Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Πατήστε για μεγέθυνση
• Αποκαλύπτουμε το έγγραφο με το αίτημα
προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών
• Υπάρχουν κι άλλα τέτοια έγγραφα;
• Θα δοθούν στη δημοσιότητα;


Πολλά έγγραφα πρέπει να έστειλε ο Σύνδεσμος Καθαριότητας προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κερκύρας, κατά το διάστημα 5-9-2007 ως και τις 27-3- 2008, ζητώντας την αποστολή αστυνομικών ενισχύσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο του ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Αυτό συνάγεται από έγγραφο του Συνδέσμου Καθαριότητας και τα όσα αναφέρονται σε αυτό, και το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα.Υπενθυμίζουμε ότι ως τώρα η ΤΕΔΚ ανταποκρίθηκε στο αίτημα της «Ε» και απάντησε στην αίτηση που καταθέσαμε ενώ ο Σύνδεσμος Καθαριότητας ακόμα. Εμείς βρήκαμε όμως το έγγραφο και το παρουσιάζουμε. Από αυτό το έγγραφο, τίθεται παράλληλα και το ερώτημα, αν ο Σύνδεσμος απέστειλε έγγραφα και προς την Αστυνομία για το ίδιο θέμα, δηλαδή την άμεση παρέμβασή τους με την αποστολή αστυνομικών δυνάμεων, ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες που είχαν διακοπεί στο ΧΥΤΑ λόγω της καταλήψεως του χώρου από τους κατοίκους της περιοχής. Από όλα τα έγγραφα του Συνδέσμου, που συνάγεται ότι έχουν αποσταλεί, στην Εισαγγελία, σήμερα αποκαλύπτουμε ένα, με το οποίο ουσιαστικά, ο Σύνδεσμος, ανάβει το πράσινο φως στην έλευση των αστυνομικών δυνάμεων, λύνοντας έτσι το γρίφο πολλών μηνών και επιβεβαιώνοντας αυτό που απάντησε στη Βουλή ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χηνοφώτης απαντώντας στους Βουλευτές του ΚΚΕ κ. Χαραλάμπους και του ΠΑΣΟΚ κ. Α. Γκερέκου.

ΖΗΤΗΣΑΝ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Επαναλαμβάνουμε ότι παρουσιάζουμε, μόνον ένα έγγραφο, καθώς, όπως προκύπτει, υπάρχουν κι άλλα έγγραφα τα οποία δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Αυτό δεν το λέμε εμείς, το λέει ο Σύνδεσμος Καθαριότητας: «Κατόπιν αυτών, η Διοίκηση του Συνδέσμου με συνεχείς αναφορές της προς την κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας, ζήτησε τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη κατασκευή του έργου από την ανάδοχο εταιρεία». ΜΕ «συνεχείς αναφορές» λοιπόν, ο Σύνδεσμος ζητά ένα πολύ συγκεκριμένο πράγμα: «Τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων». Με άλλα λόγια, το Υπουργείο Εσωτερικών είχε την….. «απαραίτητη» πολιτική κάλυψη, για την αποστολή τους.
Πέραν τούτου, στο σημείο αυτό, εύλογα τίθεται το ερώτημα: Από πότε άρχισε ο Σύνδεσμος Καθαριότητας να ζητά τη συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων; Πόσα έγγραφα έχει αποστείλει; Πόσα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών; Εχει αποστείλει και στην Αστυνομική Διεύθυνση; Και αν ναι, πόσα; Ένα έγγραφο, δύο; Και με ποιο περιεχόμενο; Μήπως το ίδιο; Δηλαδή με την ανάγκη να υπάρξει αστυνομική συνδρομή;
Εμείς χάσαμε τον αριθμό, διαβάζοντας και μόνο, το έγγραφο που παρουσιάζουμε. Ωραιότερο σημείο όμως πρέπει να θεωρείται η καταληκτήρια παράγραφος που αναφέρει: Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας και την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να σταματήσει η απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη κατασκευή του εν λόγω έργου».

