Συνέντευξη κα Ν. Σαμοΐλη

Συνέντευξη της κα Νικολέτας Σαμοΐλη, προέδρου του Πολιτιστικού - Περιβαλλοντικού Συλλόγου Λευκίμμης "ΤΟ ΑΛΕΥΧΙΜΟΝ, στην εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού Αντέννα Κέρκυρα ‘Μια στο καρφί και μια στο πέταλο’ για τις δυσάρεστες εξελίξεις στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης.



Αποθήκευση αρχείου


Δημοσιογράφος
Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής με πληροφορούν ότι είναι η κα. Σαμοΐλη, πρόεδρος του Αλεύχιμον. Κυρία Σαμοΐλη καλή σας μέρα και καλό μεσημέρι καταρχήν.

Σαμοΐλη
Καλή σας μέρα.

Δημοσιογράφος
Σας ακούω κυρία Σαμοΐλη.

Σαμοΐλη
Λοιπόν, άκουσα τις δηλώσεις του δημάρχου Λευκιμμαίων κ. Γατσούλη και θέλω…

Δημοσιογράφος
Κατά την άποψή μου, ο κύριος Γατσούλης ήταν αποκαλυπτικός σε ορισμένα πράγματα.

Σαμοΐλη
Ναι, θέλω για αυτό ακριβός τον λόγο ή θέλετε να μου κάνετε ερωτήσεις ή να απαντήσω σε αυτά που ειπώθηκαν, πως θέλετε;

Δημοσιογράφος
Όταν χρειαστεί, θα σας κάνω ερωτήσεις κα. Σαμοΐλη

Σαμοΐλη
Ωραία, ακούστηκε λοιπόν ότι είμαστε γραφικοί και ματαιόδοξοι.

Δημοσιογράφος
Για τον εαυτό του το είπε αυτό.
Σαμοΐλη
Ορίστε;

Δημοσιογράφος
Το είπε αυτό για τον εαυτό του. «οι δήμαρχοι εμείς καταντάμε στο τέλος γραφικοί για το θέμα αυτό»

Σαμοΐλη
Γραφικοί όταν δεν μπορούμε να ….

Δημοσιογράφος
Δεν το είπε για σας, δεν το είπε για το Αλεύχιμον.

Σαμοΐλη
Έχω να δηλώσω το εξής: ότι δεν μπορεί αυτήν την στιγμή όταν στα κρυφά μακριά από τα βλέμματα και την φωνή των Λευκιμμιωτών συνέβησαν όσα συνέβησαν για 15 χρόνια εν κρυπτώ και απαραβίστο χωρίς να γνωρίζουνε οι κάτοικοι τι πρόκειται να γίνει στην περιοχή τους ώστε να υπάρχει κοινωνική συναίνεση, ενημέρωση και όλα αυτά που πρέπει να γίνουν σύμφωνα με την νομοθεσία ότι πρέπει να λάβουν γνώση οι κάτοικοι για ένα τέτοιο έργο και να λάβουν γνώση των όρων των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Κάτι τέτοιο δεν έγινε στην δική μας περίπτωση. Όσον αφορά το δεύτερο που είπε, τι θα κάνουμε τα σκουπίδια μας ….

Δημοσιογράφος
Ένα λεπτό, άρα θέτετε ένα θέμα που αφορά τον Σύνδεσμο, έτσι δεν είναι;

Σαμοΐλη
Όχι μόνο τον Σύνδεσμο, ήταν υπεύθυνοι και η Νομαρχία και ο Σύνδεσμος και ο δήμος Λευκιμμαίων να ενημερώσουν τους κατοίκους του για το έργο που πρόκειται να γίνει στην περιοχή τους και όχι να το μαθαίνουν οι κάτοικοι το 2005. Ένα ζήτημα είναι αυτό, και τώρα θα σας αποκαλύψω….

Δημοσιογράφος
Και καλώς το θέτετε.

Σαμοΐλη
Κι’ άλλα στοιχεία πρέπει να σας αποκαλύψω.

