ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ!

Πατήστε για μεγέθυνση
Αν όλα τα μέλη του Συνδέσμου γνωρίζατε τις Αναφορές προς την Εισαγγελία τότε…
ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ!
• Το τρίτο έγγραφο του Συνδέσμου προς την Εισαγγελία- Υπάρχει και τέταρτο


Ένα ακόμα έγγραφο- φωτιά από το Σύνδεσμο Καθαριότητας προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Κέρκυρας φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα η Ε». Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 27-3-2008 αλλά όχι αριθμό πρωτοκόλλου. Αυτό σημαίνει ότι ο Σύνδεσμος δεν το έχει καταχωρημένο στα εξερχόμενα, και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι ο επόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου δε θα εύρισκε ποτέ το έγγραφο. Ομοίως δεν θα μπορούσε να δοθεί στα ΜΜΕ, αφού δε θα υπήρχε καταχωρημένο. Αυτό όπως και να το πείτε (αβλεψία, αμέλεια, παράλειψη) έχει κατά συνέπεια την αξία του.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Καρύδης

Η ημερομηνία είναι τοποθετημένη στο τέλος του εγγράφου λίγο πάνω από την υπογραφή του συντάκτη. Επομένως στην πρώτη σελίδα δεν φέρει το έγγραφο αυτό ούτε ημερομηνία, ούτε αριθμό πρωτοκόλλου. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Σύνδεσμος δεν μας το έδωσε μαζί με τα άλλα δύο έγγραφα που ήδη παρουσιάσαμε και μόνο με δική μας υπόδειξη, έψαξαν (όχι πάντως στο Σύνδεσμο) και το βρήκαν.
Αυτά όλα αποτελούν το πρώτο σημείο. Μπορεί να έχουν κάποια σχετική και περιορισμένη αξία μπορεί και όχι. Εξαρτάται από την οπτική γωνία ενός εκάστου.
Το δεύτερο σημείο είναι το γεγονός ότι το έγγραφο που θα διαβάσετε είναι κατά το ήμισυ ακριβώς ίδιο με το έγγραφο που δημοσιεύσαμε πριν μερικές μέρες. Το άλλο μισό του εγγράφου περιέχει αναφορές που δημιουργούν ερωτηματικά για την πολιτική στάση των συντακτών του απέναντι στους κατοίκους της Λευκίμμης, αφού αναφέρει: «Με τις παράνομες αυτές ενέργειες οι ανωτέρω, μέχρι και σήμερα παρεμποδίζουν την εκτέλεση των εργασιών στο χώρο του Συνδέσμου διακόπτοντας και διαταράσσοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη διενέργεια των απαιτούμενων εργασιών, με αποτέλεσμα την παρακώλυση εκτέλεσης δημόσιου έργου». Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Σύνδεσμος θεωρεί
ότι μερίδα του πληθυσμού προβαίνει σε πράξεις που ο ίδιος χαρακτηρίζει παράνομες». Και ως γνωστόν «παράνομες πράξεις» κάνουν ποιοι; Οι «παράνομοι». Ποιοι είναι όμως «οι παράνομοι»; Δεν το ξεκαθαρίζει το έγγραφο, το αφήνει να αιωρείται και προβαίνει σε μία «συμπληρωματική (;)» υπενθύμιση: «Σημειωτέον ότι δυνάμει της υπ’ αριθμ. 586/2008 αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κέρκυρας (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) απορρίφθηκε η από 29.11.2007 αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατοίκων της περιοχής με την οποία ζητούσαν να παύσουν προσωρινά οι εργασίες κατασκευής του ΧΥΤΑ». Όπως βλέπετε δεν συνδέονται οι «παράνομοι» με τους κατοίκους που κατέθεσαν τα ασφαλιστικά μέτρα. Απλώς έπονται των «παρανόμων».
Τρίτο σημείο. Πουθενά, από τα ως τώρα έγγραφα που παρουσιάσα
με δεν αναφέρεται ότι το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω. Όλα τα έγγραφα που απευθύνονται προς την Εισαγγελία και ζητείται η επέμβαση της Αστυνομίας, τα συντάσσει και τα υπογράφει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας και Δήμαρχος Κερκυραίων κ.Σωτήρης Μικάλεφ. Ρωτάμε λοιπόν: Οι άλλοι δήμαρχοι που μετέχουν στον Σύνδεσμο Καθαριότητας γνωρίζουν για το περιεχόμενο των εγγράφων ή όχι; Αν το γνωρίζουν συμφωνούν με αυτό ή έχουν διατυπώσει κάπου τις διαφωνίες τους; Με άλλα λόγια: Είναι αυτά τα έγγραφα αποτέλεσμα πολιτικών εκτιμήσεων του Προέδρου του Συνδέσμου ή είναι το απόσταγμα συλλογικής πολιτικής εκτίμησης της όλης κατάστασης όπως διαμορφωνόταν και συλλογικά αποφάσιζαν να στείλουν και ένα έγγραφο κάθε τόσο, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών; Το ρωτάμε αυτό διότι αν γνώριζαν όλοι και ήταν ενημερωμένοι όλοι, αν συμφωνούσαν και αποφάσιζαν όλοι μαζί, τότε υπάρχει μείζον πολιτικό ζήτημα για τον Σύνδεσμο Καθαριότητας και τους συλλειτουργούντες και συναποφασίζοντες δημάρχους. Και το πιο απλό και κόσμιο που έχουν να κάνουν (και το λιγότερο εν προκειμένω) είναι να υποβάλλουν όλοι τις παραιτήσεις τους από το Σύνδεσμο.
Τέταρτο σημείο. Μέχρι σήμερα ο Σύνδεσμος Καθαριότητας δεν έχει απαντήσει στα όσα έχουν γραφεί. Είναι δικό του θέμα ασφαλώς, αλλά ο κόσμος σήμερα είναι ενημερωμένος για πτυχές της υπόθεσης και πολύ θα ήθελε να μάθει ποια είναι η γνώμη τους σήμερα για τα γραπτά τους;
Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα έχουμε παρουσιάσει δύο έγγραφα με ημερομηνίες 4-3-2008 το πρώτο, 22-5- 2008 το δεύτερο και σήμερα το έγγραφο που παρουσιάζουμε φέρει ημερομηνία 27-3-2008. Αυτό σημαίνει ότι το μήνα Μάρτιο εστάλησαν δύο έγγραφα προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών και ένα στις 22 Μαΐου. Στις 29 Μαΐου έγιναν τα πρώτα επεισόδια και στις 16 Ιουνίου τα δεύτερα.
Πέμπτο σημείο: Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης δεν είχε ανταποκριθεί ως εκείνη τη στιγμή. Πλήθαιναν όμως τα έγγραφα προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών και συνεπώς και η πολιτική πίεση που δεχόταν η κυβέρνηση.
Γι’ αυτό ρωτάμε παραπάνω, αν γνώριζαν, αν συμφωνούσαν όλοι με τα κείμενα αυτά. Και γι’ αυτό ισχυριζόμαστε ότι πρέπει (το λιγότερο) να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους. Διότι απλούστατα προκύπτει μεγάλη πολιτική ευθύνη για το Σύνδεσμο Καθαριότητας έναντι των πολιτών της Λευκίμμης.
Τέλος, σημειώνουμε ότι υπάρχει και άλλο έγγραφο που εστάλη προς την Εισαγγελία.

