Λευκίμμη Κέρκυρας: Η βλακεία και η διαφθορά σκοτώνουν (Siemens No 4)

Η Λευκίμμη είναι η μονάδα μέτρησης της βλακείας, της ανικανότητας, της διαφθοράς και της συναλλαγής ΟΛΟΥ του ελληνικού πολιτικού συστήματος με την οικονομική ολιγαρχία, τοπική, εθνική και πολυεθνική. Αναρωτιέστε γιατί ο λαός είναι απαθής; Πού την είδατε την απάθεια; Ζόρισε τον, δώσε του ελπίδα και θα πάρεις την απάντηση. Σωπαίνει, γιατί ξέρει ότι είτε όλοι είναι στο «κόλπο» είτε δεν έχουν πρόταση που να δίνει περιεχόμενο και ελπίδα στα όνειρα.

1. Από το 2010, τίθεται σε εφαρμογή η Οδηγία 1999/31/ΕΚ της Ε.Ε , με την οποία απαγορεύεται η λειτουργία ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων).
2. Οι ΧΥΤΑ θεωρούνται στην Ευρώπη ξεπερασμένη τεχνολογία από την δεκαετία του ’80 και προς τούτο έχουν αναπτυχθεί δεκάδες άλλες τεχνολογίες επεξεργασίας αποβλήτων. Πριν λίγες μέρες, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την καθημερινή επιβολή προστίμων στην Ελλάδα, λόγω της ύπαρξης ανεξέλεγκτων χωματερών. Μετά το 2010, παράνομοι θα είναι οι ΧΥΤΑ, που τώρα φτιάχνει η κυβέρνηση, στην Αττική, την Κέρκυρα και σε όλη την Ελλάδα. Γιατί είναι ανίκανη να υιοθετήσει τα αυτονόητα.
3. Με μυστικότητα και χωρίς διαβούλευση, η Νομαρχία, ΤΕΔΚ, Δήμοι και ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων της Κέρκυρας αποδέχτηκαν σιωπηρά το 2006 τη μελέτη για τη διαχείριση των αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Η μελέτη προβλέπει μόνο τη δημιουργία ΧΥΤΑ και σταθμών μεταφόρτωσης, οι οποίοι μετά το 2010 θα πρέπει να κλείσουν. Ερήμην των κατοίκων και μερικών ενοχλητικών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, η μυστική απόφαση εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο.
4. Η μελέτη περιλαμβάνει τρεις νέους ΧΥΤΑ, οι οποίοι θα πρέπει να πάψουν να λειτουργούν το 2010 και ο ένας εξ αυτών είναι ο κατασκευαζόμενος στην Λευκίμμη. To εκπληκτικό είναι ότι κρύβουν από τους κατοίκους, που θα γίνουν οι άλλοι δύο άχρηστοι ΧΥΤΑ. 5. Το κόστος κατασκευής του ΧΥΤΑ είναι περίπου 4,8 εκ. €.
6. Μελετητής και Εργολάβος είναι η ίδια εταιρεία, η οποία προ λίγων ετών κατασκεύασε τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου στη Μέση Κέρκυρα. Ο ΧΥΤΑ αυτός οποίος ουδέποτε κατασκευάστηκε και λειτούργησε βάση της μελέτης, προκαλώντας μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή. Η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη με πρωτοβουλία του βουλετυή Κερκύρας κ. Ν. Γεωργιάδη το 2005.
7. Μετά τις συνεχείς αντιδράσεις των κατοίκων, ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων ζήτησε τη συνδρομή των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα στις 29 Μαΐου, ένα βάναυσα χτυπημένο και κυνηγημένο παιδί 16 ετών να πέσει επάνω σε μια μητέρα, η οποία βρήκε τραγικό και άδικο τέλος.
8. Τα εντεταλμένα, για την τάξη, την προστασία των πολιτών και τη δικαιοσύνη, όργανα της Πολιτείας φτιάχνουν αυτή τη στιγμή μια βαριά δικογραφία για φόνο, σε βάρος ενός παιδιού.

Συμπέρασμα:
Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης φτιάχνουν ένα κυριολεκτικά άχρηστο έργο, το Ελληνικό Κράτος το χρηματοδοτεί και η προστασία του υπό κατασκευή έργου στοίχισε μέχρι τώρα μια ζωή. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο το 2010 θα πρέπει να κλείσει. Σημειωτέον ότι οι άλλοι δύο ΧΥΤΑ είναι προγραμματισμένοι να ολοκληρωθούν έως το 2014, ενώ η λειτουργία τους θα είναι απαγορευμένη μετά το 2010.

Ένας πολίτης που σκέφτεται και προσπαθεί να κατανοήσει τι συμβαίνει μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο γίνεται το έργο, εξ αιτίας του οποίου ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, ένα παιδί απειλείται με βαριές κατηγορίες και ένα χωριό είναι σε εξέγερση εδώ και μήνες, είναι το κέρδος που θα δημιουργηθεί.