Δημοσιογράφος
Βεβαίως.

Σαμοΐλη
Ενδιαφερόμαστε τώρα τελευταία στιγμή, ενδιαφέρεται ο Σύνδεσμος Καθαριότητας και ο κ. δήμαρχος Λευκιμμαίων τι θα κάνει τα σκουπίδια της η Κέρκυρα; Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά…

Δημοσιογράφος
Απαντήστε μου εσείς, τι θα κάνει στην περίπτωση αυτή ο δήμος Λευκιμμαίων με τα σκουπίδια που είναι μία τουριστική περιοχή.

Σαμοΐλη
Εγώ δεν είμαι δήμαρχος ούτε δημοτικός σύμβουλος για να σας απαντήσω.

Δημοσιογράφος
Όχι, όχι, συμμετέχετε, και εσείς και εγώ συμμετέχω σε αυτήν την κοινωνία. Ακούστε με κα. Σαμοΐλη, και όχι κάτω από εκνευρισμό, δεν γίνονται συνεντεύξεις κάτω από εκνευρισμό.

Σαμοΐλη
…καταλαβαίνετε την υπερένταση που έχουμε…

Δημοσιογράφος
Είμαστε και εμείς, και εσείς ένας κρίκος αυτής της κοινωνίας, πρέπει να λειτουργούμε και να καλλιεργούμε μέσα στο μυαλό μας τι πρέπει, και τι λύση, η καλύτερη που πρέπει να δοθεί τουλάχιστον για αυτό το ένα, δύο χρόνια όσα χρειαστούν μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού του κ. Νάκου ότι τα λεφτά υπάρχουν, όσα λεφτά θέλετε θα τα έχετε αρκεί να λυθεί αυτό το θέμα.

Σαμοΐλη
Να συνεχίσω, τι θα κάνουμε με τα σκουπίδια της Κέρκυρας. Αυτό το θέμα δεν νομίζετε ότι…

Δημοσιογράφος
Μην μου απαντάτε για την Κέρκυρα κα. Σαμοΐλη, απαντήστε μου αν θέλετε και αν είστε έτοιμη, για την Λευκίμμη να μου απαντήσετε.

Σαμοΐλη
Η Λευκίμμη αυτήν την στιγμή έχει μία χωματερή για την οποία δεν ευθύνονται οι κάτοικοι για το πώς οργανώθηκε και διατηρήθηκε αυτή η χωματερή. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι την ξεκίνησαν δήμαρχοι Λευκιμμαίων…

Δημοσιογράφος
Ποιοι δήμαρχοι την ξεκίνησαν κα. Σαμοΐλη;

Σαμοΐλη
Την ξεκίνησαν από πολλή παλιά οι δήμαρχοι Λευκιμμαίων όπως στην Κέρκυρα και όλη την Ελλάδα να λειτουργούν χωματερές. Έτσι ξεκίνησε η κατάσταση, με μία χωματερή για την οποία έχουμε προβεί σε κατάληψη μιας ημέρας γιατί δεχόμαστε τις διοξίνες και όλα τα στοιχεία που έχουμε αυτήν την στιγμή και τις επιπτώσεις στην υγεία μας από αυτήν την παράνομη χωματερή που πλέον πρέπει να πάψει να λειτουργεί. Όμως, δεν είμαστε εμείς οι υπεύθυνοι που είτε την ανοίξαμε είτε δεν την λειτουργήσαμε σωστά, και κάναμε πολλές φορές παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο επί κ. Γαρδικιώτη και επί κ. Γατσούλη να λειτουργήσει σωστά όσο μπορούσανε μέχρι στιγμής να λειτουργήσει σωστά μια παράνομη χωματερή γιατί πριν μερικά χρόνια λειτουργούσαν σε όλη την Ελλάδα και ακόμη λειτουργούν και δεν τις λέγανε παράνομες. Ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι είναι παράνομες, και όντος είναι παράνομες, γιατί έχουν άμεσες επιπτώσεις στην υγεία μας. Τις χωματερές αυτές γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν τις δημιούργησαν οι κάτοικοι, τις δημιούργησαν οι δήμαρχοι για να εναποθέτουν τα σκουπίδια τους γιατί δεν υπήρχε ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Η ευθύνη λοιπόν δεν είναι των κατοίκων.

