Ηρεμία αυτή την ώρα στη Λευκίμμη

Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στη Λευκίμμη μετά τα νέα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στη Λευκίμμη της Κέρκυρας, όταν κάτοικοι που αντιδρούν στη δημιουργία ΧΥΤΑ επιχείρησαν να διακόψουν τις εργασίες. Οι κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με δυνάμεις των ΜΑΤ που περιφρουρούσαν το χώρο και εκτόξευσαν πέτρες κατά των αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν 4 αστυνομικοί, δύο εκ των οποίων εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο γενικό νομαρχιακό νοσοκομείο. Ο ένας τραυματίστηκε στο μάτι και εγχειρίστηκε χθες, ενώ ο δεύτερος φέρει τραύμα στην πλάτη. Σύμφωνα με την Αστυνομία, συνελήφθησαν 2 κάτοικοι της περιοχής με την κατηγορία της οπλοχρησίας και οπλοκατοχής.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Κέρκυρας Δημήτρης Τσιότσιος ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις των ΜΑΤ στην περιοχή ενισχύθηκαν, υποστηρίζοντας πως οι καταγγελίες κατοίκων για απαγόρευση προσέγγισης πολιτών στις παρακείμενες στο χώρο του εργοταξίου ιδιοκτησίες τους, δεν ευσταθούν. Αντίθετα, κάτοικοι της περιοχής μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής του Γυμνασίου Λευκίμμης Σπύρος Κάντας επέμειναν στις καταγγελίες τους για τη στάση της Αστυνομίας, υπογραμμίζοντας πως η στάση αυτή με τη συνεχιζόμενη απαγόρευση προσέγγισης στο χώρο αλλά και η καταπάτηση ιδιοκτησιών από τον εργολάβο, ήταν η αιτία των χθεσινών επεισοδίων.

Στο μεταξύ, το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκιμμαίων σε έκτακτη συνεδρίασή του την Παρασκευή έλαβε ομόφωνη απόφαση με την οποία ζητά την άμεση απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων και τη διακοπή των εργασιών στο ΧΥΤΑ μέχρι την έκδοση απόφασης περί της προσφυγής των κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Χθες, πραγματοποιήθηκε άτυπη συνεδρίαση των δημάρχων της Κέρκυρας, προκειμένου να συζητήσουν την από εδώ και στο εξής στάση τους στο ζήτημα, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν σε καμία επίσημη ανακοίνωση. Οι παράγοντες της Αυτοδιοίκησης πάντως, σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ και του Συνδέσμου Καθαριότητας Αλέκο Αυλωνίτη, εμμένουν στη θέση τους περί της αναγκαιότητας ολοκλήρωσης του έργου και εφαρμογής του υπάρχοντος περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων.

Πηγή: ΕΡΤ