Αγωνιστικούς χαιρετισμούς από την Νάξο

Γεια και χαρά σας,

Από το Αιγαίο σας στέλνουμε μια ανακοίνωση που βγάλαμε για το νομαρχιακό συμβούλιο που πήρε απόφαση να γίνει ο ΧΥΤΑ Νάξου.

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς και τα ξαναλέμε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΝΑΞΟΥ

Με αυτή εδώ την ανακοίνωση θέλουμε να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας στους επαρχιακούς και τους δημοτικούς συμβούλους, στον έπαρχο καθώς και στους δυο δημάρχους του νησιού οι οποίοι κατάφεραν να περάσει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το νέο ΧΥΤΑ Νάξου από το νομαρχιακό συμβούλιο που έγινε στις 17 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για ένα γεγονός αξιομνημόνευτο που αξίζει να καταγραφεί στα ιστορικά και πολιτικά επίκαιρα της Νάξου. Και αυτό διότι ένα τόσο σημαντικό, για το νησί, θέμα προχώρησε χωρίς να υπάρχει ούτε μία απόφαση από το επαρχιακό ή από τα δημοτικά συμβούλια, χωρίς να έχει γίνει ούτε μια ανοιχτή και δημόσια διαβούλευση ή συνέλευση.

Η πολιτική ηγεσία του νησιού εκπροσωπήθηκε στο πρόσφατο νομαρχιακό συμβούλιο από όλους κι όλους 2 επαρχιακούς συμβούλους, εκ των οποίων ο ένας είναι ο αντινομάρχης με έδρα στη Σύρο(!), από τον έπαρχο και από την προσωπική επιστολή-εξομολόγηση του δημάρχου Νάξου που τάχθηκε, βέβαια, υπέρ του έργου. Δεν φτάνει που δεν είχαν το σθένος να επωμιστούν το βάρος των πολιτικών τους ευθυνών με το φόβο (και δικαίως) των διαμαρτυριών, επιπλέον δεν επέδειξαν καν την ικανότητα ούτε τη βούληση να διεξάγουν το νομαρχιακό συμβούλιο στη Νάξο, παρά τη ρητή δέσμευσή τους στο αίτημα των κατοίκων και των αλληλέγγυων που είχαν συγκεντρωθεί στο επαρχιακό συμβούλιο στις 23/11/09. Θυμίζουμε ότι η συνεδρίαση αυτή είχε διακοπεί εν τω μέσω αντεγκλήσεων και «φιλοφρονήσεων» μεταθέτοντας την απόφαση στο νομαρχιακό του Δεκέμβρη.

Αυτή η διαφαινόμενη δειλία και απροθυμία δεν είναι παρά ένας πολιτικός καιροσκοπισμός που όμως εξυπηρετεί το σκοπούμενο, ήτοι την ομαλή εξέλιξη του έργου. Ο πραγματικός στόχος τους ήταν να κρατήσουν τον κόσμο μακριά από τις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων. Άλλωστε είναι γεγονός ότι η επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση (Καποδίστριας 2), οι νέοι δήμοι-κυβερνεία, η συγκεντροποίηση με λίγα λόγια της εξουσίας, στόχο έχει, μεταξύ άλλων, να προωθεί τα έργα με όσο το δυνατόν λιγότερα προσκόμματα και κραδασμούς που θέτουν οι κοινωνικές αντιστάσεις.

Με το να ορίσουν το νομαρχιακό συμβούλιο την Πέμπτη, μέρα κατά την οποία δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή διασύνδεση μεταξύ Νάξου και Σύρου, σε μια ημερομηνία κατά την οποία τα ναυτεργατικά σωματεία είχαν κηρύξει απεργία, πέτυχαν τον αποκλεισμό όσων κατοίκων και αλληλέγγυων είχαν την πρόθεση να παραβρεθούν στη Σύρο εκείνη τη μέρα.
Τα υπόλοιπα ήταν απλώς διαδικαστικά καθώς η απόφαση ήταν ήδη ειλημμένη. Ο νομάρχης επιδόθηκε σε ρεσιτάλ αλαζονείας «του εκλεγμένου αντιπροσώπου» (και άρα και νομιμοποιημένου) να παίρνει τις όποιες αποφάσεις, να δίνει και να αφαιρεί το λόγο κατά το δοκούν, να αγνοεί το λόγο των λιγοστών κατοίκων, λέγοντας επί λέξει: «Αλίμονο συνάδελφοι ένα έργο που κοντεύει να τελειώσει, ένα έργο που έχουν πληρωθεί λεφτά για μελέτες, να σταματήσει τώρα». Το καινούργιο στυλ αυταρχισμού που λανσάρει το ΠΑΣΟΚ με κορυφαίο τον Χρυσοχοΐδη και τους ομογάλακτούς του έχει, φαίνεται, πέραση τώρα τελευταία…

Η Μ.Π.Ε. λοιπόν εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και το έργο οδεύει σιγά σιγά προς τη δημοπράτηση, οι κάτοικοι ετοιμάζονται να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους και πάλι, και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι επιδίδονται σε συναδελφικά μαχαιρώματα και μπηχτές. Ο ναξιώτης αντινομάρχης, για παράδειγμα, στηλιτεύει τους άλλους ναξιώτες συναδέλφους του οι οποίοι δεν παρέστησαν στο νομαρχιακό συμβούλιο, ενώ αυτός πριν από λίγες εβδομάδες στη συνεδρίαση του επαρχιακού συμβουλίου για το ίδιο θέμα είχε δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν είχε ρίξει ούτε μια ματιά στη ΜΠΕ μολονότι τους είχε παραδοθεί τρεις μήνες πριν, από τον Αύγουστο.

Όσο για τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ τι να πει κανείς; Υπέρ ψήφισαν καταγγέλλοντας τους άρχοντες της Νάξου για την ατονία τους και με την προσδοκία ότι θα μετατραπεί ο ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ (παρόλο που δεν υπάρχει καμιά μελέτη και καμιά πρόβλεψη για κάτι τέτοιο) και ότι οι δήμοι της Νάξου θα πρέπει επιτέλους να εφαρμόσουν ολοκληρωμένη διαχείριση ενώ οι κάτοικοι της Γαλήνης θα ελέγχουν ότι όλα θα γίνονται σωστά(!!!).

Και με τα ευχολόγια, τελικά ενέκριναν ένα έργο που αναφέρεται ρητά σε ΧΥΤΑ, ο οποίος θα προκαλέσει μύρια όσα δεινά όχι μόνο στην περιοχή της Γαλήνης-Εγγαρών αλλά και ευρύτερα, επιδείχνοντας μάλιστα και κοινωνική αναλγησία απέναντι στους κατοίκους των χωριών. Κατά τα λοιπά αναμένουν τον ορθολογισμό, τη χρηστή διαχείριση και τον πράσινο καπιταλισμό να μας σώσουν από τη γενικευμένη κρίση.

Επειδή όμως όλα αυτά η τοπική κοινωνία τα έχει ξαναζήσει, επειδή οι εναλλαγές στην εξουσία δεν αλλάζουν ούτε το σύστημα ούτε τις πολιτικές που εφαρμόζονται, επειδή η ανάπτυξη και οι λογικές αυτές έχουν διαμορφώσει κοινωνικούς και οικονομικούς όρους που είναι αβίωτοι και έχουν καταστρέψει ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον, επειδή η υπομονή μας έχει εξαντληθεί, γι’ αυτό θα μας βρουν μπροστά τους.

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Νάξου
Νάξος 22/12/09