Μεγαλώνει το κίνημα συμπαράστασης στους διωκόμενους για τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης


Κείμενο: ΕΛΕΝΑ ΓΙΣΔΑΚΗ

Ενόψει της δίκης των «4» Λευκιμμιωτών, στις 12 Νοεμβρίου, για τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης, το κίνημα συμπαράστασης ολοένα και μεγαλώνει. Ανακοινώσεις εξέδωσαν το τοπικό ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΝ Λευκίμμης και το ΕΣΥΝ Κέρκυρας.

ΠΑΣΟΚ: Να αποσυρθούν οι κατηγορίες.

Η ΝΕ του ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή της ζητά να αποσυρθούν οι κατηγορίες και να απομακρυνθούν τα ΜΑΤ από τη Λευκίμμη, Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Ν.Ε. Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ για τη δίκη των συμπολιτών μας από τη Λευκίμμη που αντιδρούσαν και διαμαρτυρήθηκαν κατά της κατασκευής του ΧΥΤΑ Λευκίμμης πέρσι, θεωρεί ότι:
- τέτοιου είδους δίκες ουσιαστικά ποινικοποιούν το δημοκρατικό δικαίωμα της δημόσιας διαμαρτυρίας,
- δεν συμβάλλουν στην εκτόνωση και στην ομαλοποίηση προβλημάτων.
Η κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας έχει ταλαιπωρήσει το Νομό και την κοινωνία μας.
Οι δίκες δεν βοηθούν στην επίλυση αυτού του καίριου προβλήματος που είναι η διαχείριση των απορριμμάτων.
Ούτε βέβαια και η συνεχιζόμενη παρουσία των δυνάμεων των ΜΑΤ.
Βέβαια ο στόχος όλων είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η διαμόρφωση καλύτερων όρων διαβίωσης.
Με βάση τα παραπάνω, η Ν.Ε. Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι:
- πρέπει να αποσυρθούν άμεσα οι κατηγορίες σε βάρος των δικαζόμενων κατοίκων της Λευκίμμης ως ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης,
- να φύγουν άμεσα τα ΜΑΤ από τη Λευκίμμη,
- να φύγουν άμεσα τα ΜΑΤ από την Κέρκυρα.
Στην κατεύθυνση αυτή, καλούμε όλους τους αρμόδιους, αντί μέτρων καταστολής και ποινικών διώξεων, να αναζητήσουν δημοκρατικές πολιτικές λύσεις:
Οργανωμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και, κυρίως έγκαιρος και αποδεκτός σχεδιασμός Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Απορριμμάτων, στις κατευθύνσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας αναφέρει:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας εκφράζει την αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση και τη στήριξή του στους Κερκυραίους Πολίτες της Λευκίμμης, που με κατασκευασμένες καταθέσεις δικάζονται στις 12 Νοέμβρη, επειδή αντέδρασαν, διαμαρτυρήθηκαν, αντιστάθηκαν στην περιβαλλοντική αυθαιρεσία κυβέρνησης-αυτοδιοίκησης και τη δημιουργία ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη.
Συμπαραστεκόμαστε στους τέσσερις πρώτους από τους δεκάδες Πολίτες της Λευκίμμης που σύρονται στα δικαστήρια.
Δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης των διεκδικητικών αγώνων.
Θεωρούμε ότι η συμμετοχή πολιτών στα κινήματα ενάντια στην αυθαιρεσία, ενάντια στην υποβάθμιση της καθημερινής μας ζωής, ενάντια στο κτύπημα των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας, ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, είναι υποχρέωση απέναντι σε μας και στο μέλλον των παιδιών μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων (διαλογή– ανακύκλωση– επεξεργασία– κομποστοποίηση) με διάθεση των υπολειμμάτων σε ΧΥΤΥ. Η προτεραιότητα της μείωσης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων, με την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας και υπό δημόσιο έλεγχο, είναι η πολιτική πρόταση που αρμόζει στη δική μας αριστερά. Η υλοποίηση αυτής της επιλογής λύνει οριστικά το πρόβλημα της παράνομης λειτουργίας των απαράδεκτων και επικίνδυνων χωματερών, στις οποίες έως τώρα καταλήγει το σύνολο των σκουπιδιών.
Το ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών έχει πλέον συνειδητοποιηθεί ευρύτατα. Τόσο η Κυβέρνηση, όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση όφειλαν (και οφείλουν) να επιλέξουν την προοπτική των ΧΥΤΥ και να προχωρήσουν σε άμεσο σχεδιασμό και εξεύρεση χρηματοδότησης. Μόνο τέτοιες πειστικές ενέργειες μπορούν να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες διαλόγου και συναίνεσης για μεσοπρόθεσμη λύση του προβλήματος (π.χ. λειτουργία ΧΥΤΑ με συγκεκριμένες συνθήκες και χρονοδιάγραμμα).
Για τη διαχρονική τους ατολμία στην αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών, Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουν τεράστιες ευθύνες. Για την απαράδεκτη και επικίνδυνη μόλυνση του περιβάλλοντος έχουν ευθύνες άμεσες. Όμως έχουν και έμμεσες ευθύνες για τα επεισόδια, την κοινωνική αναταραχή και τις διώξεις που υφίστανται δεκάδες κάτοικοι της Λευκίμμης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, με γνώμονα τη σαφή πολιτική του θέση για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση συμπαρατάχτηκε με τις ευρύτατες λαϊκές μάζες κατοίκων της Λευκίμμης που οργάνωσαν πολιτικό αγώνα ενάντια στη δημιουργία του ΧΥΤΑ και αντιτάχτηκαν κινηματικά, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα για καθαρό περιβάλλον.
Θεωρούμε απαραίτητο να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στον Νομό μας. Ολοκληρωμένη διαχείριση που να ανήκει αποκλειστικά στο Δημόσιο και δεν θα είναι ευκαιρία πλουτισμού ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος των Πολιτών της Κέρκυρας.
Ζητάμε:
Άμεση απόσυρση όλων των μηνύσεων που ασκήθηκαν από την αστυνομία.
Να φύγουν τα ΜΑΤ από την Λευκίμμη».

