Στην Κέρκυρα για τη διαχείριση των απορριμμάτων ο Αθν Νάκος

Την Κέρκυρα επισκέφθηκε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος, στο πλαίσιο της περιοδείας του με την ιδιότητα του προέδρου της Διυπουργικής Επιτροπής για την εκπόνηση και παρακολούθηση εφαρμογής Ολοκληρωμένου Προγράμματος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Ο κ. Νάκος προέδρευσε σε σύσκεψη με αντικείμενο τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιφέρειας. Στη συνέχεια ο υφυπουργός συναντήθηκε ξεχωριστά, με αντιπροσωπεία του συλλόγου του Τεμπλονίου και των κατοίκων της Λευκίμμης.
Η εκτίμηση του κου Νάκου είναι ότι το Ευρωπαϊκό δικαστήριο θα αντιμετωπίσει με επιείκεια τη χώρα μας όταν στο τέλος του χρόνου θα έχουν κλείσει οι περισσότερες από τις 3.000 χωματερές, που υπάρχουν μέχρι τώρα. Σε αντίθετη περίπτωση το πρόστιμο θα είναι 34.000 ευρώ την ημέρα για κάθε χωματερή. Στα Ιόνια λειτουργούν 43 Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων από τους οποίους υπολογίζει να διατηρηθούν μόνο οι 12, διότι δεν έχει βρεθεί άλλη λύση για τη διάθεση των απορριμμάτων. Από αυτούς στην Κέρκυρα υπάρχουν συνολικά 19 ΧΑΔΑ, δεν έχει αποκατασταθεί κανένας, θα επιταχυνθεί η αποκατάσταση των 14 που είναι δυνατόν να αποκατασταθούν και θα παραμείνουν 5, (1 στη Λευκίμμη και 4 στα μικρά νησιά) μέχρι να ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις που προβλέπονται από τον περιφερειακό σχεδιασμό.
Παράλληλα έκανε σαφές ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός θα διατηρηθεί ως έχει, διότι δεν του κατέθεσε κανείς άλλη πρόταση, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Για το θέμα των αδειών λειτουργίας, ο κ. Νάκος είπε ότι δόθηκε παράταση και όχι άδεια, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα που έχουν προγραμματιστεί. Για τις χρημοτοδοτήσεις τόνισε ότι είναι όλες εξασφαλισμένες. Τέλος δήλωσε ότι είχε τη δέσμευση εκ μέρους της Κερκυραϊκής πλευράς ότι θα προχωρήσει σε σύσταση του φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων μέσα στον μήνα.

Πηγή: ΕΡΤ