Επικίνδυνα τοξικά απόβλητα από τον ΧΥΤΑ του Κουρουπητού

ΚΟΝΤΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

ΤΟΞΙΚΑ κατάλοιπα πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια εκλύονται από τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων των σκουπιδιών που διαχειρίζεται το εργοστάσιο απορριμμάτων στον Κουρουπητό Χανίων. Όπως διαπίστωσε το Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, τα στραγγίσματα που φεύγουν εκτός χώρου είναι πιθανό να προκάλεσαν προ ημερών τον θάνατο αιγοπροβάτων που έβοσκαν κοντά.

“Τα στραγγίσματα που φεύγουν εκτός του ΧΥΤΥ είναι επιβαρυντικά για το περιβάλλον καθώς η τοξικότητά τους περνάει τα επιτρεπόμενα όρια” επισημαίνει ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και υπεύθυνος του Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων κ. Βαγγέλης Γιδαράκος. Ωστόσο, η διαδημοτική επιχείρηση δήμων των Χανίων που διαχειρίζεται το εργοστάσιο αμφισβητεί τα στοιχεία του Πολυτεχνείου και υποστηρίζει πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί πολύ σε σύγκριση με την ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων που γίνονταν μέχρι το 2000 στην περιοχή του Κουρουπητού.

«Υπάρχει τοξικότητα»

«Εμείς κάναμε κάποιες πρώτες αναλύσεις. Πρέπει να γίνουν περισσότερες, πιο εντατικές, σε διαφορετικά χρονικά διάστημα. Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι υπάρχει τοξικότητα, πολύ υψηλότερη από αυτή που προβλέπει ο κάθε νομοθέτης» δήλωσε ο κ. Γιδαράκος, το εργαστήριο του οποίου ανέλυσε υγρά απόβλητα που του προσκόμισε ο δήμος Ακρωτηρίου, στα όρια του οποίου βρίσκεται το εργοστάσιο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, απαιτούνται μια σειρά από μέτρα. “Κατ΄ αρχάς τα ζώα δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης σε αυτό το χώρο. Να γίνει μια σωστή περίφραξη να μην μιλάμε για ξέφραγο αμπέλι, είναι κάτι που μπορεί να γίνει γρήγορα. Πρέπει να δούμε για ποιο λόγο έχουμε τέτοιες τοξικές ουσίες σε μια τέτοια φάση, ενώ ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι η βιολογική μονάδα δεν έχει δουλέψει όπως θα έπρεπε”.

Ο δήμαρχος Ακρωτηρίου κ. Μιχάλης Κυνηγός σημείωσε από την πλευρά του πως το εργοστάσιο συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς άδεια, ενώ προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε μηνύσεις. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Α. Γιαννανακάκης υποστήριξε επιπλέον πως όλα τα στραγγίσματα από το εργοστάσιο καταλήγουν στη θάλασσα. Πάντως, αναπάντητο αφήνει ο δήμος Ακρωτηρίου το ερώτημα γιατί δίπλα στο εργοστάσιο και στον ΧΥΤΥ κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να εκτρέφουν τα ζώα τους, όπως έκαναν στο παρελθόν και μέσα στον Κουρουπητό, με την ανοχή του.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Κώνστας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ online
Διαβάστε επίσης το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ

Σχετικά άρθρα:
Μια ιστορία με τοπικό ενδιαφέρον και όχι μόνο...