AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ‏

Προς τα Μ.Μ.Ε.

Το στοιχείο που επικαλείται ο Νομάρχης Κέρκυρας κ. Στ. Πουλημένος, ως πρόκριμα για την αδειοδότηση του ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας, που δεν είναι άλλο από το αποτέλεσμα της εκδίκασης , από το Δ΄ τμήμα του ΣτΕ, στις 27-1-2009 , της προσφυγής του «ΑΛΕΥΧΙΜΟΝ», κατέπεσε από μόνο του με βάση το σκεπτικό της αναβολής της εκδίκασης της υπόθεσης.

Η εκδίκαση της προσφυγής , με την οποία το «ΑΛΕΥΧΙΜΟΝ» προσβάλλει έμμεσα τη χωροθέτηση του έργου, αναβάλλεται για την 26-01-2010, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στο Ε΄ τμήμα του ΣτΕ, λόγω αρμοδιότητας να κρίνει, τον Νοέμβριο του 2009, επί της ουσίας, άλλη παράλληλη και σχετική με την πρώτη προσφυγή , κατοίκων της Λευκίμμης, με την οποία προσβάλλεται άμεσα η χωροθέτηση του έργου.

Ο Νομάρχης παρέλειψε να αναφέρει στις σχετικές δηλώσεις του, ότι βασική προϋπόθεση για την αδειοδότηση του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας είναι η επανεξέταση ολόκληρου του ιστορικού του ΧΥΤΑ και ειδικότερα της χωροθέτησης του. Θεωρούμε ότι πριν υπογράψει την αδειοδότηση του παράνομου ΧΥΤΑ, θα μελετήσει την υπόθεση σε βάθος όπως ορίζει ο νόμος και αφού διαπιστώσει ότι η προβαλλόμενη από τον Σύνδεσμο Καθαριότητας Προστασίας και Περιβάλλοντος Νομού Κερκύρας χωροθέτηση (1998-1999) είναι ανεπίκαιρη και άκυρη (υπάρχει σχετική νομολογία) και ουσιαστικά το έργο στερείται χωροθέτησης, δεν θα υπογράψει.

Στην αντίθετη περίπτωση, ο Νομάρχης με την υπογραφή του αυτή, αφ’ ενός θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην ανθρωπογεωγραφία της Λευκίμμης, χωρίς αντίκρισμα αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η απόφαση αυτή θα ακυρωθεί –λόγω δεδικασμένου- στο ΣτΕ και αφ’ ετέρου θα παγιώσει τα ελλειμματικά σχέδια του Συνδέσμου Καθαριότητας, εφησυχάζοντας τα μέλη του τα οποία εξακολουθούν να βλέπουν το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών σαν πάρεργο, και κυρίως , θα αναβάλλει επ’ αόριστον την υλοποίηση του Ενιαίου Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Νομού μας, αν δεν το ματαιώσει οριστικά, με ανυπολόγιστες αρνητικές επιπτώσεις για ολόκληρη την κοινωνία της Κέρκυρας.

Παράλληλα ο Νομάρχης πρέπει σοβαρά και με μεγάλη προσοχή να ερευνήσει, όπως άλλωστε έχει με τις δηλώσει ς του δεσμευθεί, κατά πόσον το προς αδειοδότηση έργο έχει κατασκευαστεί με άρτιο και έντεχνο τρόπο, και κατά πόσον ο φορέας διαχείρισης του έργου έχει δημιουργήσει ικανό και αξιόπιστο οργανισμό για τη λειτουργία του έργου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην μελέτη οργάνωσης και λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Λευκίμμη 27-01-2009
Συντονιστική Επιτροπή Ενάντια στο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας