XYTA ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ, ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Κύριε Κώστα Κλήμη, διάβασα προσεχτικά το άρθρο σας για το ΧΥΤΑ Λευκίμμης στο φύλλο του Ιουλίου 2008 της εφημερίδας σας Free News και επιθυμώ να σας απαντήσω
Έχοντας την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Αλεύχιμον για δύο χρόνια και ιδρυτικό του μέλος (Ιούλιος 2005) είχα την υποχρέωση να είμαι πλήρως ενημερωμένος για το θέμα για να μπορώ να κρίνω , να απαντώ και να υπερασπίζομαι αυτά για τα οποία αγωνίζομαι.
Αρχικά η κάθε άποψη είναι σεβαστή, θα πρέπει όμως να είναι και τεκμηριωμένη. Φοβάμαι πως λόγω των πολλών κενών , προφανώς από λειψή ενημέρωση, που παρουσιάζει το κείμενο σας, ενδεχομένως να δημιουργεί και λαθεμένη ενημέρωση.

Από το2005 ο σύλλογος ΑΛΕΥΧΙΜΟΝ έχει να επιδείξει άπειρες εκδηλώσεις ενημέρωσης για το έργο και τους λόγους που διαμαρτύρεται. Κάλεσε κόμματα , βουλευτές, Νομάρχη, Περιφέρεια, σύνδεσμο καθαριότητας , δημάρχους, ΜΜΕ, φορείς, συλλόγους ,φυσικά πρόσωπα, στη Λευκίμμη, στο Επιμελητήριο, στο Εργατικό κέντρο, στη Νομαρχία. Εξέδωσε πλήθος δελτίων τύπου, ανακοινώσεις, συλλαλητήρια….δεν σας είδα πουθενά. Μάλλον αφού δημοσιογραφείτε , οφείλατε να είχατε αναλάβει κάποιο εκτενές ρεπορτάζ και από τις δύο πλευρές και συνεντεύξεις για να ισχυροποιήσετε και τεκμηριώσετε κάθε άποψη και σχόλιο που επιχειρείτε.
Φυσικά το κίνημα που δημιουργήθηκε εξαιτίας των προσπαθειών του ΑΛΕΥΧΙΜΟΝ από το 2005 μέχρι και σήμερα επεκτάθηκε στο κόσμο, δημιουργήθηκε επιτροπή και συντονιστική αγώνα και θα αγωνίζεται μέχρι τελικής δικαίωσης μια και όλοι οι θεσμοί γενικά στο τόπο είναι «μελάτοι»
Αυτά σαν εισαγωγή

Για να δούμε με τη σειρά κάποιες ανακρίβειες που αναφέρετε:
1)-ο περιφερειακός σχεδιασμός ουσιαστικά ξεκίνησε το 2000 με τη κα Παπανδρέου να εισηγείται ΧΥΤΑ στο Βορρά, ΧΥΤΑ στη Μέση και ΣΜΑ στη Λευκίμμη. Ο τότε πρόεδρος του συνδέσμου καθαριότητας και δήμαρχος Θηναλίων , Γ.Μαχειμάρης, επί νομαρχίας Ανδρέα Παγκράτη, προσέφυγε στο ΣτΕ και απεφεύχθει η κατασκευή ΧΥΤΑ στη θέση Παλιάμπελα , ανατρέποντας για λόγους που γνωρίζουν μόνο οι τότε υπηρεσιακοί παράγοντες και ανετέθη στο πανεπιστήμιο Αιγαίου να ετοιμάσει καινούργια μελέτη που προέβλεπε ΣΜΑ στο βορρά και ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη και στο Τεμπλόνι. Ο τωρινός σχεδιασμός σχεδιάστηκε το 2006 και προβλέπει , αποκατάσταση ΧΑΔΑ και εξωραϊσμό στο Τεμπλόνι, ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη και στη Κεφαλλονιά ,ΣΜΑ στο βορρά και στους Παξούς με προοπτική μεταφοράς των αποβλήτων των Παξών στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης μέχρι αποκατάστασης των έργων στο Τεμπλόνι. Συνεπώς οι κάτοικοι δεν διαμαρτύρονται από το 2008 όπως αναφέρετε στο σχόλιο σας , αλλά από το 2005!!!

