Πουλιέζος, Κουρής, Μάμαλος: Να πάμε σε νέα χωροθέτηση για ΧΥΤΑ

Κείμενο: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

Σε ευθεία αντιπαράθεση με την πολιτική που ασκεί ο επικεφαλής της παράταξής τους Δήμαρχος Σωτήρης Μικάλεφ με την ιδιότητα του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ήρθαν οι αντιδήμαρχοι Α. Κουρής και Γ. Μάμαλος και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δ. Πουλιέζος για το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.

Και οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι, μιλώντας χθες στην τελετή κοπής της πίτας του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου, τάχθηκαν υπέρ της διερεύνησης νέας χωροθέτησης για ΧΥΤΑ και εξαπέλυσαν βολές για τη μέχρι σήμερα διαχείριση των σκουπιδιών και της υπόθεσης του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.

Από την πλευρά του, ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής άσκησε κριτική στο Σύνδεσμο Καθαριότητας επειδή δεν έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης, ένα έτοιμο έργο.

Πίτα Συλλόγου Τεμπλονίου

Πουλιέζος: Να αναζητήσουμε νέους χώρους για τα σκουπίδια


«Χάρηκα που η πρόεδρος δήλωσε ότι οι κάτοικοι του Τεμπλονίου μπορούν να δώσουν για τρία και τέσσερα χρόνια μία παράταση αρκεί να λάβουν τότε μία δέσμευση ότι το Τεμπλόνι «τελειώνει» όσον αφορά το χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Πουλιέζος ο οποίος υπενθύμισε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει φτιάξει μία μελέτη για τη χωροθέτηση των οχλουσών χρήσεων που προτείνει χωροθέτηση άλλων περιοχών: «Αυτό δεν έχει εξεταστεί καθόλου από το Σύνδεσμο Καθαριότητας.

Επιβάλλεται να εξεταστούν αυτές οι προτάσεις και δεν ευσταθούν οι λογικές και οι δικαιολογίες που έχουν μέχρι σήμερα εκφραστεί. Πρέπει να αναζητήσουμε νέους χώρους αλλά και νέες μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων. Επιμένουμε σε πράγματα που είναι πεπαλαιωμένα. Υπάρχουν νέες προτάσεις και νέοι τρόποι, οφείλουμε να τα εξετάσουμε».

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Πουλιέζος παραιτήθηκε πριν από μερικούς μήνες από το Δ.Σ. του Συνδέσμου διαφωνώντας με την πολιτική του.

Α. Κουρής: Δεν φέραμε εμείς τα σκουπίδια στο Τεμπλόνι

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουρής δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι παρόντες συνάδελφοί του έχουν πρωτοστατήσει στο δημοτικό συμβούλιο Κερκυραίων ώστε να οριοθετήσουν την παρουσία του ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι μέχρι το 2011: «Υπάρχει μία ομόφωνη απόφαση, ελήφθη μετά από μία διαδικασία σφοδρής αντιπαράθεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο και γνωρίζετε ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί που έφεραν τα σκουπίδια στο Τεμπλόνι».

Γ. Μάμαλος: Μας πάνε 200 χρόνια πίσω!

Οξύς στη δήλωσή του απέναντι στο Σύνδεσμο Καθαριότητας εμφανίστηκε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Μάμαλος: «Εφ όσον υπάρχουν άλλα μέρη όπως η Ρόδος και η Μύκονος που εφαρμόζουν μεθόδους όπως η εξαέρωση και η καύση, χωρίς υπολείμματα και μόλυνση του περιβάλλοντος, το να ψάχνουμε ακόμα στην Κέρκυρα να κάνουμε λακκούβες για να χώνουμε τα σκουπίδια, μας πάει 200 χρόνια πίσω»!

Τρεπεκλής: Να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης


Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην δημάρχου Γιάννη Τρεπεκλή, ο οποίος κάλεσε το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Σύνδεσμο Καθαριότητας) να λειτουργήσει άμεσα το ΧΥΤΑ της Λευκίμμης: ««Είχα πει ότι μέχρι το 2011 δεν μπορεί τίποτα να αλλάξει το σχεδιασμό. Δεν μπορεί από τη μία ημέρα στην άλλη να αλλάξει η διαχείριση.

Όμως, υπάρχει ένας ΧΥΤΑ στη νότια Κέρκυρα ο οποίος δεν λειτουργεί. Αυτή η ευθύνη αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της, αφορά το Σύνδεσμο, αφορά την πολιτεία και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι δυνατόν, ένα έργο για το οποίο αγωνιστήκαμε, πλήρωσε η Ε.Ε., πλήρωσαν οι φορολογούμενοι πολίτες, σήμερα να είναι σφραγισμένο. Αν δεν κάνει και υπάρχει αστοχία, ας το βουλώσουμε. Αλλά είναι απαράδεκτη συμπεριφορά να έχουμε και άλλο εργαλείο, και άλλον ταμιευτήρα και εμείς να τον έχουμε σφραγισμένο. Αυτό δεν επιτρέπεται».

Έργα στο Τεμπλόνι

Τα στελέχη της δημοτικής αρχής αναφέρθηκαν και στα έργα που προγραμματίζει ο Δήμος Κερκυραίων στο Τεμπλόνι. Για το θέμα της πλατείας, μετά από 6 μήνες, ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μάμαλος εξήγγειλε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα είναι έτοιμη: «Θα κάνουμε εκεί το πανηγύρι του χωριού» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Δ. Πουλιέζος επισήμανε ότι η ΔΕΥΑΚ στοχεύει, μαζί με την ολοκλήρωση της επέκτασης του δικτύου ύδρευσης στο Τεμπλόνι, τη δημιουργία μονάδας αποσκλήρυνσης. Στόχος είναι οι κάτοικοι της περιοχής να λαμβάνουν πόσιμο νερό ποιότητας, από τη στιγμή που και ο υδροφόρος ορίζοντας έχει μολυνθεί εξαιτίας της ύπαρξης του ΧΥΤΑ.

Όσον αφορά το δημοτικό φωτισμό στις κολώνες, ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουρής δήλωσε ότι βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας και μέσα στους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες το αίτημα θα ικανοποιηθεί. Ο κ. Κουρής άφησε αιχμές για τον δεύτερο σύλλογο που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν ασπάζεται τη λογική του «διαίρει και βασίλευε» και πως θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται μόνο με τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Τεμπλονίου.

Αιχμές κατά Γκερέκου


Η πρόεδρος του Συλλόγου Μάγδα Παπανικολοπούλου και η αντιπρόεδρος του συλλόγου άφησαν αιχμές κατά της υφυπουργού Πολιτισμού Άντζελας Γκερέκου αποδίδοντάς της «αλλαγή στάσης» στο ζήτημα του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, καθώς υποστηρίζουν ότι προώθησε την παράταση της προσωρινής αδειοδότησης για ένα χρόνο παρά τις αρχικές δεσμεύσεις της.

Ποιοι παρευρέθηκαν


Στη τελετή παρευρέθηκαν επίσης η αντινομάρχης Μερόπη Υδραίου, ο πρώην βουλευτής Σπ. Σπύρου, ο νομαρχιακός σύμβουλος Τάκης Μεταλληνός, εκπρόσωπος του βουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Χαραλάμπους (κ. Σλάβικ), ο πρώην αντιδήμαρχος Σπ. Ζουμπουλίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Χρ. Κότσης, και αρκετός κόσμος.

Πηγή: CorfuPress