ΣΕΒΑΣΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΝΑΝΑΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ-Στην τελική φάση πριν την παράδοσή του στο Σύνδεσμο ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Τις εγκαταστάσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος στο Δήμο Λευκιμμαίων επισκέφθηκε χθες ο Νομάρχης Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος και ο αντινομάρχης Κώστας Λέσσης συνοδευόμενοι από το Δήμαρχο Λευκιμμαίων Σπύρο Γατσούλη και τον αντιδήμαρχο Κώστα Βλάσση. Συγκεκριμένα: Eπισκέφθηκαν τα εκτελούμενα από το Δήμο έργα διαμόρφωσης χώρου στάθμευσης δίπλα στις ενετικές αποθήκες των Αλυκών της Λευκίμμης όπου διαπιστώθηκε ότι τα έργα είναι μικρής κλίμακας που δεν επιφέρουν ουσιαστική αλλοίωση στη φυσιογνωμία της περιοχής ως οικοτόπου.

Τα έργα αυτά άλλωστε, έρχονται να εξυπηρετήσουν και τις ανάγκες μετατροπής των παλαιών ενετικών αποθηκών των Αλυκών σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του κατασκευαζόμενου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (XYTA) της Λευκίμμης όπου διαπίστωσαν ότι το έργο βρίσκεται στην τελική φάση πριν την παράδοσή του στο Σύνδεσμο Καθαριότητας και ότι πρόκειται για μικρή αλλά άρτια εγκατάσταση της οποίας η λειτουργία θα έχει προσωρινό μεταβατικό χαρακτήρα ενόψει της λειτουργίας του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης των απορριμμάτων στο νομό της Κέρκυρας.

Τέλος, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων όπου διαπιστώθηκε ότι έχει γίνει καθαρισμός, συντήρηση και βελτιώσεις που καθιστούν τη μονάδα λειτουργική και για την υποδοχή βοθρολυμάτων και για την υποδοχή, στο μέλλον, του συνόλου των αστικών λυμάτων της Λευκίμμης.

Τεχνικοί του Δήμου επέδειξαν στο Νομάρχη τη λειτουργία του συστήματος αερισμού των λυμάτων, τη λειτουργία των αντλιοστασίων και ειδικότερα του αντλιοστασίου διάθεσης του τελικού προϊόντος στη θάλασσα, με τη διαβεβαίωση του Δημάρχου ότι έχει συνδεθεί και ο υποθαλάσσιος αγωγός.

Ο Βιολογικός της Λευκίμμης έχει κατασκευαστεί προ εικοσαετίας και είναι δυναμικότητας εξυπηρέτησης πληθυσμού 25.000 κατοίκων. Ο Νομάρχης επανέλαβε ότι για την αδειοδότηση του ΧΥΤΑ, η εκ του νόμου προϋποθέσεις αφορούν την παραλαβή του έργου με έλεγχο της τήρησης των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών όρων και την παρουσίαση εκ μέρους του Φορέα Διαχείρισης, του στελεχιακού δυναμικού με το οποίο θα λειτουργήσει αξιόπιστα και αποτελεσματικά την εγκατάσταση.

Πέραν αυτών, ο Νομάρχης επανέλαβε ότι για την αδειοδότηση θα περιμένει και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής των κατοίκων κατά της χωροθέτησης του έργου, που εκδικάζεται στις 29 Ιανουαρίου.

«Η απόφαση του ΣτΕ πρέπει να είναι σεβαστή από όλους, όποια και αν είναι, και όταν λέω από όλους εννοώ καί από τους κατοίκους» κατέληξε ο Νομάρχης.Ασυνείδητος έθεσε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία

Πηγή: Κερκυραϊκή χώρα