Τελεσίγραφο για τις χωματερές (και) στο Δήμο Λευκιμμαίων

Κείμενο: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010 02:48

Στο στόχο του Υπουργείου Περιβάλλοντος μπαίνει πλέον η χωματερή του Δήμου Λευκιμμαίων η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί παράνομα, μαζί με δεκάδες χωματερές που εξακολουθούν να υπάρχουν παρά τα πρόστιμα που δέχεται εδώ και δύο χρόνια η χώρα μας από την Ε.Ε.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ζητά από τις Περιφέρειες της χώρας την παύση της λειτουργίας και την αποκατάσταση όλων των παράνομων χωματερών μέχρι τη 16η Ιουλίου 2010. Το αίτημα κατατέθηκε και επισήμως χθες με επιστολή που έστειλε από κοινού με το υπουργείο Εσωτερικών.

«Καίει» τη Λευκίμμη

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και τους δημάρχους – μέλη του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Κέρκυρας, στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης που έχει προγραμματιστεί με θέμα τον Καλλικράτη.
Ο Δήμος Λευκιμμαίων εξακολουθεί να πετά τα σκουπίδια του σε παράνομη χωματερή στην περιοχή του, αναμένοντας τη λειτουργία (αν και εφόσον δοθεί άδεια) του ΧΥΤΑ Μεσοράχης, ενώ ενδεχόμενη χρήση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και για τα σκουπίδια του νοτίου συγκροτήματος βρίσκει πλήρως αντίθετους τους κατοίκους του προαστίου του Δήμου Κερκυραίων.

Εκτάκτως το Αλέυχιμον


Ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αλέυχιμον, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, καλεί τους κατοίκους της Λευκίμμης σε ανοικτή λαϊκή συνέλευση στο χώρο του Γυμνασίου Λευκίμμης αυτή την Κυριακή στις 18:00.
Θέματα είναι η χωματερή, ο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας αλλά και το αποχετευτικό.
Στη συνέλευση έχουν προσκλήθεί να συμμετάσχουν ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λευκίμμης, ο Νομάρχης, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ αλλά και η γ.γ. της Περιφέρειας Β. Αλεξανδρίδου.

Εκατοντάδες χωματερές


Σήμερα λειτουργούν περισσότεροι από 300 ΧΑΔΑ σε όλη τη χώρα, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός αυτών που (υποτίθεται πως) έχουν κλείσει, αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί.
Το ΥΠΕΚΑ υπενθυμίζει πως η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη λειτουργία των παράνομων χωματερών και πως οφείλαμε ήδη να έχουμε συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή απόφαση που επιβάλλει την ολοκληρωτική παύση και αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, σε συνδυασμό με την κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής.
Ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιβληθεί τσουχτερό πρόστιμο από την ΕΕ που θα ισχύσει από 1.1.2009 (ημερομηνία που θα έπρεπε να έχει κλείσει ένας ΧΑΔΑ).

Πηγή: Corfu PRESS