Πατήστε για μεγέθυνση

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
Όπως είπαμε, το έγγραφο είναι κατά το ήμισυ πιστό αντίγραφο των εγγράφων που έχουμε ως τώρα παρουσιάσει. Ετούτο έχει ξεχωριστή σημασία διότι αναφέρει (κατά το άλλο μισό) μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα μερικά εκ των οποίων σας έχουμε ήδη αναφέρει. Διαβάστε το ολόκληρο με τη σημείωση ότι δεν φέρει αριθμό πρωτοκόλλου. Αν δηλ. το αναζητήσετε με βάση τον αριθμό πρωτοκόλλου του, δε θα σας το δώσουν, διότι δε θα υπάρχει καταχωρημένο.

ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς την κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας
Του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία « Σύνδεσμος Καθαριότητας και Προστασίας του Περιβάλλοντος Νήσου Κέρκυρας » που εδρεύει στο Δήμο Κερκυραίων Νομού Κερκύρας, οδός Νικηφόρου Θεοτόκη αριθ. 154. όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο αυτού, Δήμαρχο Κερκυραίων κ. Σωτήριο Μικάλεφ.
Στις 16-03-2007 υπεγράφη μεταξύ του Συνδέσμου Καθαριότητας και Προστασίας του Περιβάλλοντος Νήσου Κέρκυρας και της αναδόχου εταιρείας με την επωνυμία «ΔΟΜΟΚΑΤ ΑΤΕ.», η με αριθμ. 98/2007 εργολαβική σύμβαση κατασκευής του έργου « Χ.Υ.Τ.Α. Νοτίου Κέρκυρας και ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες εκτέλεσης του.
ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ η Τ.Υ.Δ.Κ. της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με το με αριθ. Πρωτ. 7549/5.9.2007 έγγραφο της, μας ανέφερε, ότι ομάδα κατοίκων, οι οποίοι μάλιστα είναι μέλη του « Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Λευκίμμης « ΤΟ ΑΛΕΥΧΙΜΟΝ » που εδρεύει στο Δήμο Λευκιμμαίων, προέβησαν αυθαίρετα και παράνομα στην παρακώλυση των χωματουργικών εργασιών της αναδόχου εταιρίας.
Κατόπιν αυτών η Διοίκηση του Συνδέσμου με συνεχείς αναφορές της προς την κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας, ζήτησε την συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη κατασκευή του έργου από την ανάδοχο εταιρία.
Από τις 8-1-2008 το εν λόγω έργο εκτελείτο παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Όμως στις 27-2-2008 η Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας, με το με αριθ. πρωτ. 1008/14/23 έγγραφο της, μας γνωστοποίησε ότι τις 3-3-2008, οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή όπου εκτελείται το έργο, πρόκειται να αποχωρήσουν λόγω προβλημάτων αστυνομικής φύσεως που αντιμετωπίζουν οι περιοχές από όπου προέρχονται. Με το ίδιο έγγραφο μας κάλεσε να αναλάβουμε την φύλαξη των εγκαταστάσεων της περιμετρικής κεντρικής εισόδου του εν λόγω χώρου καθώς και των μηχανημάτων κατασκευής του έργου.
Σημειωτέον, ότι, αυτήν την στιγμή το έργο δεν εκτελείται, αφού κάτοικοι της περιοχής έχουν καταλάβει τις οδούς πρόσβασης του έργου, παρεμποδίζοντας την είσοδο οιουδήποτε έχει σχέση με τις εργασίες εκτέλεσης του.
