Ολοκληρωμένη Διαχείριση

Το θέμα που έχει προκύψει στην Κέρκυρα, με το ΧΥΤΑ που κατασκευάζεται στη Λευκίμμη, στη θέση Μεσοράχια, είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι έχει ευαισθητοποιήσει όχι μόνο εμάς του Κερκυραίους, αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Προφανώς γιατί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι τεράστιο και ιδιαιτέρως οξυμένο στην πατρίδας μας, ενώ απασχολεί πολλές ελληνικές περιοχές. Είναι πρόβλημα που αφορά άμεσα το μέλλον τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον του τόπου μας.

Παράλληλα όμως έχει ενοχλήσει και ευαισθητοποιήσει τον κόσμο εδώ στην Κέρκυρα αλλά και πανελληνίως η επιλογή της κυβέρνησης αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης να επιβάλλουν κατασκευή της -έτσι κι αλλιώς- ξεπερασμένης «λύσης» του ΧΥΤΑ με κάθε μέσο και κόστος. Η απίστευτη χρήση βίας, ο αυταρχισμός, οι συλλήψεις, μια νεκρή, ο «υποκινητής» ιερωμένος, τα ΜΑΤ να έχουν κάνει κατοχή της Λευκίμμης, όλα αυτά αναστατώνουν και λένε πολλά.

Μπορούμε να ξεφύγουμε θετικά και υπεύθυνα από αυτή την κατάσταση; Μπορούμε. Η πρόταση που έχει κατατεθεί για κατασκευή μονάδας ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ είναι μια συγκεκριμένη πρόταση που μπορεί να λύσει ουσιαστικά το πρόβλημα σε ολόκληρο το νομό, αφήνοντας οριστικά πίσω τις ξεπερασμένες –σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- ψευτολύσεις των ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ-χωματερών. Αρκεί το κράτος να θέλει ουσιαστικές λύσεις και σύγχρονες λύσεις μακριά από συμφέροντα.

Μάριος Μαγιολαδίτης
Κέρκυρα

Πηγή: Το Βήμα, Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2008, σελ. Α8 στην στήλη «Γνώμες»