Δελτίο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ


Στη Κέρκυρα βρέθηκε Δευτέρα 2 και Τρίτη 3 Ιούνη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης. Ήρθε για να πληροφορηθεί από κοντά και να παρέμβει στα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν στο νησί μας μετά από τις βάρβαρες επιθέσεις των ΜΑΤ ενάντια στους κατοίκους της Λευκίμμης που διαμαρτύρονταν για τη δημιουργία του ΧΥΤΑ και το θάνατο της 44χρονης μητέρας.
Στο διήμερο αυτό ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μαζί μέλη του Συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ,
•επισκέφθηκε τον Αστυνομικό Διευθυντή Κέρκυρας κο Τσιότσιο (Δευτέρα 2/6)
•επισκέφθηκε το σημείο του θανάσιμου τραυματισμού της άτυχης γυναίκας και συζητήσαμε με αυτόπτες μάρτυρες (Δευτέρα 2/6)
•επισκέφθηκε το χώρο του ΧΥΤΑ (Δευτέρα 2/6)
•επισκέφθηκε τη Συντονιστική Επιτροπή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής της και συζητήσαμε μαζί τους. (Δευτέρα 2/6)
•επισκέφθηκε το Σύνδεσμο καθαριότητας (Τρίτη πρωί)
•επισκέφθηκε την εισαγγελέα κα Νταϊρούση, αυτή που έδωσε την εντολή επίθεσης των ΜΑΤ στους κάτοικους της Λευκίμμης. (Τρίτη πρωί)
•Έδωσε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ (Τρίτη πρωί)
•Παραβρέθηκε, μαζί με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην κηδεία της άτυχης γυναίκας και επισκέφθηκε το σπίτι του νεαρού με το μηχανάκι τον οποίο οι αστυνομικοί και πολιτικοί παράγοντες έχουν στοχεύσει σαν το εξιλαστήριο θύμα της βάρβαρης δολοφονίας. (Τρίτη απόγευμα)

Από τις επισκέψεις και επαφές επισημαίνουμε:

Ο αστυνομικός Διευθυντής απέδιδε συνεχώς τις ευθύνες στους ανωτέρους του επαναλαμβάνοντας «είχα εντολές», μας δήλωσε ότι ο Δήμαρχος Λευκίμμης επέμενε συνεχώς για να υπάρξει παρέμβαση της αστυνομίας για συνέχιση των έργων του ΧΥΤΑ, μας έδειξε το έγγραφο του Συνδέσμου Καθαριότητας με το οποίο ζητούσε «να διενεργηθεί κάθε νόμιμη πράξη από σας για την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου».
Μας δήλωσε ότι «ο δρόμος άνοιξε σε 2-3 λεπτά χωρίς να έρθουμε σε επαφή με τους κατοίκους» ενώ δεν μας εξήγησε γιατί οι αρχικές δηλώσεις της αστυνομίας ανέφεραν «λάδια» στα οποία γλίστρησε το μηχανάκι, τα οποία μετά «χάθηκαν».
Στο έντονο αίτημά μας να δώσει αμέσως εντολή να φύγουν τα ΜΑΤ μας απάντησε ότι «δεν μπορούν να φύγουν, δεν αποφασίζει αυτός»

Στο Σύνδεσμο Καθαριότητας, οι κοι Μικάλεφ, Κάρας και Τριβυζάς επεχείρησαν να ρίξουν τις ευθύνες στους «προηγούμενους» αποσιωπώντας τις διαχρονικές ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που χρόνια άφηναν το πρόβλημα να διογκώνεται.
Τους επισημάναμε ότι η ανακοίνωσή τους, με την οποία «εκτιμούσαν ότι η επίθεση ήταν επιβεβλημένη» προκαλεί και προσβάλει ολόκληρη την Κερκυραϊκή κοινωνία και θυμίζει άλλες κακές εποχές, αλλά δεν την ανακάλεσαν.

