Η Λευκίμμη βάφτηκε κόκκινη...

ΚΕΡΚΥΡΑ
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΑΪΤΗ

Πρωτοφανούς αγριότητας ήταν η χθεσινή επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων κατά των διαμαρτυρόμενων -στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή- κατοίκων της Λευκίμμης. Δεκάδες πάνοπλοι αστυνομικοί επιτέθηκαν κατά των παρατεταγμένων απέναντί τους πολιτών, με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό μιας γυναίκας που νοσηλεύεται στην Εντατική του Νοσοκομείου της Κέρκυρας και τον ελαφρύτερο άλλων τεσσάρων που μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας.


Μετά την επίθεση των ΜΑΤ...

Ακολούθησε κυνηγητό μέσα στον ελαιώνα της περιοχής, ενώ τα ΜΑΤ χρησιμοποιούσαν συνεχώς δακρυγόνα έχοντας δημιουργήσει ασφυκτική ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή. Στο κυνηγητό οι αστυνομικοί κυνήγησαν δύο νεαρούς με μηχανάκι. Ο 16χρονος οδηγός στον πανικό του έπεσε πάνω σε μια 43χρονη γυναίκα και την τραυμάτισε σοβαρά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας στο μηχανάκι επέβαινε και άλλος νεαρός που κρατούσε λοστό και μετά το ατύχημα διέφυγε. Η γυναίκα και ο οδηγός μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Σε βάρος του ανήλικου σχηματίστηκε δικογραφία.

Οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο χώρο του οικοπέδου του ΧΥΤΑ, όπου στις 2 μετά το μεσημέρι έγινε νέα αστυνομική επιχείρηση. Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το χώρο και εδόθη εντολή στον εργολάβο να εγκατασταθεί και πάλι. Ο άνδρες της Αστυνομίας παρέμειναν στο οικόπεδο έως αργά το βράδυ για να αποτρέψουν επανεμφάνιση των κατοίκων.

Αργά χθες το βράδυ αναμενόταν να γίνει λαϊκή συνέλευση στη Λευκίμμη. Ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής, Γιώργος Καραβαζάκης, δήλωσε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν ενώ εξέφρασε την αγανάκτησή του για άσκοπη και μεγάλη χρήση χημικών.

Ο νομάρχης Στέφανος Πουλημένος έκανε έκκληση για ύφεση και συνεννόηση, υπογραμμίζοντας ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν παρέμβαση της νομαρχιακής αρχής αφού δεν έχει δυνατότητα και πρόσβαση στις αποφάσεις για την επέμβαση. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ακόμα τις αστυνομικές δυνάμεις ότι:

Επί πέντε ώρες κρατούσαν, στην αρχή μέσα σε κλούβα και στη συνέχεια σε περιφερόμενο περιπολικό, τον νομαρχιακό σύμβουλο Σταμάτη Πελάη οι άνδρες των ΜΑΤ, ενώ συνέλαβαν και τον γραμματέα της Ν.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ Δ. Πιτσιάβα όταν επιχείρησε να προσεγγίσει τον κ. Πελάη.

Ανδρες των ΜΑΤ συνέλαβαν τον φωτεροπόρτερ στης τοπικής εφημερίδας «Ενημέρωση» Σπύρο Καστανιώτη την ώρα που φωτογράφιζε την επίθεση της Αστυνομίας κατά των κατοίκων. Αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από έντονη παρέμβαση των δημοσιογραφικών ενώσεων.

Τα επεισόδια κατήγγειλαν ΚΚΕ και ΣΥΝ.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/05/2008