ΣΥΝ Λευκίμμης: Διώξεις με κατασκευασμένες κατηγορίες

Και ο ΣΥΝ Λευκίμμης τονίζει: «Ο ΣΥΝ Λευκίμμης έγκαιρα - και έκτοτε σταθερά - έχει ταχθεί υπέρ της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων (διαλογή – ανακύκλωση – επεξεργασία – κομποστοποίηση) με διάθεση των υπολειμμάτων σε Χ.Υ.Τ.Υ. Η προτεραιότητα της μείωσης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων, με την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας και υπό δημόσιο έλεγχο, είναι η πολιτική πρόταση που αρμόζει στη δική μας αριστερά.
Η υλοποίηση αυτής της επιλογής λύνει οριστικά το πρόβλημα της παράνομης λειτουργίας των απαράδεκτων και επικίνδυνων χωματερών, στις οποίες έως τώρα καταλήγει το σύνολο των σκουπιδιών. Παράλληλα ακυρώνει και ξεπερνάει τη λύση της δήθεν «υγειονομικής ταφής», που φαίνονταν βελτιωμένη σύμφωνα με τα θεωρητικά κριτήρια του παρελθόντος. Όμως στη πράξη δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αφού η λειτουργία των ΧΥΤΑ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση βαθμιαία επιδεινώθηκε καταλήγοντας στο επίπεδο μιας ανεξέλεγκτης χωματερής.
Το ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών έχει πλέον συνειδητοποιηθεί ευρύτατα. Τόσο η Κυβέρνηση, όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουν να επιλέξουν τη λύση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και να προχωρήσουν σε άμεσο σχεδιασμό και εξεύρεση χρηματοδότησης. Μόνο τέτοιες πειστικές ενέργειες θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες διαλόγου και συναίνεσης για μεσοπρόθεσμη λύση του προβλήματος (π.χ. λειτουργία ΧΥΤΥ με συγκεκριμένες συνθήκες και χρονοδιάγραμμα).
Για τη διαχρονική τους ατολμία στην αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών, Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουν τεράστιες ευθύνες. Για την απαράδεκτη και επικίνδυνη μόλυνση του περιβάλλοντος έχουν ευθύνες άμεσες. Όμως έχουν και έμμεσες ευθύνες για τα επεισόδια, τη κοινωνική αναταραχή και τις διώξεις που υφίστανται συνδημότες μας .
Ο ΣΥΝ Λευκίμμης, απέφυγε τις προσχεδιασμένες παρουσίες και δηλώσεις σκοπιμότητας που στοχεύουν μόνο σε πολιτική καπηλεία. Έχοντας γνώμονα τη σαφή πολιτική του θέση για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων συμπαρατάχτηκε με τους κατοίκους της Λευκίμμης που διαχρονικά αγωνίζονται ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος στον τόπο μας και αντιτάχτηκαν, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο μαζικά, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα για καθαρό περιβάλλον.
Συμπαραστέκεται σ’ αυτούς που με κατασκευασμένες καταθέσεις διώκονται εξ αιτίας του πολιτικού αγώνα τους κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη.
Ιδιαίτερα συμπαραστέκεται σ’ αυτούς που θαρραλέα υπερασπίζονται τη πολιτική δράση και συμμετοχή τους στον κοινό αγώνα και συνεχίζουν με αντίξοες συνθήκες να μάχονται στην αίθουσα του Δικαστηρίου.
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗ

ΕΣΥΝ Κέρκυρας: Χρέος μας η συμπαράσταση

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, παράρτημα Κέρκυρας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ενόψει της δίκης των 4 αγωνιστών, την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, αλλά και των υπολοίπων υπόδικων αγωνιστών της Λευκίμμης που εναντιώθηκαν στο περιβαλλοντικό έγκλημα της κατασκευής και λειτουργίας παράνομου ΧΥΤΑ, θεωρούμε χρέος μας να δηλώσουμε τη συμπαράστασή μας.
Ακόμα δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην παρουσία των Μ.Α.Τ. στην Κέρκυρα και στην προσπάθεια ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων που μεθοδεύεται. Τα σώματα ασφαλείας οφείλουν να προστατεύουν τα δημοκρατικά δικαιώματα, να συλλαμβάνουν τους ποινικούς εγκληματίες και τους εμπόρους των ναρκωτικών και όχι να παίζουν κατασταλτικό ρόλο στους λαϊκούς αγώνες.
Ζητάμε την άμεση απόσυρση όλων των διώξεων και μηνύσεων που αφορούν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, καθώς και την απομάκρυνση των δυνάμεων των Μ.Α.Τ. από την Κέρκυρα».

Πηγή: corfupress