Δημοσιογράφος
Κυρία Σαμοΐλη, σας θεωρώ παρότι δεν σας γνωρίζω ένα σοβαρό άτομο για να διαχειρίζεται τέτοια θέματα και να εκπροσωπείτε ανθρώπους της Λευκίμμης. Για την αντίρρηση σας, και ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα, έχει δικαίωμα να έχει οποιαδήποτε αντίρρηση θέλει, δεν θα μου λέτε ο δήμαρχος και τα σκουπίδια του. Η κοινωνία της Λευκίμμης και τα σκουπίδια. Η οικονομία της Λευκίμμης και τα σκουπίδια. Η ανεργία της Λευκίμμης και τα σκουπίδια.

Σαμοΐλη
Η κοινωνία της Λευκίμμης είναι όπως όλες τις κοινωνίες οι οποίες έχουν πλέον ευαισθητοποιηθεί σε αυτό το θέμα και ζητάμε άμεσα να γίνει ανακύκλωση, να μπούνε περισσότεροι κάδοι, να βρούμε μία λύση, να δούμε τι θα κάνουμε τα αλουμίνια, τα σίδερα και τα λοιπά. Αυτήν την στιγμή να ξεκινήσει από τώρα ώστε να έχουμε λιγότερο όγκο σκουπιδιών σε αυτήν την παράνομη χωματερή γιατί δεν υπάρχει νόμιμος αποδέκτης αυτήν την στιγμή σε ολόκληρο το νησί της Κέρκυρας. Γνωρίζετε ότι έχουν μετονομάσει την χωματερή στο Τεμπλόνι ΧΥΤΑ και κατά κοινής ομολογία όλων δεν έχει λειτουργήσει ποτέ ως ΧΥΤΑ. Εμεί λοιπόν μας ζητάνε…

Δημοσιογράφος
Γι’ αυτό και οι αντιδράσεις των κατοίκων του Τεμπλονίου.

Σαμοΐλη
Μας ζητάνε αυτήν την στιγμή να δώσουμε άμεση λύση. Εμείς για 15 χρόνια που δεν γνωρίζαμε το ζήτημα δεν μπορούσαμε, ούτε να δώσουμε λύση, ούτε να έχουμε άποψη. Αυτήν την στιγμή όμως γνωρίζουμε ποια θα είναι η κατάληξη αυτής της ιστορίας και λέμε το εξής:

Εφόσον στο νησί μας δεν υπάρχει νόμιμος αποδέκτης γιατί θέλουν να καταστρέψουν άλλη μία περιοχή στον νότο για δύο χρόνια εφόσον υπάρχει ένα σχέδιο που προωθείτε με ολοκληρωμένη διαχείριση;

Γιατί θα πρέπει να πληρώσει και ο νότος αυτήν την στιγμή όλη αυτήν την αδιαφορία των υπευθύνων και αρμόδιων φορέων του νησιού μας να χωροθετήσουν σωστά, να λειτουργήσει σωστά το σύστημα των απορριμμάτων;

Όσο αφορά την χωματερή την δική μας, έχουμε και θα προτείνουμε και στον δήμαρχο να γίνει ανακύκλωση να πάνε τα σίδερα κάπου που έχουμε υπόψην μας που μπορούν να ανακυκλωθούν, να μπουν περισσότεροι κάδοι, να ελαφρύνουμε τον όγκο των σκουπιδιών της χωματερής της παράνομης γιατί δεν υπάρχει νόμιμος αποδέκτης στο νησί.

