ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΤΣΟΥΚΑΛΗ 1
49080 ΛΕΥΚΙΜΜΗ
ΤΗΛ. 26620 24190

ΛΕΥΚΙΜΜΗ 20-07-2009


Η Επιτροπή πολιτών στην συνεδρίασή της στις 19 Ιουλίου 2009 έκρινε αναγκαίο να δημοσιευθεί η ακόλουθη ανακοίνωσή της .

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ με τις ενέργειές της κατά της Αδειοδότησης του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας , υλοποιεί με συνέπεια το τρίτο σκέλος της απόφασης της τελευταίας ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ που έλαβε χώρα πριν από ένα περίπου χρόνο , σύμφωνα με το οποίο προέβλεπε την παρεμπόδιση της Αδειοδότησης του εν λόγω ΧΥΤΑ.

Με τις μέχρι τώρα ενέργειες της κατέδειξε , με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι :

α) Η προβαλλόμενη από τον Σύνδεσμο Διαχείρισης απόφαση “Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων” (ΕΠΟ) του 1999 η οποία αποτελεί το ένα από τα δύο βασικά προκρίματα για την Αδειοδότηση του έργου , εκτός του γεγονότος ότι είναι αφ' εαυτής πολλαπλά παράνομη και εκ του λόγου αυτού άκυρη και ανυπόστατη , έχει και τυπικά ακυρωθεί , μετά τις 30-09-2007.

β) Όλες οι αποφάσεις και πράξεις της Διοίκησης μετά την καταληκτική αυτή ημερομηνία που αφορούν τον ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας , είναι άκυρες ( Ν. 1650/86 ). Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι η κατασκευή του ΧΥΤΑ η οποία έλαβε χώρα μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 2007 είναι επίσης παράνομη και το έργο μη νομίμως υφιστάμενο .

Εφ΄όσον εξ΄ άλλου , ο Φορέας Διαχείρισης (Σύνδεσμος) εξακολουθεί να υποστηρίζει το έργο, οφείλει να προβεί σε επανέκδοση της πιο πάνω απόφασης (ΕΠΟ).

Με τις μέχρι σήμερα ενέργειες μας έχουμε συμβάλλει , αθροιστικά , μαζί με όλους τους Λευκιμμιώτες που αγωνίζονται για το ίδιο σκοπό , στο πάγωμα της διαδικασίας της Αδειοδότησης του έργου , από τον Απρίλη ε.ε και μετά.

Κατά τις συναντήσεις μελών της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ με τις εισηγητικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα στις 13 και 14 του τρέχοντα μήνα μας δήλωσαν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια σχετικά με την επανέκδοση της απόφασης (ΕΠΟ) , αλλά ούτε και σε καμία άλλη σχετική ενέργεια.

Επειδή το όλο ζήτημα , λόγω της κρισιμότητάς του , και παρά τα φαινόμενα , μπορεί να επιφυλάξει δυσάρεστες εκπλήξεις, θεωρούμε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και ετοιμότητα, όχι μόνο από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ,αλλά και από ολόκληρη την κοινωνία της Λευκίμμης, σε όλα τα μέτωπα του αγώνα.

Σταθερά προσανατολισμένοι στους στόχους μας και στις πραχτικές μας συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση τον δίκαιο αγώνα μας ενάντια στην Αδειοδότηση του παράνομου ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας , εξαντλώντας τα επιχειρήματά μας και τις παρεμβάσεις μας , όχι μόνο για το επίμαχο ζήτημα της απόφασης (ΕΠΟ) , αλλά και για το εξ΄ ίσου σημαντικό ζήτημα της πληρότητας των σχετικών μελετών ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ , ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ του έργου , το οποίο αποτελεί το δεύτερο βασικό πρόκριμα για την Αδειοδότησή του.

Επίσης σε περίπτωση που η διοίκηση προβεί σε έκδοση παράνομης απόφασης ( ΕΠΟ ) και συνακόλουθα σε παράνομη Αδειοδότηση , θα κινηθούμε δικαστικά και θα πράξουμε τα νόμιμα , ως έχοντες άμεσα έννομο συμφέρον , στα αρμόδια ποινικά και διοικητικά δικαστήρια .

Για το σκοπό αυτό καλούμε σε συμπαράσταση και συμμετοχή στον αγώνα μας όλους τους Λευκιμμιώτες.

Με αγωνιστικούς - φιλικούς - χαιρετισμούς

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ.