Απάντηση στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λευκιμμαίων‏

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση στο άρθρο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λευκιμμαίων κ. Διονυσίου Κάντα

Στον ημερήσιο τύπο της Κέρκυρας (Κερκυραϊκό βήμα Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008 σελ. 19) δημοσιεύθηκε άρθρο του κ. Διονύσιου Κάντα, Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Λευκιμμαίων.
Στα πλαίσια του καλώς ευνοούμενου δημοκρατικού διαλόγου θέλουμε να υπενθυμίσουμε στον κ. Κάντα τα παρακάτω, επειδή από τα γραφόμενά του φαίνεται ότι έχει επιλεκτική μνήμη:

1)Υπάρχουν τρεις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκιμμαίων αντικρουόμενες μεταξύ τους και όχι δύο όπως επιλεκτικά αναφέρει. Η πρώτη στις 27/4/2007, η δεύτερη στις 24/10/2007και η Τρίτη στις 13/6/2008.Στην πρώτη η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων ψήφισε όχι στο ΧΥΤΑ, στη δεύτερη ναι στο ΧΥΤΑ με προϋποθέσεις και συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής για επίβλεψη του έργου και στην Τρίτη «να λάβει κάθε πρόσφορο μέσο το οποίο να αποσκοπεί στην πλήρη διακοπή των εργασιών του έργου (κατασκευή ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας)» και την αποχώρηση των Μ.Α.Τ.
Είναι αναγκαίο ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου να μας πει αν οι αποφάσεις αυτές δείχνουν υπεύθυνη στάση ορκισμένων δημοτικών συμβούλων που προασπίζονται τα συμφέροντα και αποφασίζουν για τις τύχες του λευκιμμιώτικου λαού.
Το κατά τα άλλα ανώτατο θεσμικό αυτοδιοικητικό όργανο του Δήμου μας αποφασίζει ανάλογα με τις περιστάσεις και τις μικροπολιτικές συγκυρίες.
Θα παρακαλούσαμε δε τον κ. Διονύσιο Κάντα να διαβάσει τουλάχιστον τις αποφάσεις για να μην γράφει άλλα αντ’ άλλων.

2) Θέλουμε να του θυμίσουμε επίσης ότι δεν φτάσαμε ξαφνικά και από παρθενογένεση στη σημερινή κατάσταση αλλά έχουν προηγηθεί αλλεπάλληλα γεγονότα, συμπεριφορές, μηνύσεις, συλλήψεις, συνεχείς παλινωδίες θέσεων και απόψεων.

3)Μπορεί τυπικά ο Δήμος να μην έχει άμεση αρμοδιότητα για τη χωροθέτηση και την αγορά οικοπέδων αλλά μετέχει και συναποφασίζει στο Σύνδεσμο Καθαριότητας και προστασίας περιβάλλοντος που είναι φορέας υλοποίησης και θα έπρεπε τουλάχιστον να ενημερώσει τους πολίτες. Αφού λοιπόν δεν έχει την αρμοδιότητα της διαχείρισης γιατί τη ζητάει, όταν γνωρίζουμε πολύ καλά πως διαχειρίζεται το εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού.
4)Γνωρίζει κανέναν άλλο δήμο πανελλαδικά που να μην είναι ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο μπροστάρηδες μαζί με τους κατοίκους ενάντια στην κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΑ εκτός από τη θλιβερή πρωτοτυπία του δικού μας Δήμου.

5)Επειδή μάλλον δε γνωρίζει πολλά για το θέμα, του απαντάμε ότι βάσει του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο ΧΥΤΑ θα είναι τουλάχιστον για τέσσερις δήμους και ότι το Τεμπλόνι σχεδιάστηκε για τέσσερις αλλά δέχεται τα απορρίμματα από 11 δήμους.
Τι εμπιστοσύνη να έχουμε στη διαχείριση τη στιγμή που η σημερινή δημοτική αρχή έχει θητεία ακόμη δύο χρόνων ενώ η χωματερή τουλάχιστον είκοσι ! Η χωματερή δε μεταφέρεται για να πάει στους όμορους δήμους όπως ισχυρίζεται.
Θα έπρεπε επίσης να ήξερε όλες τις παρανομίες που έχει η συγκεκριμένη χωροθέτηση (ύπαρξη υδροφόρου ορίζοντα, δύο ποτάμια, μικρότερη από την προβλεπόμενη απόσταση από οικισμούς κ.ά)

6)Μία βασική προϋπόθεση για να γίνει κάπου ΧΥΤΑ είναι η κοινωνική συναίνεση, αφού στην περίπτωση μας δεν υπάρχει γιατί επιμένουν;
Μήπως υπάρχουν αλλότρια συμφέροντα και επιδιώξεις;

7)Θέλουμε επίσης να του πούμε ότι δεν υπάρχει αόρατη Συντονιστική Επιτροπής Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ, αλλά αποτελείται από γνωστούς σε όλους συμπολίτες μας που προσφέρθηκαν να αναλάβουν τον συντονισμό του αγώνα των Λευκιμμιωτών.

8) Του θυμίσουμε ακόμη τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις οι οποίες αν μη τι άλλο δηλώνουν την αντίθεση του λευκιμμιώτικου λαού στο έγκλημα που πάει να συντελεστεί στον τόπο μας και για όλα αυτά δεν έχει να πει κουβέντα.

9)Θα θέλαμε ακόμη να μάθουμε τη θέση του για τις τρεις επιθέσεις των Μ.Α.Τ. και την αστυνομοκρατία στην περιοχή μας. Γιατί δεν ενίσταται σαν δημοκράτης που θέλει να παρουσιάζεται και ενοχλείται που σύσσωμη η Λευκίμμη αντιδρά και απ’ ότι φαίνεται μόνο ο ίδιος δεν το αντιλαμβάνεται. Αν είχε την ελάχιστη δημοκρατική ευαισθησία θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχε παραιτηθεί για όσα έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα στη Λευκίμμη.

10)Του επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς «για συμπεριφορές και πρακτικές φασιστικού χαρακτήρα» και του θυμίζουμε την ακροτελεύτια διάταξη του Ελληνικού Συντάγματος «όταν καταλύεται η νομιμότητα επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων η προάσπισή της»

11)Να μην ψάχνει ,εν κατακλείδι, υποκινητές ή ηθικούς αυτουργούς για τις αντιδράσεις των Λευκιμμιωτών, γιατί ο μόνος υποκινητής είναι το έγκλημα που πάει να συντελεστεί σε βάρος της Λευκίμμης και οι κάτοικοι δικαιούνται και εύλογα αντιδρούν.

12)Τέλος θέλουμε να του πούμε πόσο δημοκράτης είναι που μηνύει με ψευδή στοιχεία τους συμπολίτες του που υποτίθεται πρέπει να υπηρετεί και του λέμε ότι κι εμείς μπορούμε να προσφύγουμε με μηνύσεις στη δικαιοσύνη.

Τελειώνοντας το ποιος πρέπει να ντρέπεται το αφήνουμε στην κρίση του Λευκιμμιωτών που αγωνίζονται όλο αυτό το διάστημα.

Απαιτούμε:

Να αποσυρθούν όλες οι μηνύσεις και διώξεις εναντίον των Λευκιμμιωτών αγωνιστών.
Να φύγουν τα Μ.Α.Τ. από τη Λευκίμμη
Να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες στη χωματερή.
Να προχωρήσει ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων για όλο το νησί με ένα ΧΥΤΥ, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση.

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση.


Λευκίμμη 22 Σεπτεμβρίου 2008
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ Λευκίμμης