Και κάτι ακόμη, λέει ο δήμαρχος Λευκιμμαίων καμία εμπλοκή στο θέμα κλπ. Θέλω να σας θυμίσω…..

Δημοσιογράφος
Ο δήμαρχος έχει εμπλοκή κ. Σαμοΐλη, καταρχήν έχει την εμπλοκή που εκφράζει την τοπική κοινωνία εκλεγμένος από την τοπική κοινωνία της Λευκίμμης, έχει τις ευθύνες του διότι συμμετέχει στον Σύνδεσμο Καθαριότητας και έχει την μεγάλη ευθύνη να λύσει το θέμα.

Σαμοΐλη
Λοιπόν, γνωρίζετε πολύ καλά ότι και ο δήμαρχος Λευκιμμαίων ψήφισε μαζί με τους άλλους 13 δημάρχους ότι ήταν αναγκαίος ο χειρισμός για να επιβληθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός.

Ένα άλλο στοιχείο που θα ήθελα να σας καταθέσω είναι ότι σε όλα τα δημοτικά συμβούλια που έκανε ο κ. Γατσούλης ψηφίστηκε να δημιουργηθεί αυτός ο ΧΥΤΑ και να ξεκινήσει αμέσως το έργο εκτός από 3 δημοτικούς συμβούλους, 4 μάλλον, που είπαν ότι δεν πρέπει να γίνει το έργο.

Δημοσιογράφος
Άρα, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου των εκφραστών της κοινωνίας της Λευκίμμης αποφάσισε ότι πρέπει να γίνει.

Σαμοΐλη
Έτσι, εκτός από τους 4. Τώρα, όσον αφορά ότι ο κ. Γατσούλης δεν έχει καμία ευθύνη για το συγκεκριμένο έργο και άλλοι τα δημιούργησαν.

Σας θυμίζω ότι ο κ. Γατσούλης από το ’98 μέχρι το 2002 ήταν ξανά δήμαρχος Λευκιμμαίων, είχαμε την πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ για σταθμό μεταφόρτωσης στην περιοχή μας και στον δήμο Κορρισίων και δεν την προώθησε, είχαμε την προηγούμενη απόφαση του ’98 του δημοτικού συμβουλίου που έλεγε ότι πρέπει να γίνει….

Δημοσιογράφος
Κ. Σαμοΐλη, η επιλογή του χώρου, εγώ δεν έχω καμία πρόθεση να εκφράζω παραπληροφόρηση στον κόσμο, δεν έχει γίνει από την δημοτική αρχή του Σπύρου Γατσούλη.

Σαμοΐλη
Όχι και το δηλώνω ευθέος, έγινε το ’97. Κατηγορηματικά όχι.

Δημοσιογράφος
Έτσι μπράβο.

Σαμοΐλη
Θα σας δείξω κάποια άλλα σημεία που πρέπει να αναλάβει επιτέλους ο κ. Γατσούλης τις ευθύνες του, όπως θα τις αναλάβουμε όλοι στο θέμα αυτό.

Λοιπόν, σας λέω για την περίπτωση του κ. Γατσούλη γιατί το ‘97 δεν έχει καμία σχέση με την χωροθέτηση. Το ’98 λοιπόν, το δημοτικό συμβούλιο επί Μοναστηριώτη παίρνει ομόφωνη απόφαση για πάγωμα της όλης διαδικασίας. Δεν θέλω να βγάλω κανένα λάδι γιατί και ο κύριος Μοναστηριώτης όταν ήτανε η χωροθέτηση ψήφησε να γίνει στο τέλος και ήταν μέσα τα σπίτια και τα ξενοδοχεία που κατά δήλωσή του, την έχουμε, υπήρχαν μέσα στον χώρο από τότε, του κυρίου Μοναστηριώτη.