Διευκρινιστικά αναφέρω , πως η κατάληψη του χώρου έγινε δύο ημέρες μετά το σταμάτημα των εργασιών από τον εργολάβο για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει. ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΕΡΓΟΛΑΒΟ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ!!!(για τον αναγνώστη η παραπάνω παράγραφος δεν συνδέεται άμεσα με την παραπάνω ενότητα γιατί απαντώ στο σχόλιο της εφημερίδας και λίγο ο ειρμός αλλάζει)
2)-σχολιάζετε πως το πρόβλημα τώρα είναι τα σκουπίδια της Λευκίμμης…
Ακούστε, το πρόβλημα δεν είναι τώρα τα σκουπίδια της Λευκίμμης, αλλά όλου του νησιού. Η Λευκίμμη καλά-κακά έχει μία χωματερή. Ο δήμος Κορισσίων και Μελιτειαίων τα σκουπίδια τους τα στέλνουν στο Τεμπλόνι. Στατιστικά σύμφωνα πάντα με το σύνδεσμο, ο κάθε περιφερειακός δήμος μεταφέρει στο Τεμπλόνι το 5% του συνολικού όγκου των αποβλήτων. Πως λοιπόν το πρόβλημα , όπως ισχυρίζεστε, είναι η Λευκίμμη και όχι το Τεμπλόνι που όπως όλοι παραδέχονται πως σε ένα –ενάμιση χρόνο θα κλείσει, ή δεν ονομάζετε πρόβλημα τη παράτυπη και παράνομη λειτουργία του ΧΥΤΑ Τεμπλόνίου που ενώ σχεδιάστηκε για τέσσερις δήμους , δέχεται απόβλητα 11!!!!!!!! Δήμων και από τους δημάρχους που επαινείτε κανείς δεν είπε μία κουβέντα γιαυτό ούτε τώρα ούτε πριν από 3-4-5 χρόνια , προφανώς για τι έτσι βολεύονται. Αν αυτό για σας είναι έπαινος , για μας στη Λευκίμμη είναι εμπαιγμός και κοροϊδία. Συνεπώς μη λέτε σκουπίδια Λευκίμμης , το σοστώτερο είναι νότου και το σοστώτατο και αληθινότατο, σκουπίδια όλου του νησιού.

Πολύ ευχαρίστως να σας πω τη 4η λύση που επικαλείστε να μάθετε. Με δεδομένο ότι η μελέτη και στη συνέχεια η κατασκευή μιας ΧΥΤΥ όπως λέτε χρειάζονται 5 χρόνια –και συμφωνώ-εμείς στη Λευκίμμη που 30 χρόνια!!! χρησιμοποιούμε μια χωματερή τι χειρότερο θα πάθουμε αν τη χρησιμοποιούμε ακόμα 5 χρόνια. Γιατί δεν θέτετε το ερώτημα σε όλους τους δημάρχους τι δηλ. θα κάνουν οι ίδιοι όταν κλείσει το Τεμπλόνι; Μήπως στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους υπάρχει η Λευκίμμη σαν χωματερή ολόκληρου του νησιού; Είναι φυσικό λοιπόν να συμφωνούν και να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, γιατί διαβλέπουν μελλοντικά να λύσουν μόνιμα το δικό τους πρόβλημα , μακριά δηλ. τα σκουπίδια από το τόπο τους.

Η συμφωνία και ομοφωνία και βέβαια είναι καλοδεχούμενη, όμως οι κκ δήμαρχοι κρίθηκαν για το ομόφωνο ..Άκουσον!! άκουσον!! «…η επέμβαση των ΜΑΤ ήταν αναγκαίο κακό…»
Μπράβο στους δημοκράτες!!! εύγε σε αυτούς που αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της δημοκρατίας!!! Πολλούς εκ των οποίων επαινείτε για τη …σωστή τους στάση και θέση.!!!

Όσο για τα πρόστιμα που ακούγονται από παντού…φωνάζει ο κλέφτης για να φοβάται ο νοικοκύρης…όπως όλα τα έργα του Γ΄ΚΠΣ συνεχώς παίρνουν παρατάσεις, έτσι και αυτές οι ,κατά μένα, απειλές ποτέ δεν θα εφαρμοστούν ή στη καλύτερη περίπτωση θα παραταθούν
3)- Στο θέμα ευθύνες, στο σημείο που αναφέρεστε για τα ΜΑΤ, παρόλο που λέτε ότι λείπατε-προς τιμή σας-παρακάτω τα χαλάτε, λέτε πως δεν το είδατε στις κάμερες και υπενίσεστε ότι μπορεί και να μην είναι έτσι. Σας ενημερώνω λοιπόν πως οι κάμερες που είδες σκηνές πήραν το πρωί της επέμβασης στην είσοδο της Λευκίμμης στο σημείο που η ΜΑΡΙΑ άφησε την τελευταία της πνοή, τα γεγονότα μέσα στο ΧΥΤΑ και τις αντιδράσεις μέχρι το απόγευμα δεν τις γνωρίζεις όπως δεν γνωρίζεις και τη δεύτερη επέμβαση που έριχναν χημικά μέχρι μέσα στα σπίτια λεηλατώντας τη πρώτη και δεύτερη φορά ότι εύρισκαν μπροστά τους ,αυτοκίνητα, μηχανές, ανθρώπους , δεν τους ξεχώριζαν. Κανείς δεν τόλμησε-δημοσιογράφος να καταγράψει αυτό το πανικό. Ένας που τόλμησε- της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ- συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε τακτική δικάσιμο

