Στ. Πουλημένος: Τρεις προϋποθέσεις για να αδειοδοτήσω τη Λευκίμμη



Ζητά τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, στελέχωση του ΦΟΣΔΑ και απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής των κατοίκων.

Την αδειοδότηση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, όταν το έργο ολοκληρωθεί, συνδέει σαφώς ο Νομάρχης Κέρκυρας με την πρόοδο στις εργασίες στο Τεμπλόνι και την εν γένει συμπεριφορά και αποτελεσματικότητα του Συνδέσμου Καθαριότητας.

Ο κ. Πουλημένος υπογραμμίζει σε δηλώσεις του στην «κ.Ε» ότι δεν θα χορηγήσει άδεια στον υπό ολοκλήρωση ΧΥΤΑ στα Μεσοράχια, αν δεν ικανοποιηθούν πρώτα τρεις προϋποθέσεις:

«Το αίτημα χορήγησης άδειας συνδέεται με την τήρηση των όρων που προβλέπει ο νόμος, ανάμεσα στους οποίους είναι η πιστή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, η επαρκής στελέχωση του Φορέα Διαχείρισης με το αναγκαίο και εξειδικευμένο δυναμικό για να λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά ένας χώρος υγειονομικής ταφής».

Αυτές είναι κατά τον κ. Πουλημένο οι δύο προϋποθέσεις, και η τρίτη;

«Ξεκαθαρίζω ότι σέβομαι απόλυτα την προσφυγή των κατοίκων στο ΣτΕ και ότι και αν ακόμη υπάρξουν οι προϋποθέσεις του νόμου θα πρέπει να περιμένουμε την έκδοση και της απόφασης του ΣτΕ. Δεν θα πρέπει να προτρέξουμε», υπογράμμισε.

Ο Νομάρχης εμφανίζεται επικριτικός στο Σύνδεσμο Καθαριότητας σημειώνοντας ότι «έχουμε συνεχείς εκθέσεις του κλιμακίου ελέγχου περιβάλλοντος της νομαρχίας που περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στο Τεμπλόνι. Η κατάσταση που καταγράφεται δεν έχει καμία σχέση με τους περιβαλλοντικούς όρους οι οποίοι πρέπει να τηρούνται σε μια τέτοια εγκατάσταση.

Συνεπώς εκ του νόμου είναι υποχρεωμένη η υπηρεσία να καλέσει μετά τις διαπιστώσεις αυτές, το φορέα που έχει την ευθύνη διαχείρισης. Θα περιμένουμε τις απαντήσεις του φορέα και μετά θα αποφασίσουμε πως θα χειριστούμε την υπόθεση».

Χριστίνα Χονδρογιάννη
Για την εφημερίδα Καθημερινή Ενημέρωση

Σχετικά άρθρα:
ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ Χ.Υ.Τ.Α. ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΕΣΟΡΑΧΙΑ