ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΑΚΟΜΑ ΘΕΣΗ

Πατήστε για μεγέθυνση
Σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ με Δημάρχους και ΤΕΕ - Ανακοινώσεις την άλλη εβδομάδα

• Υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ ΤΕΔΚ και Εισαγγελίας και Αστυνομικής Διεύθυνσης;
• ΤΕΔΚ: Όχι.


Δραματικές πολιτικές προεκτάσεις λαμβάνει η υπόθεση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Αιτία; Διότι κανείς πια δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και αιτία είναι το γεγονός ότι οι κάτοικοι αισθάνονται ότι υπερασπίζονται τις περιουσίες τους, το δικό τους παρόν και το μέλλον των παιδιών τους, αλλά και κάτι που δεν υπελόγιζε κανείς: την αξιοπρέπεια τους. Κόμματα, αυτοδιοίκηση και φορείς, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με μία πραγματικότητα που δημιουργεί αναπόφευκτα μία νέα πολιτική εμπειρία για τους κατοίκους της Λευκίμμης και όχι μόνο και η οποία θα σημαδέψει βαθιά και για πολλά χρόνια την περιοχή και τον Νομό.

Στο αίτημα- λόγου χάρη- για την απομάκρυνση των ΜΑΤ υπάρχει η γνωστή αντίδραση των δημάρχων που χαρακτήρισαν την παρουσία τους στα Μεσοράχια σχεδόν αναγκαίο κακό.
Στο θέμα αυτό, δεν πήραν θέση η Νέα Δημοκρατία δια της εδώ ΝΟΔΕ. Το ίδιο και ο ΛΑ.Ο.Σ. Δεν πήρε θέση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Δεν πήραν θέση οι πολιτευτές του κόμματος και οι υποψήφιοι βουλευτές στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.
Δεν πήρε θέση ο Δήμος Κερκυραίων, ο δήμαρχος Κερκυραίων, οι Αντιδήμαρχοι, τα μέλη της πλειοψηφίας, ως χθες το μεσημέρι τουλάχιστον, καθώς χθες το απόγευμα αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού το θέμα της Λευκίμμης αναμένεται να συζητηθεί ύστερα από σχετικό αίτημα του κ. Γαβαλά.
Από την πλευρά του το ΤΕΕ, φαίνεται να πατά σε δύο βάρκες με τη νεώτερη ανακοίνωσή του που ναι μεν θεωρεί ότι τα μεγάλα δημόσια έργα χρειάζονται συναίνεση, αλλά προσθέτει ότι στη Λευκίμμη κινδυνεύει η δημόσια ασφάλεια. Ακόμα ο Σύνδεσμος Καθαριότητας και η ΤΕΔΚ δεν μπόρεσε να πάρει θέση για την αποχώρηση των ΜΑΤ, τουλάχιστον.

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ
Από τα πολιτικά κόμματα τα εντός Βουλής, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, έχουν ταχθεί υπέρ της αποχώρησης των ΜΑΤ. Οι δύο Βουλευτές, ΠΑΣΟΚ Α. Γκερέκου και ΚΚΕ κ. Χαραλάμπους έχουν ταχθεί υπέρ της αποχώρησης των ΜΑΤ, ενώ η κ. Γκερέκου έστειλε και ανοιχτή επιστολή στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Και οι δύο βουλευτές έφεραν το θέμα στη Βουλή με ερωτήσεις τους. Το ίδιο και βουλευτές του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλευρό της Λευκίμμης και των κατοίκων της έχουν ταχθεί πολλοί περιβαλλοντικοί σύλλογοι και οικολογικές οργανώσεις του Νομού.