Όσο για το Αλεύχιμον, αν είχατε κάνει ρεπορτάζ, θα γνωρίζατε και τις θέσεις του και τις απόψεις του που είναι τούτες ,΄πως και όλων των αγωνιζομένων Λευκιμμιωτών:
Εδώ και τώρα μελέτη και κατασκευή για ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων για όλο το νομό (διαλογή στη πηγή, επεξεργασία, κομποστοποίηση, ανακύκλωση) με τη δημιουργία ΧΥΤΥ, σε σημείο που θα επιλέξουν ειδικοί επιστήμονες, γιατί κάπου ρωτάτε πως κανείς δεν σας λέγει που είναι η σωστή θέση.
Ποιος είναι ο καθύλη αρμόδιος, ο δήμαρχος, ο νομάρχης, ο περιφερειάρχης , ο δημοσιογράφος ή το ανώνυμο πλήθος;
Γιατί τρία χρόνια διαμαρτυρόμαστε;
Απλά, για να γίνει ένα εργο ΧΥΤΑ , η ΕΕ και η Ελληνική νομοθεσία θέτουν όρους για τη προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Κανείς από αυτούς τους όρους δεν τηρήθηκε, όσον αφορά τη χωροθέτηση και στη συνέχεια οι όποιες διοικητικές πράξεις στηρίχτηκαν σε ψεύτικα στοιχεία που προφανώς δεν πιστοποιηθήκαν ή αποκρύφτηκαν σκόπιμα. Είναι στη διάθεση σας όλα τα στοιχεία να τα μελετήσετε και να τα συγκρίνετε. Παλεύουμε λοιπόν να πείσουμε το κάθε αρμόδιο και τη κοινή γνώμη ότι το έργο είναι παράνομο και παράτυπο, αφού δεν τηρήθηκαν οι όροι της ΕΕ και της Ελληνικής νομοθεσίας. Όσο για ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ δεν λέμε πώς δεν θέλουμε στη Λευκίμμη , στο Νότο. Που το ακούσατε από εμάς; Δεν θέλουμε τη συγκεκριμένη θέση Μισοράχια, οπουδήποτε αλλού, δίπλα, παραπέρα, δεξιά, αριστερά αφού το υποδείξουν ειδικοί μελετητές επιστήμονες, περιβαλλοντολόγοι, γεωλόγοι κτλ. Ότι άλλο ακούγεται είναι εκ του πονηρού.

Έχουμε λοιπόν το δικαίωμα να διεκδικούμε τα συνταγματικά μας δικαιώματα. Αν γιαυτό είμαστε λάθος, τότε είναι τιμή μας να αντιστεκόμαστε σε κάθε όργανο ή φορέα που μας τα στερεί.Και κάτι τελευταίο.
Η όποια οχλούσα χρήση δημιουργείται σε ένα τόπο, πρέπει αρχικά να ενημερώνονται οι πολίτες και να επιζητείται η κοινωνική συνένεση , έτσι προτάσσει η δημοκρατία. Άλλωστε αυτό σημαίνει και αηφορία , δηλ η ανάπτυξη σε σχέση
• με την οικονομία ,
• τη κοινωνική συνοχή
• και τη προστασία του περιβάλλοντος.


Συμπερασματικά θεωρώ τη παρέμβαση σας, λίαν επιεικώς επιπόλαια, αστήριχτη και προσβλητική για ένα κόσμο που αγωνίζεται χύνοντας ιδρώτα και αίμα για τα αυτονόητα συνταγματικά του δικαιώματα. Εσείς να συνεχίσετε να επαινείτε την εξουσία έστω και αν αυτή αυθαιρετεί, πράγμα που σας εύχομαι να κάνετε όταν χρειαστεί και για τη κατασκευή των φραγμάτων στο βορρά.

Σημείωση :το περιεχόμενο της επιστολής αποτελεί καθαρά προσωπική άποψη σε κρίσεις και σχόλια και ως έτσι φέρει την υπογραφή και ευθύνη του γράφοντος

(με τη παρακληση να δημοσιευτεί στο φύλλο σας)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΤΑΣ,
Καθηγητής Φυσ Άγωγής