Η ΣΕ Αγώνα στο Τεμπλόνι ζητά την παρέμβαση του Εισαγγελέα για τον ΧΥΤΑ-Πρόστιμο στο Σύνδεσμο Καθαριότητας επέβαλε ο Νομάρχης!!!




Με ανακοίνωση προχώρησαν χθες τα μέλη της ΣΕ Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, με την οποία καταγγέλλουν κυβερνήσεις, Περιφερειάρχη, Νομάρχη και Δημάρχους για τον υπερκορεσμό του ΧΥΤΑ και ζητούν την παρέμβαση του Εισαγγελέα.
Στην ανακοίνωση αναφέρουν τα εξής: «Διανύουμε την 6η ημέρα της νέας φάσης του αγώνα μας που έχει ως στόχο το κλείσιμο της χωματερής του Τεμπλονίου και την αποκατάσταση του χώρου .
Το πάγιο αυτό αίτημα μας δεν είναι μόνο αίτημα ζωής για τους Τεμπλονιώτες αλλά αποτελεί και ώριμο συμπέρασμα όλων των επιστημονικών απόψεων.
Οι μόνοι που αντιεπιστημονικά, ανεύθυνα και απάνθρωπα εκφράζουν διαφορετικές θέσεις είναι οι κυβερνήσεις, ο Περιφερειάρχης, ο Νομάρχης , οι Δήμαρχοι οι στενοί παρατρεχάμενοι και τα παπαγαλάκια τους.
Ενημερώνουμε τον κερκυραϊκό λαό που καθημερινά παραπληροφορείται απ' το τοπικό κατεστημένο ότι οι υπεύθυνοι για το σταμάτημα της λειτουργίας του χώρου απόθεσης απορριμμάτων και την ρύπανση στην πόλη με τα βουνά των σκουπιδιών είναι οι παραπάνω παράγοντες για τους εξής λόγους:
1. Γιατί ο χώρος έχει υπερκορεστεί και δεν χωράει άλλα σκουπίδια.
2. Γιατί δεν εφαρμόζεται κανένας περιβαλλοντικός κανόνας στην λειτουργία της χωματερής.
3.Γιατί από 31/12/2008 έχει τελειώσει η σύμβαση ακόμη και αυτών των ελάχιστων εργαζομένων που λειτουργούσαν την χωματερή.
4.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠ ΤΟΝ ΝΟΜΟ
5.Γιατί έχει εκδοθεί παράνομη άδεια απ τον Νομάρχη που η προηγούμενη όμοια της έχει ακυρωθεί απ' το Συμβούλιο της Επικράτειας.
Εμείς επανειλημμένα έχουμε προτείνει διάφορες λύσεις για την προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος και μέχρι να οδηγηθούμε σε σύγχρονη ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων .
Επειδή όμως οι ανευθυνοϋπεύθυνοι ουδέποτε ασχολήθηκαν σοβαρά με τις προτάσεις μας θεωρούμε ότι αποτελεί υποχρέωση του Εισαγγελέα να διατάξει την μεταφορά των απορριμμάτων του νομού της Κέρκυρας σε άλλη περιοχή όπου υπάρχει νόμιμα αδειοδοτημένος αποδέκτης».

ΝΟΜΑΡΧΗΣ

Ερωτηθείς ο Νομάρχης κ. Στέφανος Πουλημένος για την κατάσταση με τα σκουπίδια, χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και τις περιαστικές περιοχές «επιεικώς απαράδεκτη». Αν συνεχιστεί εγκυμονεί κινδύνους και για τη δημόσια υγεία. Ο Νομάρχης κάλεσε τους εμπλεκόμενους να παρέμβουν αποφασιστικά και αποτελεσματικά έτσι ώστε «να δώσουν οριστικά τέλος στο πρόβλημα. Αυτό σημαίνει δρομολόγηση όλων των διαδικασιών για την εκτέλεση των έργων που έχουν προγραμματιστεί και για την εφαρμογή του έργου της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Απορριμμάτων στο Νομό».
Κληθείς ο Νομάρχης να σχολιάσει την τελευταία παράγραφο του εγγράφου της ΣΕ δήλωσε ότι δε θέλει να κάνει καμία δήλωση και σημείωσε «δεν ξέρω ποια είναι η επιτροπή αυτή και ποιοι τη συγκροτούν».

ΛΕΥΚΙΜΜΗ

Σχετικά με την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης του ΧΥΤΑ Λευκίμμης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για το 2010 και τη δική του δήλωση ότι θα δώσει ή όχι άδεια λειτουργίας αφού προηγουμένως λάβει υπόψη του την απόφαση του ΣτΕ, περιορίστηκε να πει ότι θα εξεταστεί η υπόθεση «υπό το φως των νέων δεδομένων. Είναι κάτι που θα μας απασχολήσει πολύ σύντομα και θα έχουμε την ευκαιρία να σας ανακοινώσουμε τις θέσεις τις οποίες θα λάβει η Νομαρχία επ’ αυτού του τόσου σοβαρού ζητήματος».
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες και με βάση το νόμο που προβλέπει ότι ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων οφείλει κατά τη διάρκεια υποβολής της αίτησης για αδειοδότηση μιας εγκατάστασης να παρουσιάσει και το στελεχιακό δυναμικό με το οποίο θα λειτουργήσει μία τέτοια εγκατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης, δεν μπορεί να αδειοθοτηθεί.

ΧΥΤΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ

Για το θέμα και τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, ο Νομάρχης παρατήρησε ότι υπάρχει ένα ειδικό καθεστώς, αφού ο Σύνδεσμος έχει αναλάβει να υλοποιήσει το σχέδιο διευθέτησης. Σύμφωνα με αυτό προβλέπεται η εκτέλεση συγκεκριμένων έργων τα οποία στο τέλος του 2009 θα ελεγχθούν και θα κριθούν για το κατά πόσο πληρούν τις προϋποθέσεις για να αδειοθοτηθεί η εγκατάσταση.

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

Όπως αποκάλυψε ο Νομάρχης η Νομαρχία έχει επιβάλλει ήδη το πρώτο πρόστιμο στο Σύνδεσμο Καθαριότητας για την κατάσταση του ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι ύψους 10.000 ευρώ.
Παράλληλα είπε ότι τα προβλεπόμενα από το νόμο, σε περίπτωση που όταν ολοκληρωθούν τα έργα και δεν πληρούν όσα προβλέπει ο νόμος, είναι η κλήση σε απολογία και η επιβολή προστίμων.
Με την αναφορά του αυτή ο Νομάρχης, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αν στο τέλος του 2009 και εφόσον όσα γίνουν, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, να προχωρήσει και σε νέο πρόστιμο και σε όποιο άλλο μέτρο προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Πηγή: Κερκυραϊκή χώρα