Λοιπόν, για τον κύριο Γατσούλη τώρα, το 2000 γίνετε καινούργια μελέτη για ΧΥΤΑ Βορρά, Νότο και Μέση. Το 2002 και το 2000, το νομαρχιακό συμβούλιο της Κέρκυρας αποφασίζει μονομερώς για τον ΧΥΤΑ της Κέρκυρας εκσυγχρονισμό που δεν έγινε ποτέ και να προωθηθεί και ο ΧΥΤΑ της Λευκίμμης. Ενώ έχουμε μία καινούργια μελέτη και ενώ έχουμε κάποια στοιχεία, και θα έπρεπε από την αρχή να ξαναχωροθετηθούν οι θέσεις και να γίνουν όλες οι ενέργειες από την αρχή, γιατί έχουμε ποια ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πράγμα το οποίο δεν έγινε ποτέ. Γνώριζε ο κ. Γατσούλης ή δεν γνώριζε τις αποφάσεις του νομαρχιακού συμβουλίου του 2000 και του 2002 γιατί στο κανάλι του Τηλεκέρκυρα παραδέχτηκε ότι έχει τις ευθύνες του που δεν ενημέρωσε τον κόσμο τότε που ήταν δήμαρχος και που συνέβαιναν όλα αυτά.

Δημοσιογράφος
Άρα, ανέλαβε τις ευθύνες του.

Σαμοΐλη
Τις ανέλαβε, όμως τώρα λέει ότι δεν έχει καμία ευθύνη, τον άκουσα να λέει πάλι. Για μας ο κ. Γατσούλης έχει χάσει την αξιοπιστία του διότι άλλα λέει την μία στιγμή, άλλα εκφράζει την άλλη, πότε λέει να σταματήσουν το έργο, πότε λέει είναι αναγκαίο και πρέπει να γίνει. Γιατί, δεν μπορεί να πείσει τον κόσμο της Λευκίμμης, δεν είναι ότι κάποιοι τον παραπληροφορούν, είναι οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του και άλλοι ψηφοφόροι των άλλων παρατάξεων κλπ. κάτοικοι Λευκίμμης που δεν του έχουν αυτήν την στιγμή καμία εμπιστοσύνη και οι 2700 διαδηλωτές τις Κυριακής ζητούν άμεσα την παραίτηση του και την παραίτηση των δημοτικών συμβούλων. Δεν μπορεί δηλαδή, την μία να μας λέει έτσι και συνέχεια να πέφτει σε αντιφάσεις. Αυτόν τον δήμαρχο δεν μπορούμε να τον δεχτούμε. Δεν μπορούμε.

Δημοσιογράφος
Κ. Σαμοΐλη, πιστεύετε δηλαδή ότι η παραίτηση του δημοτικού συμβουλίου θα λύσει το πρόβλημα των 3 δήμων στην Λευκίμμη;

Σαμοΐλη
Δεν θα λύσει το πρόβλημα, θα δώσει όμως ένα μήνυμα στους ανθρώπους που ενώ είχαν την δυνατότητα να σταματήσουν το έργο να ακούσουν την φωνή του λαού τους μας έλεγε ο κ. Γατσούλης ότι είμαστε 50 περιθωριακοί που αντιδρούμε.

Ξέχασε ο κ. Γατσούλης ότι έφερε τα περιπολικά μέσα στο δημαρχείο όταν οι κάτοικοι φώναζαν να μην γίνει το έργο κλπ.;

Ξέχασε ο κ. Γατσούλης ότι έκανε μηνύσεις στους δημότες του διότι έχουμε αυτήν την στιγμή στην αστυνομία για να τους κατηγορήσει για κατάληψη του δημαρχείου;
Ξέχασε ο κ. Γατσούλης πως συμπεριφέρθηκε στους δημότες του, και που ήταν στα γεγονότα;

Λέει ότι δεν τα ήξερε, τα ήξερε όλη η Κέρκυρα, τα ήξερε όλη η Λευκίμμη και ο κ. Γατσούλης λέει ότι δεν τα γνώριζε. Σε ποιον να εμπιστευθούμε;

Πιστεύαμε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει αυτή η δημοτική αρχή. Αποδείχτηκε ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτε και όχι μόνο δεν μπορεί να αλλάξει, είναι ηθικά μεμπτή αυτήν την στιγμή. Το λέω και το δηλώνω.

