Η καταστολή στη Λευκίμμη

Οι κ.κ. Χαρ. Χαραλάμπους, βουλευτής του ΚΚΕ, Σπ. Σαμοΐλης, νομαρχιακός σύμβουλος ΝΑΣΥ, και Χρ. Γαστεράτος, δημοτικός σύμβουλος ΔΑΚ-Λευκιμμαίων μάς έστειλαν την παρακάτω επιστολή, που αναφέρεται σε ρεπορτάζ του «ΕΨΙΛΟΝ»:

«Κατά το χρονικό διάστημα 25-27/6/08 δημοσιογράφος της εφημερίδας σας βρέθηκε στην Κέρκυρα για να κάνει ρεπορτάζ για την άγρια επίθεση που δέχτηκαν οι κάτοικοι της Λευκίμμης από τις δυνάμεις καταστολής που έστειλε η κυβέρνηση με σύμφωνη γνώμη του συνδέσμου καθαριότητας. Το ρεπορτάζ θα δημοσιευόταν στο περιοδικό "Εψιλον".

Πραγματικά στο περιοδικό "Εψιλον" που κυκλοφόρησε την Κυριακή 13/7/2008 υπήρξε εκτενές ρεπορτάζ για την άγρια επίθεση των δυνάμεων καταστολής στη Λευκίμμη. Με έκπληξη, όμως, διαπιστώσαμε ότι αγνοήθηκαν και δεν υπήρχαν οι συνεντεύξεις που είχαμε δώσει στο συγκεκριμένο δημοσιογράφο. Το δημοσίευμα, όπως είναι γραμμένο, δεν δίνει αντικειμενική εικόνα στους αναγνώστες. Δημιουργεί συγχύσεις, αποπροσανατολίζει και προσπαθεί να ταυτίσει την αγωνιστική-μαχητική στάση του λευκιμμιώτικου λαού και της νεολαίας ενάντια στις επιλογές της κυβέρνησης και του συνδέσμου καθαριότητας με τις μεμονωμένες ενέργειες τυφλής και αδιέξοδης βίας. Ενέργειες που όσο και αν πατάνε στη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση του λευκιμμιώτικου λαού και της νεολαίας δεν προσφέρουν τίποτα στον αγώνα, αντίθετα τον υπονομεύουν.

Επίσης δεν αναφέρει κουβέντα για την απάντηση που έδωσε ο λευκιμμιώτικος λαός και η νεολαία στην τρομοκρατία με τη μαζική συμμετοχή σε τρία συλλαλητήρια που έγιναν. Ούτε κάνει αναφορά στις συλλήψεις των στελεχών του ΚΚΕ, νομαρχιακών συμβούλων της ΝΑΣΥ και μελών της γραμματείας Κέρκυρας του ΠΑΜΕ, δημοσιογράφου της τοπικής εφημερίδας "Ενημέρωση" που βρέθηκαν στο πλευρό των αγωνιζόμενων Λευκιμμιωτών από την πρώτη στιγμή.

Θεωρούμε ως στοιχειώδη δεοντολογική αντίληψη και για να υπάρξει αντικειμενική ενημέρωση στους αναγνώστες της εφημερίδας σας τη δημοσίευση της παρούσας επιστολής μας και των συνεντεύξεών μας που δώσαμε στο δημοσιογράφο σας».

Το σχόλιο του συντάκτη

Πράγματι, η αναφορά στα κόμματα ήταν ελάχιστη. Και αυτό γιατί όπως αναφέραμε στο κείμενο, «(οι κάτοικοι) έβαλαν στην άκρη τα κόμματα» τα οποία «βιώνουν μικρούς εμφυλίους». Αν επεκτεινόταν θα έπρεπε να αναφερθεί και η προηγούμενη, υπέρ του ΧΥΤΑ στάση τους, μέσα στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σχετικά με τις συνομιλίες μας, οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν στο πλαίσιο δημοσιογραφικής έρευνας και όχι μιας ατομικής συνέντευξης. Για το ρεπορτάζ συλλέξαμε απόψεις από τρεις βουλευτές και περισσότερους από 30 κατοίκους.

Οσο για τους συλληφθέντες, δεν τους ζητήσαμε κομματική ταυτότητα. Εκτός απ' αυτούς που αναφέρετε, υπάρχουν τουλάχιστον 10 ακόμη άνθρωποι που έχουν συλληφθεί ή κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 27-7-08

Σχετικό άρθρο
"ΕΔΩ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ"