Η χωματερή του πολιτισμού μας

Πατήστε για μεγέθυνση

Εν μέσω διαπληκτισμών, απειλών και επεισοδίων πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη της επιτρόπου της ΕΕ, Ντανούτα Χούμπνερ, αρμόδιας για τα περιφερειακά προγράμματα στην Κέρκυρα.

Οι αγανακτισμένοι κάτοικοι της Λευκίμμης και του Τεμπλονίου, οι οποίοι από χθες έχουν καταλάβει τη Νομαρχία, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του δημάρχου να αδειοδοτήσει τη χωματερή Λευκίμμης, πραγματοποίησαν πορεία προς το λιμάνι.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές και επεισόδια.

Οργισμένοι κάτοικοι «εκτόξευσαν» τρομερές κατηγορίες εναντίον συγκεκριμένων αστυνομικών οργάνων και δημοτικών αρχόντων, καταγγέλλοντας δημοσίως ότι όχι μόνο έχασαν περιουσίες αλλά και ότι απειλήθηκαν εκδικητικά να πέσουν θύματα αστυνομικής σκευωρίας!



Με σύνθημα «είναι ανίκανοι και διεφθαρμένοι όσοι διαχειρίζονται τα σκουπίδια», επιτροπή κατοίκων παρέδωσε στην επίτροπο κ. Χούμπνερ φάκελο με φωτογραφίες και στοιχεία για το περιβαλλοντικό έγκλημα και τις παρανομίες που, όπως καταγγέλλουν, συντελούνται στη Λευκίμμη.

Επίσης την ενημέρωσαν για τη συμπεριφορά των ελληνικών Αρχών και προσφέρθηκαν να ταξιδέψουν μέχρι τις Βρυξέλλες για να ενημερώσουν και όλους τους αρμόδιους.

Ορισμένες από τις φωτογραφίες που περιέχονται στο φάκελο έφτασαν στα γραφεία της zougla.gr και προκαλούν πραγματικό σοκ.

Δείτε εικόνες ντροπής από το νησί των Φαιάκων στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Πατήστε για μεγέθυνση
Πατήστε για μεγέθυνση
Πατήστε για μεγέθυνση
Οι παραπάνω φωτογραφίες δείχνουν αυτό που επισήμως ονομάζεται... «βιολογικός καθαρισμός» Τεμπλονίου.

Από κάτω μπορείτε να απολαύσετε μία άποψη της χωματερής…

Πατήστε για μεγέθυνση
Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει ευρύτερη μόλυνση στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Η μόλυνση αναμένεται να επεκταθεί με τη λειτουργία του νέου ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη, αφού, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, οι περιβαλλοντολογικές μελέτες στις οποίες στηρίχθηκε το έργο, είναι λανθασμένες!

Πατήστε για μεγέθυνση

Η Ευρωπαία επίτροπος, κ. Χούμπνερ, υποσχέθηκε να μελετήσει το φάκελο που της παρέδωσε η επιτροπή και να ασχοληθεί με την επίλυση του προβλήματος.

Οι πολίτες των περιοχών που θίγονται λένε ευθέως ότι κάποιοι κύκλοι επιδιώκουν ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης να ολοκληρωθεί πάση θυσία, ακόμη κι αν τελικά δεν λειτουργήσει, λόγω ασυμβατότητας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα τοπικών παραγόντων, τα οποία απορρέουν από τη χρηματοδότηση του έργου.

Δείτε νεκρά ζώα, μάλλον από το γειτονικό χοιροστάσιο, πεταμένα στη χωματερή.



Πατήστε για μεγέθυνση

Χαρακτηριστικό του περιβαλλοντικού χάους, που όπως φαίνεται βασιλεύει στην περιοχή, είναι η λειτουργία χοιροτροφείου σε απόσταση μόλις 170 μέτρων από την χωματερή, όπως δείχνει και η παρακάτω δορυφορική φωτογραφία.

Πατήστε για μεγέθυνση
Δείτε νεκρά ζώα, μάλλον από το γειτονικό χοιροστάσιο, πεταμένα στη χωματερή.

Πατήστε για μεγέθυνση
Η κατασκευή του νέου ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη και η παράνομη λειτουργία του υφιστάμενου ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι, εκτός από εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή, έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση πρωτοφανούς έντασης στην τοπική κοινωνία, που μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει το βίαιο θάνατο μίας γυναίκας και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

Διαβάστε επίσης:

Επεισόδια στη Λευκίμμη: Το video της σύλληψης


Πηγή: Zougla.gr