Ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης κινδυνεύει ήδη να κορεστεί...‏

Ο υπερσύγχρονος ΧΥΤΑ Μαυροράχης κινδυνεύει ήδη να κορεστεί στο 1/5 του αρχικού χρόνου ζωής του, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».
Από το περασμένο Οκτώβριο, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, είναι ο μόνος φορέας που δεν έχει εγκρίνει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ, ώστε να προχωρήσουν τα έργα περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζουρνάς, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των απορριμμάτων, δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη αδιαφορία, καθώς σε σύσκεψη που έγινε για τη μονάδα επεξεργασίας και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στον Άγιο Αντώνιο, δεν εμφανίστηκαν οι 23 από τους 45 δημάρχους.

Εδώ κι ένα χρόνο, η Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ έχει στείλει έγγραφο, με το οποίο ζητεί τη σύμφωνη γνώμη από τη Νομαρχία, τον Οργανισμό Ρυθμιστικού και πέντε υπουργεία για να προχωρήσει. Η μόνη που δεν απάντησε ήταν η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, που δεν έχει φέρει ακόμη το θέμα στο νομαρχιακό συμβούλιο, υποστήριξε ο κος Ζουρνάς.

Επρόκειτο να γίνει και νέα σύσκεψη για άλλο σχέδιο του περιφερειακού σχεδιασμού, την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας σκουπιδιών στη Μαυροράχη. Ο Δήμος Ασσήρου αντιδρά στην κατασκευή και ζητεί νέα χωροθέτηση. Στο μεταξύ, όμως, κατατέθηκαν οι προτάσεις των επτά μελετητικών γραφείων, που προτείνουν, ως πρώτη επιλογή τη Μαυρορράχη και δεύτερη την Ευκαρπία. Η εν λόγω σύσκεψη ακυρώθηκε λόγω εκλογών.

Αν υπάρξουν και άλλες καθυστερήσεις, τότε το πολύ σε 5 χρόνια ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης θα κλείσει και τότε δεν θα έχουμε πού να αποθέσουμε τα σκουπίδια του νομού, τόνισε ο ίδιος.

Ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος Γιώργος Τσαμασλής, υποστήριξε ότι δεν έχουν απαντήσει ακόμα στο ΥΠΕΧΩΔΕ επειδή δεν δεχτήκαν τη μελέτη όπως τους την έδωσαν. Χρειάζονταν τροποποιήσεις σε κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά.

Παραδείγματος χάρη, πετύχαμε συμφωνίες για αλλαγές στη διαδρομή των απορριμματοφόρων. Εξετάσαμε τον τρόπο ταφής των υπολειμμάτων, τον τρόπο φιλτραρίσματος στον αέρα, είδαμε ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για υγρά απόβλητα. Τώρα είναι ώριμο να περάσει απʼ το νομαρχιακό συμβούλιο και να ψηφιστεί, πρόσθεσε ο κος Τσαμαλής.

Παρʼ όλα αυτά, ο ίδιος τόνισε ότι αν δεν έρθουν να το στηρίξουν οι δήμαρχοι, δεν θα το ψηφίσει.

Από την άλλη πλευρά, οι δήμαρχοι έχουν αντιληφθεί ότι ο χρόνος κυλάει αντίστροφα, τα έργα κινδυνεύουν νʼ ακυρωθούν και ο ΧΥΤΑ απειλείται με κλείσιμο πολύ νωρίτερα απʼ όσο προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Ομόφωνα οι δήμαρχοι έχουμε αποφανθεί ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός πρέπει να προχωρήσει και να περάσει επειγόντως από το επόμενο νομαρχιακό συμβούλιο, δήλωσε ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Αλεξανδρής.

Ο ίδιος, τόνισε ότι για το Δήμο είναι ζήτημα καίριας σημασίας. Ο πληθυσμός του Δήμου είναι 55,000 κάτοικοι και άλλοι 30, 000 τουρίστες το καλοκαίρι. Από την ανατολική Θεσσαλονίκη πρέπει να στείλουμε τα απορριμματοφόρο στην άλλη άκρη του νομού, στη Μαυροράχη. Με ποια οχήματα και πότε θα μαζευτούν τα σκουπίδια, αν τρέχουν στα δρομολόγια;

Παρόμοιες ήταν και οι θέσεις του δημάρχου Νεάπολης Ναθαναήλ Λαδόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι είναι οι πρώτοι που φώναζαν ότι πρέπει να υλοποιηθεί και να ξεκινήσει άμεσα ο περιφερειακός σχεδιασμός.

Αν δεν υλοποιηθεί τώρα, θα κατεβεί η διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ στο 1/5, θα είμαστε αφερέγγυοι απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδότησε το έργο και θα πρέπει να ξεκινήσουμε τις προσπάθειες για νέο ΧΥΤΑ, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: econews.gr