Κατόπιν των προαναφερθέντων, η ανάδοχος εταιρία « ΔΟΜΟΚΑΤ Α.Τ.Ε.» μας απέστειλε την με αριθ. πρωτ. 626/29.2.2008 επιστολή της, με την οποία μας γνωστοποιεί ότι λόγω της αποχώρησης των αστυνομικών δυνάμεων αδυνατεί να προχωρήσει στην εκτέλεση των εργασιών κατασκευής. Επίσης μας αναφέρει, ότι αδυνατεί με ίδιες δυνάμεις να περιφρουρήσει την περιοχή καθώς επίσης και ότι εξαιτίας των επεισοδίων που παρατηρούνται δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής ασφαλείας.
Με το περιεχόμενο που εκτέθηκε ανωτέρω και δεδομένου ότι το έργο βρίσκεται σε οριακό σημείο αναφορικά με την δυνατότητα τήρησης του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος που έχει ως καταληκτική ημερομηνία τις 30.6.2008, είναι βέβαιο ότι τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η μη ολοκλήρωση κατασκευής του.
Περαιτέρω η μη ολοκλήρωση του έργου αυτού, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στο δημόσιο συμφέρον, καθόσον οποιαδήποτε καθυστέρηση εκτέλεσης του θα οδηγήσει στην απένταξή του από το πρόγραμμα χρηματοδότησης και συνεπώς στην ματαίωση της υλοποίησης του.
Με τις παράνομες αυτές ενέργειες οι ανωτέρω, μέχρι και σήμερα παρεμποδίζουν την εκτέλεση των εργασιών στο χώρο του Συνδέσμου διακόπτοντας και διαταράσσοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο τη διενέργεια των απαιτούμενων εργασιών, με αποτέλεσμα την παρακώλυση εκτέλεσης δημόσιου έργου.
Σημειωτέον ότι δυνάμει της υπ΄ αριθ. 586/2008 αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κέρκυρας ( διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) απορρίφθηκε η από 29.11.2007 αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατοίκων της περιοχής με την οποία ζητούσαν να παύσουν προσωρινά οι εργασίες κατασκευής του ΧΥΤΑ.
Επειδή έχουμε έννομο συμφέρον να ολοκληρωθεί η εκτέλεση του εν λόγω έργου.
Επειδή η μη ολοκλήρωση του έργου αυτού θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στο δημόσιο συμφέρον, καθόσον οποιαδήποτε καθυστέρηση εκτέλεσης αυτού θα οδηγήσει στην απένταξή του από το πρόγραμμα χρηματοδότησης και συνεπώς στην ματαίωση της υλοποίησης του.
Επειδή η δημιουργία ΧΥΤΑ αποτελεί απαραίτητο έργο υποδομής, το οποίο θα βελτιώσει την κατάσταση του τοπίου και θα συντελέσει στο κλείσιμο των ανεξέλεγκτων χωματερών που λειτουργούν εντός της ευρύτερης περιοχής της νότιας Κέρκυρας.
Επειδή οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εξάλειψη των ως άνω εστιών μόλυνσης επιτείνει τις επιπτώσεις όχι μόνο για επιδημίες και ρύπανση των υπογείων υδροφόρων, αλλά δημιουργεί εστίες πυρκαγιών με ανυπολόγιστους κινδύνους για το φυσικό περιβάλλον.
Επειδή συντρέχει υπέρτερο δημόσιο συμφέρον συνιστάμενο εν προκειμένω αφενός στην αποτροπή μόλυνσης του περιβάλλοντος θεμελιούμενο στο άρθρο 24 του Συντάγματος, αφετέρου δε στην προστασία της δημόσιας υγείας, που θεμελιώνεται στο άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος.
Γιο τους λόγους αυτούς
Ζητάμε
Να διενεργηθεί κάθε νόμιμη πράξη από Εσάς για την απρόσκοπτη συνέχιση του προαναφερομένου έργου. Κέρκυρα 27.3.2008».
Για τον Σύνδεσμο Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Νήσου Κέρκυρας υπογράφει ο κ. Σωτήρης Μικάλεφ, Δήμαρχος Κερκυραίων.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008, Αριθ. φύλλου 16785