Η αίσθηση είναι ότι ο μοναδικός σκοπός της μυστικής απόφασης και της παράνομης και άχρηστης κατασκευής είναι το όφελος όσων θα μοιραστούν τα κέρδη από την κατασκευή του έργου.

Γι΄ αυτό χάθηκε μια ζωή; Αποδείξτε, κύριοι της Αυτοδιοίκησης και της Κυβέρνησης ότι δεν είναι έτσι.

Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες της εκλεγμένης Αυτοδιοίκησης.

Θα το ξαναπώ: Τη Siemens, τα Ζωνιανά, τη Λευκίμμη τα έχουμε ψηφίσει.

Η πολιτική παράγει χρήμα και αναθέτουμε τη διαχείριση σε ανθρώπους που δεν μπορούν να το διαχειριστούν με διαφάνεια και καθαρότητα, για να μη πω τίποτα τι λέει και σκέφτεται ο απλός πολίτης.

Η παρέα του φίλου μου του Σεβαστιανού, που εκπροσωπεί μια μειοψηφία πολιτών σε κάποιο δήμο, το είπε: «…πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να ζητούνται οι παραιτήσεις αιρετών, για ένα πρόβλημα που είναι γνωστό τουλάχιστον από το 2005, όταν οι εκλογές διεξήχθησαν προ μόλις 18 μηνών …».

Με άλλα λόγια, η παρέα μας λέει ότι ξέραμε τι γινόταν, όταν ψηφίζαμε. Χάρις στην ψήφο μας, χύθηκε αίμα.

Και λέει και κάτι άλλο η ίδια παρέα: «Ζητάμε συγνώμη από τα τέκνα της Μαρίας Κουλούρη, καθώς είτε με τις αποφάσεις μας, είτε με την ατολμία μας, είτε με την ανοχή μας, είτε με την αδιαφορία μας, είτε με την αμηχανία μας, επί δεκαετίες εμείς, οι αιρετοί εκπρόσωποι της κοινωνίας, προκαλέσαμε το αδιέξοδο που έχει προκληθεί στην διαχείριση των αποβλήτων στην Κέρκυρα».

Την ίδια ώρα, ο αριστερός και σπουδαίας ιδεολογίας εκδότης περιφερειακής εφημερίδας, που διάβασα, γράφει για το πόσο σημαντικός για τον τόπο είναι ο προγραμματισμός των τριών ΧΥΤΑ (κύτταρα τα βαφτίσανε, με τον τρόπο που τη Μαύρη Θάλασσα την είπαν Εύξεινο Πόντο). Με άλλα λόγια, ο καλός και ιδεολόγος εκδότης, με ιδιαίτερη κλίση στην καταγραφή σπουδαίων γεγονότων πολιτισμού και τέχνης, μας λέει ότι οι Λευκιμμιώτες έχουν άδικο να αντιστρατεύονται το σπουδαίο έργο. Και το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι μάλλον σωστά τα ΜΑΤ επιτίθενται και προκαλούν τραυματισμούς, απελπισία και θάνατο. Και ακόμα πιο σωστά, κάποιοι κερδίζουν χρήματα, υλοποιώντας άχρηστα έργα.

Και η κυρία Αγγελική Γκερέκου, ενάντια στους ομοϊδεάτες τοπάρχες, που παίζουν εν κρυπτώ με τις ζωές των ανθρώπων, είπε, μόνο δυο λόγια και τα ‘πε όλα:
«Στην Κέρκυρα περισσεύει η βλακεία και ο φασισμός». Και στην Ελλάδα όλη, θα πρόσθετα.

(Αυτή την κυρία και βουλευτή, κάποιοι, με το ρατσισμό μέσα στο μυαλό τους να κάνει αλλόκοτους περιπάτους, την απαξιώνουν πολιτικά επειδή είναι όμορφη! Οι Κερκυραίοι έχουν μια μικρή διαφωνία.)

Φυσικά, η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν ασχολείται για το πώς ένα έργο, που δεν έπρεπε να γίνει απορροφά τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Επιμένετε ακόμα να εκπλήσσεστε για τη Siemens; Αυτά ψηφίζουμε. Αλλά, ο αγώνας συνεχίζεται. Στη Λευκίμμη και παντού.

Ας ψηφίσουμε, σήμερα, διαφορετικά. Το χρειάζονται. Ας υπογράψουμε εδώ, παρακαλώ:

http://xyta-lefkimis.blogspot.com/

Ας προσπαθήσει ο καθένας μας, όπως το μπορεί, να πει «…συνένοχο στο φόνο δεν θα μ’ έχετε».

Είναι καιρός να θάψουμε υγειονομικά τις πολιτικές τους. Μολύνουν και σκοτώνουν.

Γιάννης Κων. Κρούσος
Καφεπαντοπώλης
Φαρακλάτα Κεφαλονιάς
http://www-ithacanet-gr.pblogs.gr/