Ψήφισμα Νομαρχιακού Συμβουλίου για τον ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο κατά την 9η / 11-06-2008 συνεδρίασή του εξέδωσε κατά πλειοψηφία το κάτωθι ψήφισμα:

«Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κέρκυρας στη συνεδρίασή του της 11ης Ιουνίου 2008, λαμβάνοντας υπόψη του :

1.Το ιστορικό της πορείας του έργου του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) Νότιας Κέρκυρας.
2.Τις τελευταίες εξελίξεις με την επέμβαση της αστυνομίας και το τραγικό περιστατικό του θανάτου 43χρονης μητέρας δύο παιδιών
3.Το χειρισμό της υπόθεσης διαχείρισης των απορριμμάτων από το Σύνδεσμο Καθαριότητας Νομού Κέρκυρας και
4.Αφού άκουσε τις θέσεις των εκπροσώπων των κατοίκων της Λευκίμμης

Κατά πλειοψηφία
ΨΗΦΙΖΕΙ

1.Καταδικάζει τα περιστατικά βίας που εξελίχθηκαν στις 29 Μαΐου 2008 στην περιοχή της Λευκίμμης.
2.Εκφράζει την οδύνη του για τον τραγικό θάνατο της 43χρονης μητέρας δύο ανήλικων παιδιών και τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά της στην οποία στέκεται αλληλέγγυο όπως και στον 16χρονο που ενεπλάκη στην υπόθεση.
3.Ζητά την απομάκρυνση των δυνάμεων της αστυνομίας από την περιοχή του ΧΥΤΑ της Λευκίμμης και την αποκατάσταση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης των αγροτών – ιδιοκτητών στα κτήματά τους.
4.Η Νομαρχία παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην απόφαση για χωροθέτηση των οχλουσών χρήσεων ανάμεσα στις οποίες και η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων διαχείρισης των απορριμμάτων.
5.Ζητά από το Σύνδεσμο Καθαριότητας να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς προς την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων (διαλογή – ανακύκλωση, κομποστοποίηση – βελτιωτικό εδάφους και υγειονομική ταφή των αδρανών υπολειμμάτων).
6.Για την αξιόπιστη, συνεπή και αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων καλεί τον Σύνδεσμο Καθαριότητας να συγκροτήσει και να στελεχώσει άμεσα με το απαραίτητο επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό προσωπικό τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που θα απαντήσει στην πράξη στο μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας.
7.Τέλος, καλεί όλους όσους εμπλεκόμαστε, άμεσα ή έμμεσα, στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων του Νομού μας, να σταθούμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό και τον τόπο και να αποφύγουμε τον πειρασμό του λαϊκισμού, της δημιουργίας εντυπώσεων και του πρόσκαιρου όποιου πολιτικού οφέλους.»

Πηγή: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας

Σχετικά άρθρα:
Ψήφισμα από το ΝΣ για το ΧΥΤΑ Λευκίμμης
Ομιλίες από το Νομαρχιακό Συμβούλιο για τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης