Συνενοχή στο περιβαλλοντικό έγκλημα

Κέρκυρα, 16.09.2008


Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας συνένοχη στο περιβαλλοντικό έγκλημα που παραμένει ατιμώρητο στο νησί μας

Η Ελλάδα είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βιοποικιλότητα. Για την προστασία της μοναδικής αυτής κληρονομιάς η χώρα μας δεσμεύεται από την εθνική νομοθεσία, αλλά και από διεθνείς συμβάσεις, κοινοτικές οδηγίες και κανονισμούς. Ωστόσο, για τη διατήρηση του φυσικού πλούτου δεν αρκούν μονάχα οι νομοθετικές ρυθμίσεις. Απαιτείται η ύπαρξη ικανού μηχανισμού ελέγχων των σοβαρών παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Έτσι, περιβαλλοντικούς ελέγχους μπορούν να πραγματοποιούν η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και οι κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και των λοιπών συναρμόδιων υπουργείων που εγκρίνουν περιβαλλοντικούς όρους, οι αρμόδιες διευθύνσεις των Περιφερειών και Νομαρχιών, καθώς και ειδικά Κλιμάκια Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος που συγκροτούνται με απόφαση του οικείου Νομάρχη.

Δυστυχώς όλες οι υπηρεσίες που έχουν αρμοδιότητες διενέργειας περιβαλλοντικών ελέγχων εμφανίζουν σοβαρά κενά στην κάλυψη των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων, καθώς και ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού. Σοβαρό εμπόδιο αποτελεί ωστόσο και η άσκηση πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών πιέσεων προς τις τοπικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα είτε να μη διενεργούν ελέγχους, είτε να «συμμετέχουν» στην έκδοση παράτυπων διοικητικών πράξεων, που ενισχύουν την αυθαιρεσία και μη εφαρμογή της νομοθεσίας.

Ένα κλασσικό παράδειγμα της μη επιβολής προστίμων στους παραβάτες προέρχεται από την συμπεριφορά του Κλιμάκιου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠ) της ΝΑΚ και του Νομάρχη που παραβιάζουν την σχετική περιβαλλοντική νομοθεσία. Σε όλες τις εκθέσεις έλεγχου στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, στο βιολογικό σταθμό του Δήμου Λευκιμμαίων, στις εγκαταστάσεις βιομηχανίας παραγωγής ασφαλτομίγματος κλπ το ΚΕΠΠ ουδέποτε έχει υποβάλλει εισήγηση για επιβολή προστίμων στο Νομάρχη ή Περιφερειάρχη και ουδέποτε έχει προβεί σε διαβίβαση πράξης βεβαίωσης παράβασης προς της Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας για τις ποινικές ευθύνες τους παραβάτες.

Επίσης ουδέποτε ο πρώην νομάρχης Γιώργος Μαχειμάρης και ο νυν νομάρχης κ. Στέφανος Πουλημένος αν και γνώριζαν πολύ καλά τις παραλείψεις και το περιεχόμενο των πρακτικών ελέγχου του ΚΕΠΠ ενδιαφέρθηκαν για την ορθή εφαρμογή της κειμένης νομοθεσίας.

Με την παράλειψή αυτή δημιουργείται η αίσθηση ότι στην Κέρκυρα ο κάθε παραβάτης μπορεί να προκαλεί βλάβη στο περιβάλλον γιατί γνωρίζει καλά ότι δεν θα τιμωρηθεί ποτέ ή σε κάθε περίπτωση θα «ξεφύγει» χωρίς μεγάλη ζημιά. Αυτές οι παραλείψεις των αρχών ενισχύουν και ενθαρρύνουν την αυθαιρεσία και την «νόμιμη και δικαιολογημένη» παράβαση της νομοθεσίας δίνοντας το κακό παράδειγμα της φανερής κακοδιοίκησης και ατιμωρησίας στους πολίτες.

Αναρωτιόμαστε για τον λόγο ύπαρξης νομοθετικού πλαισίου και ελεγκτικών μηχανισμών από την στιγμή που «οι αρμόδιοι» είναι οι πρώτοι που παραβιάζουν τον νόμο. Οπότε απέναντι σε αυτήν την αδιαφορία των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, γιατί ο πολίτης πρέπει να έχει ευαισθησία η αίσθηση του σεβασμού του νόμου;

Μόνο με ποινικές κυρώσεις για τους πολιτικούς και την πλήρη εφαρμογή του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα και όσων προβλέπει το Πειθαρχικό Δίκαιο (πειθαρχικά παραπτώματα και ποινές για τους δημοσίους υπαλλήλους) μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο.


Οικολόγοι Πράσινοι Κέρκυρας
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr e-mail: info@corfugreens.gr
Κέρκυρα: Θεμιστοκλέους 22, τηλ. 26610 37761 φαξ 26610 27446