Πατήστε για μεγέθυνση

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
Ιδού λοιπόν το έγγραφο, το οποίο ζητούμε να μας δοθεί από τον Σύνδεσμο Καθαριότητας και ακόμα δεν μας το έχει δώσει.
ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς
Την κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας
Ο Σύνδεσμος Καθαριότητας και Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Κέρκυρας σύμφωνα με το ισχύον Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ( ΠΕ.Σ.Δ.Α.) Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, έχει δρομολογήσει την κατασκευή και λειτουργία Χ.Υ.Τ.Α. στην Νότια Κέρκυρα και ειδικότερα στη θέση « Μισοραχιά » του Δήμου Λευκιμμαίων Νομού Κερκύρας.
Η εκτελεστική επιτροπή του Συνδέσμου Καθαριότητας και Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Κέρκυρας, κατά τη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου 2006, εξέδωσε τη με αριθμ.107/2006 απόφαση, με την οποία κάνοντας αποδεκτή την εισήγηση της επιτροπής διαγωνισμού ανακήρυξε ανάδοχο του έργου την εταιρεία «ΔΟΜΟΚΑΤ Α.Τ.Ε.». Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου νομιμότητας του σχεδίου της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, υπεγράφη στις 16-03-2007 η με αριθμ. 98/2007 εργολαβική σύμβαση κατασκευής του έργου και ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες εκτέλεσης του.
ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ η Τ.Υ.Δ.Κ. της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με το με αριθ. Πρωτ. 7549/5.9.2007 έγγραφό της, μας γνωστοποίησε, ότι ομάδα κατοίκων της περιοχής, προέβη αυθαίρετα και παράνομα στην παρακώλυση των χωματουργικών εργασιών της αναδόχου εταιρίας, διακόπτοντας και διαταράσσοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών, με αποτέλεσμα την παρακώλυση εκτέλεσης δημοσίου έργου.
Κατόπιν αυτών η Διοίκηση του Συνδέσμου με συνεχείς αναφορές της προς την κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας, ζήτησε την συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη κατασκευή του έργου από την ανάδοχο εταιρία.
Από τις 8-1-2008 το εν λόγω έργο εκτελούταν παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Όμως στις 27-2-2008 η Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας, με το με αριθ. πρωτ. 1008/14/23 έγγραφό της, μας γνωστοποίησε ότι τις 3-3-2008, οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή όπου εκτελείται το έργο, πρόκειται να αποχωρήσουν λόγω προβλημάτων αστυνομικής φύσεως που αντιμετωπίζουν οι περιοχές από όπου προέρχονται. Με το ίδιο έγγραφο μας κάλεσε να αναλάβουμε την φύλαξη των εγκαταστάσεων της περιμετρικής κεντρικής εισόδου του εν λόγω χώρου καθώς και των μηχανημάτων κατασκευής του έργου.
Σημειωτέον, ότι, αυτήν την στιγμή το έργο δεν εκτελείται, αφού κάτοικοι της περιοχής έχουν καταλάβει τις οδούς πρόσβασης του έργου, παρεμποδίζοντας την είσοδο οιουδήποτε έχει σχέση με τις εργασίες εκτέλεσης του.
Κατόπιν των προαναφερθέντων, η ανάδοχος εταιρία « ΔΟΜΟΚΑΤ Α.Τ.Ε.» μας απέστειλε την με αριθ. πρωτ. 626/29.2.2008 επιτολή της, με την οποία μας γνωστοποιεί ότι λόγω της αποχώρησης των αστυνομικών δυνάμεων αδυνατεί να προχωρήσει στην εκτέλεση των εργασιών κατασκευής. Επίσης μας αναφέρει, ότι αδυνατεί με ίδιες δυνάμεις να περιφρουρήσει την περιοχή καθώς επίσης και ότι εξαιτίας των επεισοδίων που παρατηρούνται δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής ασφαλείας.
Κατόπιν των ανωτέρω με την από 4.3.2008 αναφορά μας προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας, ζητήσαμε την άμεση παρέμβαση της κ. Εισαγγελέως προκειμένου να συνεχιστεί η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, πλην όμως μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί ουδεμία θετική εξέλιξη. Με το περιεχόμενο που εκτέθηκε ανωτέρω και δεδομένου ότι το έργο βρίσκεται σε οριακό σημείο αναφορικά με την δυνατότητα τήρηση του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος που έχει ως καταληκτική ημερομηνία τις 30.5.2008, είναι βέβαιο ότι τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η μη ολοκλήρωση κατασκευής του. Περαιτέρω η μη ολοκλήρωση του έργου αυτού, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στο δημόσιο συμφέρον, καθόσον οποιαδήποτε καθυστέρηση εκτέλεσης του θα οδηγήσει στην απένταξή του από το πρόγραμμα χρηματοδότησης και συνεπώς στην ματαίωση της υλοποίησης του.
Η δημιουργία ΧΥΤΑ στην νότια Κέρκυρα αποτελεί απαραίτητο έργο υποδομής, το οποίο θα βελτιώσει την κατάσταση της περιοχής και την εικόνα όλου του Νομού και θα συντελέσει στο κλείσιμο των ανεξέλεγκτων χωματερών που λειτουργούν εντός της ευρύτερης περιοχής.
Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας και την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη κατασκευή του εν λόγω έργου».

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, Σάββατο 28 Ιουνίου 2008, Αριθ. φύλλου 16782

Σχετικά άρθρα:
Ποιοι έφεραν τα ΜΑΤ στη Λευκίμμη