Η ΜΟΝΑΔΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

"Η κατάσταση σχετικά με το τεράστιο και πιεστικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του νομού μας, είναι πλέον οριακή. ΜΑΤ, βία δίκες, αυταρχισμός, δεν οδηγούν σε λύση. Ο λεγόμενος περιφερειακός σχεδιασμός για τους ΧΥΤΑ είναι άχρηστος, είναι ανενεργός. Όσοι επιμένουν απελπισμένα στον νεκρό πια περιφερειακό σχεδιασμό, δηλαδή οι Δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης, απλώς παίζουν προσωπικά και πολιτικά παιγνίδια, σπαταλώντας το δημόσιο χρήμα για τα δικά τους πείσματα. Η θέση και η συμπεριφορά τους δεν είναι θέση ευθύνης και δημιουργικής συμβολής στην επίλυση του τεράστιου αυτού προβλήματος. Από την αρχή δεν είχαν θέση ευθύνης και εποικοδομητικής συμπεριφοράς, γιαυτό θέλουν να επιβληθούν με τη βία και τις δυνάμεις καταστολής. Η αλλαγή στάσης –εκ μέρους τους- θα ήταν μια ωφέλιμη και κοινωνικά αποδεκτή κίνηση. Πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ διοχετεύουν τώρα για ψευτοέργα στο Τεμπλόνι, απλά συνεχίζοντας την καταστροφή και την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής. Χρήματα χαμένα, χαμένα χρήματα των πολιτών. Προσωπικά έγκαιρα κατέθεσα στο Δημόσιο διάλογο, εδώ και τέσσερις μήνες, με τρόπο υπεύθυνο και συγκροτημένο, την ουσιαστική πρόταση διεξόδου. Την κατασκευή, μίας και μοναδικής εγκατάστασης σε όλο τον νομό, δηλαδή την Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Αυτή είναι η
μόνη ουσιαστική προοπτική και όσο νωρίτερα δρομολογηθεί τόσο καλύτερα για όλους.

Δύο ακόμα παρατηρήσεις:

1. Η θέση του Λευκιμμιώτικου Συλλόγου «Αλεύκιμμο» αλλά και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λευκίμμης, όπως εκφράστηκε στην πρόσφατη σύσκεψη στην Νομαρχία, για ούτε ΧΥΤΑ, ούτε ΧΥΤΥ, είναι θέση ορθολογική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα ολόκληρου του Κερκυραϊκού Λαού. Είναι, κυρίως, θέση υπεύθυνη.
2. Αναμφίβολα, ο ρόλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, του Νομαρχιακού Συμβουλίου, του Νομάρχη, είναι ρόλος επιτελικός και στρατηγικός στα μεγάλα προβλήματα του Νομού. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει καθήκον και υποχρέωση να παρέμβει αποφασιστικά στο πρόβλημα. Έχει υποχρέωση να συμβάλει σε μια κατεύθυνση απεμπλοκής και οριστικής επίλυσης του προβλήματος των απορριμμάτων στο νομό, επίλυσης με αντοχή στο χρόνο. Σε διαφορετική περίπτωση το πρόβλημα θα παραμένει, θα διαιωνίζεται και οι επιπτώσεις θα είναι όλο και μεγαλύτερες για το νομό μας τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο".

ΔΗΛΩΣΗ του Μάριου Άνθη
Μέλους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
και του ιδρυτικού πυρήνα της ΕΝΑΚ

Κέρκυρα 11-10-2008