Η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης είναι η αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων

Κέρκυρα 15-01-09

Για πολλοστή φορά θα επανέλθουμε στο καυτό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το γεγονός ότι η χωματερή Τεμπλονίου δεν είναι πλέον σε θέση να λειτουργεί, έχει ήδη καταγραφεί με ποικίλους τρόπους. Το ότι πρέπει εδώ και τώρα να προχωρήσουμε στην Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, πρώτοι το βάλαμε θέμα και μάλιστα με συγκεκριμένη πρόταση. Επαναλαμβάνουμε ακόμα μια φορά την πάγια θέση μας, ότι η επεξεργασία και το κέρδος της ανάκτησης πρέπει να πηγαίνει όλο στο λαό, μέσω θέσεων εργασίας, μέσω ανταποδοτικών, μέσω ορθολογικής ανάπτυξης.

Ο Σύλλογος Τεμπλονίου μέχρι τώρα έχει τηρήσει μια άψογη και αξιοπρεπή για τους κατοίκους στάση, το ίδιο και η πρόεδρος του κ. Παπανικολοπούλου. Και ξαφνικά εμφανίζετε η λαμπρή (και κατά την γνώμη μας πλήρως και περίεργα αποπροσανατολιστική) ιδέα της «διεξόδου» από το πρόβλημα. Η δεματοποίηση! Η «οικολογική» δεματοποίηση που «δεν μολύνει το περιβάλλον» δηλ. παράγει «υπολείμματα απορριμμάτων», δηλ. κάτι σαν «ΧΥΤΥ»! Και η πρόταση αυτή, περί δεματοποίησης συνεχίζει το παράλογο σκεπτικό της ισχυριζόμενη, ότι η δεματοποίηση θα εφαρμόζεται μέχρι την υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που και αυτή θα είναι ΧΥΤΥ!! Η «δεματοποίηση» λοιπόν- κατά την πρόταση που κατατέθηκε από τον κύριο Ματιάνη και την ομάδα του-προβλέπει την «παραχώρηση» από τον ίδιο τον κύριο Ματιάνη, οικοπέδου που θα γίνεται η δεματοποίηση. Προφανώς, εκτιμούμε εμείς, συνεπακόλουθο θα είναι και η εμπλοκή ιδιωτικών εταιριών που θα παραλαμβάνουν τα δεματοποιημένα απορρίμματα. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη, και ο καθένας καταλαβαίνει ότι η πρόταση αυτή ανοίγει έναν νέο και αδιέξοδο φαύλο κύκλο. Υπενθυμίζουμε ότι πριν κάποιους μήνες και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κυρία Γκερέκου για το ίδιο πράγμα μιλούσε. Για δεματοποίηση. Και ο Πασοκοκρατούμενος σύνδεσμος αρχίζει να κάνει συνομιλίες με έναν πρώην πρόεδρο, γνωστό εργολάβο και του δήμου Κερκυραίων, πρώην εκδότη εφημερίδας, παρακάμπτοντας σκανδαλωδώς εκλεγμένη πρόεδρο.

Καλούμε για μια ακόμα φορά τον Κερκυραϊκό Λαό να πιέσει αντιστεκόμενος σε κάθε είδους «λύσεις» που όχι μόνο δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αντίθετα κάνουν ότι μπορούν για να το διαιωνίζουν υποβαθμίζοντας με αυτό τον τρόπο, τον τόπο όλο και περισσότερο αρνούμενοι ορθολογικές λύσεις, προτιμώντας τη ΜΑΤατζίδικη βία και καταστολή η την διαβούλευση με ιδιώτες εργολάβους. Δεν έχουμε δει ακόμα κανένα βήμα να γίνεται προς την Ολοκληρωμένη Διαχείριση παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα και τα αδιέξοδα που διαβλέπονται. Εάν πράγματι ήθελαν λύση, ήδη η Ολοκληρωμένη Διαχείριση θα ήταν σε εφαρμογή και κανείς πλέον δεν θα ασχολούταν με αυτό. Επαναλαμβάνουμε, ότι η μόνη σοβαρή και συγκροτημένη λύση είναι η κατασκευή Μονάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και αργά η γρήγορα όλοι θα έλθουν στα λόγια μας.

Άρθρο της Ναυσικάς Κυριάκη
Μέλους του ιδρυτικού πυρήνα της ΕΝΑΚ