Πατήστε για μεγέθυνση
ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΛΑΟ
Πίσω από όλα αυτά, κρύβεται μία απλή, απλούστατη υπόθεση. Διακυβεύεται το αν και ποιοι τελικά σέβονται το λαό και τον τόπο. Η Λευκίμμη και τα γεγονότα που διαδραματίζονται εκεί, θα έχουν καταλυτικές πολιτικές προεκτάσεις.
Μία από αυτές είναι και η πρόταση να παραιτηθεί ο Δήμαρχος Λευκιμμαίων από τον Σύνδεσμο Καθαριότητας. Μία άλλη, να προταθεί και στον Δήμαρχο Κερκυραίων να παραιτηθεί από την προεδρία του Συνδέσμου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΔΚ
Στο μεταξύ σε έρευνα που έχει ξεκινήσει η «Ε», σχετικά με την ύπαρξη ή όχι, αλληλογραφίας της ΤΕΔΚ με την Εισαγγελία και την Αστυνομία προκειμένου να έρθουν ΜΑΤ στην Κέρκυρα, η απάντηση ήταν αρνητική, ότι δηλαδή η ΤΕΔΚ δεν ανέπτυξε τέτοιου τύπου αλληλογραφία. Σχετικό ερώτημα έχει κατατεθεί και στον Σύνδεσμο Καθαριότητας και αναμένεται απάντηση.

ΝΕ ΠΑΣΟΚ
Στο μεταξύ σύσκεψη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης. Στη σύσκεψη η ΝΕ πήρε την άποψη των Δημάρχων και του ΤΕΕ και έκανε μία πρώτη προσέγγιση στο ζήτημα. Στη συνέχεια θα γίνει και άλλη συνεδρίαση του οργάνου με στόχο να υπάρξει μία ενιαία και τεκμηριωμένη στάση για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Νομό. Για το λόγο αυτό, έχει αναπτυχθεί επαφή με τον Βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κ. Κουβέλη Σπύρο, Περιβαντολόγο, ώστε για όλο το θέμα να είναι πλήρως ενημερωμένη και η Χαριλάου Τρικούπη. Στη δεύτερη σύσκεψη θα κληθούν και τόσο η Βουλευτής όσο και το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Καλούδης. Αυτή η σύσκεψη θα είναι και η καθοριστική, αφού τότε υπολογίζεται ότι θα δοθεί στον τύπο, η τελική θέση του κινήματος.
Πάντως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, φαίνεται ότι στην ίδια σύσκεψη οι Δήμαρχοι ζήτησαν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτή δεν δόθηκε. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να δοθεί τέτοια στήριξη.

ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ
Άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναφέρουν ότι στέλεχος της αυτοδιοίκησης, δέχθηκε τηλεφώνημα από υψηλά ιστάμενο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος και ρώτησε αν πρέπει να αποσυρθούν τα ΜΑΤ ή όχι. Η απάντηση που έδωσε το στέλεχος της αυτοδιοίκησης, ήταν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν πρέπει να φύγουν.


Πατήστε για μεγέθυνση
Δήλωση Νομάρχη για το ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Την άποψη ότι «στη Λευκίμμη ζούμε μία ακόμη φάση του δράματος της έλλειψης Χωροταξικού Σχεδιασμού στο νησί μας», διατύπωσε χθες, ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος.

«Η έλλειψη Χωροταξικού Σχεδιασμού», τόνισε, «άφησε ανεξέλεγκτη την κατά παρέκκλιση δόμηση σ’ ολόκληρο το νησί, με συνέπεια ο κάθε ιδιοκτήτης γης, να θεωρεί το όποιο κτήμα του, ως εν δυνάμει οικόπεδο.
Αυτή η “λογική”, έχει οδηγήσει τον τόπο σε τρομερά αδιέξοδα, ως προς την χωροθέτηση των οχλουσών χρήσεων, όπως οι εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων, που είναι παντού απορριπτέες ως “κατάρα”. «Φοβούμαι ότι τα αδιέξοδα αυτά», τόνισε ο Νομάρχης, «θα πάρουν ακόμη πιο δραματική μορφή στο μέλλον, στο κοντινό μέλλον, όταν θα έρθουμε, μετά από 10ετίες άναρχης και στρεβλής ανάπτυξης, να επιχειρήσουμε να μπει τάξη στο χώρο και να τοποθετήσουμε στο νησί μας, τις δραστηριότητες εκείνες που είναι απολύτως αναγκαίες για τη ζωή μας.
Γι’ αυτό», κατέληξε ο Νομάρχης, «απαιτείται από όλους μας να προσεγγίζουμε το πρόβλημα με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στον τόπο και τους πολίτες. Περιθώρια για δημαγωγικές και αϊκίστικες συμπεριφορές δεν υπάρχουν. Δεν τα αντέχει η Κέρκυρα».

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008, Αριθ. φύλλου 16775