Δημοσιογράφος
Κ. Σαμοΐλη, σε ποιο κόμμα ανήκετε; Ή μάλλον, τι κόμμα ψηφίζετε;

Σαμοΐλη
Εγώ τι κόμμα ψηφίζω;

Δημοσιογράφος
Ναι.

Σαμοΐλη
Τι ερώτηση είναι αυτή;

Δημοσιογράφος
Γιατί κυρία μου;

Σαμοΐλη
Δεν υπάρχουν κόμματα. Στην δική μας περίπτωση, εδώ έχουμε ενωθεί δεξιοί, αριστεροί πασοκικοί κλπ. ….

Δημοσιογράφος
Δεν ψηφίζετε κανένα κόμμα; Δεν ψηφίζετε, δεν πάτε στις εκλογές εσείς;

Σαμοΐλη
Δεν υπάρχει κόμμα, και μπορούν να στο διαβεβαιώσουν οι 2500 κάτοικοι που κατεβήκαμε σε διαδήλωση να φύγουν τα ΜΑΤ, να σταματήσει έργο και να παραιτηθεί ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο.

Δημοσιογράφος
Εντάξει.

Σαμοΐλη
Δεν υπάρχουν παρατάξεις στην δική μας περίπτωση κ. Ασωνίτη! Δεν υπάρχουν παρατάξεις!

Δημοσιογράφος
Εάν δεν θέλετε να μου πείτε, μην μου πείτε.

Σαμοΐλη
Αυτά είναι ξεκομμένα, είναι μακριά, έχουμε ενωθεί όλοι μία γροθιά απέναντι στο πρόβλημα και ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία και αριστεροί!

Δημοσιογράφος
Μάλιστα, πολύ ωραία, άρα πιστεύετε ότι εάν παραιτηθεί το δημοτικό συμβούλιο θα λυθεί το θέμα στην Λευκίμμη.

Σαμοΐλη
Όχι! Πιστεύω ότι είναι μία κίνηση δικαίωσης αυτών των ανθρώπων που αντιδράσαμε στο έργο και που η δημοτική μας αρχή δεν στάθηκε ποτέ στο πλευρό μας, μία ηθική δικαίωση για τον αγώνα μας και για τον νεκρό.

Δεν θα είναι δικαίωση και σταμάτημα του έργου, αλλά θα είναι μία ηθική δικαίωση γιατί ο δήμαρχος Λευκιμμαίων ποτέ δεν στάθηκε στο πλευρό μας.

Δημοσιογράφος
Κ. Σαμοΐλη, εάν δεχτεί ο δήμαρχος μία πρόσκληση δική μου εδώ πέρα στον Αντέννα, ένα στρογγυλό τραπέζι μεταξύ της δική σας πλευράς και του δημάρχου, θα δεχτείτε να ‘ρθείτε;

Σαμοΐλη
Βεβαίως.

Δημοσιογράφος
Θα δεχτείτε, πολύ καλά.

Σαμοΐλη
Βεβαίως.

Δημοσιογράφος
Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να συμβάλουμε σε ένα κοινό σκοπό που απασχολεί σήμερα την Λευκίμμη.

Σαμοΐλη
Βεβαίως.

Δημοσιογράφος
Κ. Σαμοΐλη εγώ να σας ευχαριστήσω για ότι μου είπατε…

Σαμοΐλη
Και εγώ..

Δημοσιογράφος
…σήμερα στο μικρόφωνο. Γεια σας.

Σαμοΐλη
Να είστε καλά, και εμείς ευχαριστούμε.



Πηγή: Αντέννα Κέρκυρα 92,6 FM

Σχετικά άρθρα:
Συνέντευξη δημάρχου κ. Γατσούλη
Συνέντευξη κ. Γνεσούλη
Συνέντευξη κ. Πλασκοβίτη