Ερώτηση Χαραλάμπους/Αλυσανδράκη για τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους και Κώστας Αλυσανδράκης σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα του ΧΥΤΑ Λευκίμμης.

Το κείμενο της ερώτησης αναφέρει:
Παρά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Λευκίμμης, για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνεχίζεται η κατασκευή μιας νέας χαβούζας τύπου ΤΕΜΠΛΟΝΙ στην θέση «Μεσοράχια» στο Δήμο Λευκιμμαίων, αφού με στοιχεία πλέον δεν τηρείται καμία προϋπόθεση κατασκευής και λειτουργίας ενός ΧΥΤΑ. Η παρουσία των ΜΑΤ, ο κυβερνητικός αυταρχισμός και η τρομοκρατία πλημμυρίζουν με οργή και αγανάκτηση όχι μόνο το λαό της Λευκίμμης και τη νεολαία, αλλά και γενικότερα τον Κερκυραϊκό λαό.

Μετά και την απόφαση του ΣτΕ, η οποία ακυρώνει την πρώτη υπογραφή του Νομάρχη για την παράνομη προσωρινή 6μηνη αδειοδότηση του κατ΄ ευφημισμό ΧΥΤΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ, η κατάσταση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα φαίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να οδηγείται σε τραγικά αδιέξοδα, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται και στο ζήτημα αυτό.

Σοβαρές ευθύνες φέρουν τόσο ο Περιφερειάρχης αλλά και οι αιρετοί της Τ.Α. του Νομού της Κέρκυρας (Νομάρχης και Δήμαρχοι) που στηρίχτηκαν από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και επιμένουν δογματικά σε ένα περιφερειακό σχεδιασμό που οι ίδιοι τον έχουν τινάξει στον αέρα αλλά και που ο χρόνος τον έχει ξεπεράσει.

Αντί να δρομολογήσουν διαδικασίες για επανακαθορισμό του σχεδίου ολοκληρω­μέ­νης διαχείρισης απορριμμάτων, (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, ΧΥΤΥ) με χωροθέτηση νέων χώρων υγειονομικής ταφής που θα υποδειχθούν από κοινής αποδοχής Επιστημονικό Φορέα, προσπαθούν να επιβάλλουν με τα ΜΑΤ, με τρο­μο­κρατία και αυταρχισμό την υλοποίηση του επικαλούμενου περιφερειακού σχεδια­σμού από τον οποίο ο μόνος που τελικά βγαίνει κερδισμένος είναι ο μεγαλοεργολάβος που κατ΄ αποκλειστικότητα αναλαμβάνει τα «έργα» των «ΧΥΤΑ» στη Κέρκυρα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

· Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει για την απόσυρση των ΜΑΤ από την Κέρκυρα που και μόνο με την παρουσία τους προκαλούν τον Κερκυραϊκό λαό και

· Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την επαναχωροθέτηση των ΧΥΤΑ και γενικότερα για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Κέρκυρα.


Πηγή: EPT, Κερκυραϊκή Χώρα