Η εισαγγελέας κα Νταϊρούση έδειξε μεγάλο εκνευρισμό επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ τη χαρακτήρισε persona non grate και επικίνδυνη για την ασφάλεια των πολιτών της Κέρκυρας, αλλά με την επιμονή της στην ορθότητα των επιλογών της επιβεβαίωσε ότι οι χαρακτηρισμοί μας … ίσως ήταν πολύ επιεικείς. Μας δήλωσε «δεν αντιλήφθηκα κάποια υπέρβαση αστυνομικών οργάνων», «δεν ήμουν μπροστά στον τραυματισμό της θανούσης», ενώ συμπλήρωσε «ο νεαρός γλίστρησε στα χαλίκια (???) όταν με ελιγμό προσπάθησε να αποφύγει το σήμα του αστυνομικού των ΜΑΤ να σταματήσει». Δεν ήξερε τι να απαντήσει όταν της δείξαμε φωτογραφίες του σημείου του θανάσιμου τραυματισμού που δείχνουν ότι ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος.
Μας δήλωσε ότι «είναι γνωστή η ομάδα των αστυνομικών των ΜΑΤ που “έκανε σήμα” στο νεαρό να σταματήσει» και ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχουν καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων». Της δηλώσαμε ότι αυτόπτες μάρτυρες μας περιέγραψαν με λεπτομέρειες ότι «αστυνομικοί χτύπησαν το νεαρό με το μηχανάκι με αποτέλεσμα να πέσει, και το μηχανάκι να πέσει πάνω στην άτυχη γυναίκα» και δεν θα επιτρέψουμε την απόκρυψη της αλήθειας.
Όταν ρωτήσαμε αν έχει ενημερωθεί ότι ο νεαρός, αν και τραυματισμένος, ξυλοκοπήθηκε από ανθρώπους των ΜΑΤ, μας δήλωσε άγνοια..
Στο αίτημά μας να απομακρυνθούν άμεσα τα ΜΑΤ από την περιοχή γιατί είναι πηγή έντασης, μας απάντησε «μη με απασχολείτε με τα ΜΑΤ, δεν είναι δική μου δουλειά»
Μας δήλωσε ότι την υπόθεση θα αναλάβει η αντιεισαγγελέας, ενώ εκτίμησε ότι οι κατηγορίες που θα αποδοθούν στον τραυματισμένο νεαρό θα είναι μάλλον 1) πρόκληση τραυματισμού 2) ανθρωποκτονία από αμέλεια 3) παράβαση ΚΟΚ

Από όλες τις επαφές, καταθέτουμε τα παρακάτω συμπεράσματα.

•Οι υπεύθυνοι (κυβέρνηση, αιρετοί άρχοντες, αστυνομία, εισαγγελέας) για την αιματοχυσία στη Λευκίμμη επιχειρούν να τα ρίξουν ο ένας στον άλλο.
•Ήταν απαράδεκτη η στάση του Συνδέσμου Καθαριότητας και του Δημάρχου Λευκίμμης που ζήτησαν την επέμβαση της αστυνομίας δίνοντας το πράσινο φως για τη έλευση των ΜΑΤ.
•Αποσιωπούνται οι βαριές πολιτικές ευθύνες που έχει η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της.
•Επιχειρούν να «βαφτίσουν» το θάνατο της άτυχης γυναίκας τροχαίο ατύχημα που οφείλεται σε λάδια, χαλίκια ή οτιδήποτε άλλο ακούσουμε στο μέλλον . Επιχειρούν να τα φορτώσουν όλα σε έναν αδύναμο16χρονο και δεν μας απαντούν στο τεράστιο ερώτημα: «θα είχε συμβεί ο θάνατος της άτυχης γυναίκας αν δεν είχαν βάρβαρα επιτεθεί τα ΜΑΤ;»
•Με τις δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κος Ρουσόπουλος, όπως και η εισαγγελέας και άλλοι παράγοντες παρεμβαίνουν στις δικαστικές έρευνες για απόδοση ευθυνών προκαταλαμβάνοντας την έκβασή τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας δηλώνει ότι,
1. Έχουμε πειστεί από τις μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιχείρηση συγκάλυψης ευθυνών για τη δολοφονία της άτυχης 44χρονης, τον αναίτιο ξυλοδαρμό πολιτών και τις βάρβαρες επιθέσεις.
2. Σε συνεργασία με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Περικλή Κοροβέση, αλλά και όλη την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ο 16χρονος το εξιλαστήριο θύμα της κρατικής βίας και των υποστηρικτών της. Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
3. Το πόρισμα του ΙΓΜΕ που εμφανίστηκε την Πέμπτη 5/6, Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, αποδεικνύει την έκταση οικολογικής καταστροφής που συντελείται στον υδροφόρο ορίζοντα και είναι καταπέλτης. Υπάρχουν ευθύνες σε όσους υπεύθυνους γνώριζαν για το πόρισμα και δεν μιλούσαν.
4. Με κάθε τρόπο, πρέπει να σταματήσει η περιβαλλοντική καταστροφή που διαδραματίζεται στα Μισοράχια Λευκίμμης, να σταματήσουν οι εργασίες και να απομακρυνθούν τα ΜΑΤ

Ρωτάμε όλους αυτούς που κρύβονται ο ένας πίσω από τον άλλο και μας είπαν ότι κάλεσαν τα ΜΑΤ επειδή το ζήτησαν ο Δήμαρχος Λευκιμμαίων, ο Σύνδεσμος Καθαριότητας και άλλοι παράγοντες:
«Μετά από ένα θάνατο, τώρα που πιεσμένοι οι αιρετοί από την κοινή γνώμη, ζητούν να φύγουν τα ΜΑΤ, γιατί δεν φεύγουν; Ποιους προστατεύουν; Μήπως τους εργολάβους;»

Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει ότι η μόνη διέξοδος είναι το οριστικό ξεπέρασμα των πολιτικών περί ΧΥΤΑ-χωματερών και η άμεση εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης των σκουπιδιών με αξιοποίηση των πιο σύγχρονων επιτευγμάτων της τεχνολογίας που έχει αναπτυχθεί στον τομέα αυτό.

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