηκε από τους εκπροσώπους σύσσωμης της Αυτοδιοίκησης για τη στάση του στην τελευταία κρίση με τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Είχε προηγηθεί θυελλώδη συνεδρίαση του οργάνου, με βολές σχεδόν όλων των αυτοδιοικητικών κατά του κ. Μικάλεφ.
Στην γραπτή του ανακοίνωση ο κ. Μικάλεφ πάντως επικαλέστηκε λόγους ευθυξίας, καταθέτοντας την επιθυμία του η παραίτησή του να λειτουργήσει ως καταλύτης σημαντικών αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν, αφήνοντας έξω την μικροπολιτική στον χειρισμό ευαίσθητων και στρατηγικών ζητημάτων του νησιού. «Διαχωρίζω τη θέση μου επειδή οι απόψεις του Συνδέσμου Καθαριότητας δεν τυχαίνουν της ομόθυμης στήριξης της Πολιτείας, που μέσω του γ.γ. της ΠΙΝ παρακάμπτει τον Σύνδεσμο και αναιρεί τον περιφερειακό σχεδιασμό».


Τους ίδιους λόγους επικαλείται και ο Σπ. Τριβυζάς

Ως διαμαρτυρία για την μη χρηματοδότηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης αλλά και με αιχμές για τον κ. Γεωργαλίδη παραιτήθηκε και ο δήμαρχος Αγ. Γεωργίου Σπ. Τριβυζάς, από τη θέση του αντιπροέδρου του Οργάνου, δείχνοντας έτσι ότι, πέραν του ζητήματος που έχει ανακύψει μεταξύ των δημάρχων ενόψει Καλλικράτη, υπάρχει ακόμη ένα ζήτημα: η διαχείριση. Οι αυτοδιοικητικοί, τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους, επιμένουν στον αρχικό σχεδιασμό. Ο κ. Γεωργαλίδης ανακοίνωσε την εξέταση και άλλης λύσης, γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχομένως από το 2012 το σκηνικό στη διαχείριση των απορριμμάτων θα αλλάξει άρδην. «... ο περιφερειακός σχεδιασμός είναι στην αρμοδιότητα της ΠΙΝ. Να δηλώσει λοιπόν ξεκάθαρα η ΠΙΝ αν σκοπεύει να τον σεβαστεί ή αν σκοπεύει να τον αλλάξει. Τα υπόλοιπα, δείχνουν απλώς απώλεια ψυχραιμίας και έλλειψη κοινής λογικής», είχε δηλώσει ο κ. Μικάλεφ, ρίχνοντας το μπαλάκι στον κ. Γεωργαλίδη. «Ηττηθήκαμε στις επιλογές μας έστω και προσωρινά» δήλωσε με νόημα για το θέμα και ο κ. Τριβυζάς, αφήνοντας με την παραίτησή του τη διαχείριση των σκουπιδιών στον αυτόματο πιλότο.


Ένταση Αυλωνίτη – Γεωργαλίδη

Το σκηνικό αποτυπώθηκε και στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με διαξιφισμούς ανάμεσα στον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο Εσπερίων Αλέκο Αυλωνίτη. «Έχουμε καταθέσει εδώ κι ένα χρόνο μελέτες για χρηματοδότηση στην Περιφέρεια και περιμένουμε για να εκτελέσουμε τα έργα που έχουμε υποσχεθεί στον κόσμο. Εμείς φαινόμαστε αναξιόπιστοι» είπε ο κ. Αυλωνίτης.
Θα αναθεωρηθεί ο σχεδιασμός ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης, ο οποίος πριν από λίγες μέρες στη συνάντησή του με το προεδρείο του συλλόγου Τεμπλονίου είχε αναφερθεί σε σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, πρωτοποριακής τεχνολογίας, που δεν έχει σχέση ούτε με καύση σκουπιδιών ούτε με δεματοποίηση. Το θέμα γνωρίζουν άλλωστε και όλοι οι αυτοδιοικητικοί.
Οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι ραγδαίες, αφού ο Φορέας μένει ακέφαλος, σειρά ζητημάτων μένουν σε εκκρεμότητα την ώρα που οι αυτοδιοικητικοί ένας ένας με την σειρά φεύγουν, υπενθυμίζοντας τις ευθύνες της πολιτείας και ρίχνοντας το μπαλάκι στον Περιφερειάρχη.


Πηγή: CorfuPress