ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ‏


Προς κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Δικαιοσύνης, ΥΠΕΧΩΔΕ.


Θέμα: Σοβαρή Καταγγελία Κατοίκων Λευκίμμης



Αθήνα, 22.7.2008


Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο με σοβαρές καταγγελίες αναφορικά με την καταπάτηση ιδιοκτησιών γης από την εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας.

Το πλήρες κείμενο της καταγγελίας, έχει ως εξής:

«Αυτή τη στιγμή στη Λευκίμμη Κέρκυρας διαπράττεται ένα ακόμη έγκλημα και μάλιστα τώρα χωρίς καμία διοικητική ή νομότυπη επίφαση. Το έγκλημα της καταπάτησης της περιουσίας των κατοίκων της.
Στη προσπάθεια τους, οι υπεύθυνοι της δημιουργίας του ψευτοΧΥΤΑ, να διευκολύνουν τη πρόσβαση των οχημάτων σε αυτόν, προχώρησαν στη διαπλάτυνση του δημοτικού-αγροτικού δρόμου από 3-3,5 μέτρα σε 6-7 μέτρα αποσπώντας τμήματα της περιουσίας των γειτονικών του δρόμου ιδιοκτητών, χωρίς καμία αγοροπωλησία, εκχώρηση, απαλλοτρίωση ή οποιαδήποτε γενικά νόμιμη πράξη. Αποκαλύπτουμε τον ρόλο των αστυνομικών δυνάμεων και αυτών των οποίων εκτελούν τις εντολές, ότι αντί να προασπίζουν την νομιμότητα, όπως ισχυρίζονται περιφρουρούν και καλύπτουν την παρανομία της αρπαγής της περιουσίας μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον δεν περιορίστηκαν στην περιφρούρηση του χώρου του ΨευτοΧΥΤΑ, αλλά έφραξαν τον δρόμο που οδηγεί σε αυτόν, ώστε να συγκαλυφτεί η μεγάλη παρανομία.
-Καλούμε τον αστυνομικό Διευθυντή αν δεν δέχεται την παραπάνω καταγγελία να αποκαλύψει: Αν έχει εντολή για το ζήτημα αυτό, από ποιόν και αν η εντολή είναι έγγραφη ή προφορική, διαφορετικά επωμίζεται βαρύτατες ευθύνες.
-Καλούμε τους Δημάρχους μέλη του Συνδέσμου καθαριότητας και προστασίας περιβάλλοντος, ο οποίος είναι ο ανάδοχος του έργου, να απαντήσουν, αν αυτοί έδωσαν την εντολή για την καταπάτηση των περιουσίων ή όχι. Αν δεν την έδωσαν, έμπρακτα να μας το αποδείξουν καταγγέλλοντας άμεσα την παρανομία.
-Καλούμε τον Νομάρχη Κέρκυρας και τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων οι οποίοι ενέχονται στην διαδικασία χωροθέτησης και υλοποίησης του έργου να απαντήσουν για το ίδιο θέμα και να πάρουν θέση.
-Καλούμε τον Υπουργό Κύριο Παυλόπουλο και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη, λαλίστατα όταν είναι να καλύψουν την βαρβαρότητα των ΜΑΤ με πρόσχημα την επιβολή του νόμου, να μας γνωρίσουν τι είδους νομιμότητα προασπίζονται οι υφιστάμενοι τους. Αν δεν είναι γνώστες της κατάστασης αυτής θα μας πείσουν για την αλήθεια των λόγων τους με την επιβολή των ανάλογων κυρώσεων στους υπεύθυνους.
-Καλούμε τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις κατάλληλες ενέργειες υποστήριξης μας.

Δηλώνουμε ότι θα προασπίσουμε, το θεμελιακό μας δικαίωμα της προστασίας της περιουσίας μας, μέχρις εσχάτων με κάθε νόμιμο μέσο. Αυτοί που το καταστρατηγούν ή το καλύπτουν έχουν βαρύτατες ευθύνες και μένουν έκθετοι απέναντι σε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό που καταλαβαίνει ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα σ’ εμάς αύριο μπορεί να συμβεί και σε άλλους.


Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και η νίκη δική μας.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ Λευκίμμης.

Κοινοποίηση:

1. Βουλή των Ελλήνων
2. Υπουργό Εσωτερικών κύριο Παυλόπουλο
3. Εισαγγελέα Αρείου Πάγου
4. Ένωση Ελλήνων Δικαστών
5. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας
6. Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων
7. Νομάρχη Κέρκυρας
8. Σύνδεσμος Καθαριότητας και Προστασίας Περιβάλλοντος
9. Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας
10. Αστυνομικό Διευθυντή Κέρκυρας
11. Ημερήσιο Τύπο»


Κατόπιν τούτων,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,


1. Έχει περιέλθει στη γνώση σας το σύνολο των καταγγελιών που αφορούν τις καταπατήσεις των περιουσιών Ελλήνων Πολιτών;
2. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ούτως ώστε να βεβαιώσετε ή να καταρρίψετε αυτές τις ιδιαίτερα σοβαρές καταγγελίες;
3. Ποιες είναι εκείνες οι αρχές της Ελληνικής πολιτείας οι οποίες, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες τους, υποχρεούνται να διασφαλίζουν τα όσα με σαφήνεια προβλέπει το Σύνταγμα (Άρθρα 17 και 18) και οι νόμοι του Κράτους, περί προστασίας των ιδιοκτησιών, για το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας και εν προκειμένω, για την συγκεκριμένη περιοχή όπου κατασκευάζεται το έργο του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας;
4. Εφόσον επιβεβαιωθούν τα καταγγελλόμενα, ποίοι ακριβώς είναι οι λόγοι για τους οποίους οι αρμόδιες αρχές της Ελληνικής Πολιτείας, οι οποίες υποχρεούνται να διασφαλίσουν την απόλυτη εφαρμογή των κείμενων διατάξεων, μεταξύ αυτών και της προστασίας των ιδιοκτησιών των Ελλήνων πολιτών, όχι μόνο δεν προέβησαν στην αποτροπή της καταπάτησης των περιουσιών, στην περιοχή κατασκευής του ΧΥΤΑ, αντιθέτως την επέτρεψαν, με την αδράνεια τους;
5. Εφόσον επιβεβαιωθούν τα καταγγελλόμενα, σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, για
• την άμεση αποτροπή ανάλογων ενεργειών
• την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής
• την απόδοση ευθυνών σε όσες αρμόδιες αρχές της Ελληνικής Πολιτείας δεν έπραξαν τα δέοντα, ως όφειλαν, για την αποτροπή των συγκεκριμένων πράξεων που καταγγέλλονται, διασφαλίζοντας έτσι την απόλυτη εφαρμογή των όσων η Ελληνική νομοθεσία και το Σύνταγμα (Άρθρα 17 και 18), προβλέπουν;


Η Ερωτούσα Βουλευτής


Άντζελα Γκερέκου