Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην Ελλάδα για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας

Την κολοκυθιά παίζει το πλήθος των συναρμοδίων ακόμη και με τον αριθμό των παράνομων χωματερών. Άλλη μια ένδειξη της ελαφρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται η διαχείριση των αποβλήτων. Τρία χρόνια περίπου μετά την πρώτη καμπάνα του Ευρωδικαστηρίου και με την προθεσμία της Ε.Ε. για αποκατάσταση και κλείσιμο των χωματερών να τελειώνει στην εκπνοή του χρόνου, ο αριθμός τους ποικίλλει από 1.025, στους 1.453 έως 2626! Τον "γρίφο" αυτό καλείται να λύσει κλιμάκιο της διεύθυνσης περιβάλλοντος της Κομισιόν την Τρίτη 8 Απριλίου στην Αθήνα κατά τον ετήσιο έλεγχο για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας περιβάλλοντος. Το καθ' ύλην αρμόδιο ΥΠΕΧΩΔΕ καλείται να δώσει απαντήσεις, επικαιροποιημένα στοιχεία και διευκρινίσεις για το τι πράττει με τις κακές επιδόσεις του επί σειρά ετών στα βασικά κεφάλαια διαχείρισης αποβλήτων, προστασία της φύσης και διαχείριση και προστασία των υδάτων. Τα στελέχη της Ε.Ε. θα κάνουν φύλλο και φτερό τους φακέλους 14 υποθέσεων εκ των οποίων 5 αποτελούν εκκρεμότητες συμμόρφωσης με την πρώτη καταδίκη, και αν αυτή δεν γίνει ακολουθεί η διαδικασία της δεύτερης παραπομπής. Δεύτερη καταδίκη, ως γνωστόν, σημαίνει χρηματικό πρόστιμο, εφάπαξ ή και ημερήσιο. Η ημερήσια διάταξη της συνάντησης περιλαμβάνει και άλλες υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο (επιστολή όχλησης ) π.χ. ρύπανση Ασωπού, Κορώνειας αλλά και η εκτροπή του ποταμού Αχελώου (εστάλη επιστολή όχλησης προ ολίγων ημερών). Ακόμη θα ελεγχθεί η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που κατά καιρούς καταθέτει το ΥΠΕΧΩΔΕ προς συμμόρφωση με τις διατάξεις των οδηγιών σε συνδυασμό με τη διάθεση των κοινοτικών κονδυλίων. Προ της εξέτασης των 14 υποθέσεων το κλιμάκιο της Κομισιόν, τη Δευτέρα θα συναντηθεί με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων, ενώ στις 28 Μαρτίου στο ΥΠΕΧΩΔΕ συγκαλείται σύσκεψη από το ΥΠΕΧΩΔΕ με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ειδικότερα θα εξετασθούν οι εξής υποθέσεις κυρίως κακής εφαρμογής ήτοι περιφρόνηση βασικών υποχρεώσεων.

Ο κατάλογος

Απόβλητα: -εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου της 6ης Οκτωβρίου 2005 για την παύση λειτουργίας και αποκατάσταση των παράνομων ή ανεξέλεγκτων χωματερών και την αντικατάστασή τους από ΧΥΤΑ. Η Επιτροπή ζητά να πληροφορηθεί και ανά περιφέρεια τον αριθμό των χωματερών όπως και την πορεία υλοποίησης των έργων αποκατάστασης. Ενημέρωση όσον αφορά την εκπόνηση περιφερειακών σχεδιασμών στη Στερεά Ελλάδα, Ιόνια νησιά, Πελοπόννησο και αν έχει γίνει επικαιροποίηση στις υπόλοιπες περιφέρειες και στοιχεία για την πορεία υλοποίησης των ΧΥΤΑ δεδομένου ότι εκκρεμεί η συμμόρφωση με την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου 2008. Η τεράστια απόκλιση στον αριθμό των παράνομων χωματερών προφανώς συνδέεται και με την κουτοπονηριά για μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Διευκρινίσεις επ' αυτού είχαν ζητήσει με επιστολή τους από τον Αύγουστο τόσο η Γενική διεύθυνση Περιβάλλοντος όσο και η Περιφερειακής Ανάπτυξης!
-Λειτουργία του ΧΥΤΑ στη θέση Σκαλιστήρι, τη νέα χωματερή δίπλα στην παλιά των Άνω Λιοσίων. Πληροφορίες για την παροχή άδειας στο ΧΥΤΑ και αντίγραφο της έκθεσης αυτοψίας όπως και στοιχεία για την ακριβή ποσότητα ανεπεξέργαστων και επεξεργασμένων αποβλήτων που αυτός δέχεται.
- ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, Δομοκού και Κέρκυρας. Ειδικότερα αντίγραφο της έκθεσης αυτοψίας που διενεργήθηκε στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου στις 11.12.2007 όπως και αντίγραφο της έκθεσης αυτοψίας στο ΧΥΤΑ Δομοκού πριν δοθεί η οριστική άδεια διαχείρισης αποβλήτων. Πληροφορίες για την παροχή οριστικής άδειας στο ΧΥΤΑ Κέρκυρας και τη συμμόρφωση με τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί στην απόφαση προσωρινής άδειας που είχε δοθεί στις 5.10.2007 για τη διαχείριση βιοαερίου και στραγγισμάτων καθώς και συστήματα παρακολούθησης.
-Ρύπανση του ΑΣΩΠΟΥ, συμμόρφωση με ένα πλήθος οδηγιών (91/689, 96/61, 80/68 και 2006/11). Διευκρινίσεις επί της υλοποίησης των μέτρων που ανακοίνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ, λεπτομέρειες για τη δυναμικότητα και το καθεστώς αδειοδότησης 29 κτηνοτροφικών μονάδων της Ανατολικής Αττικής, το ίδιο για 26 επιχειρήσεις αρμοδιότητας της νομαρχίας Βοιωτίας αλλά και πληροφορίες για τη συμμόρφωση των 9 εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις της οδηγίας 96/61 περί πρόληψης και ελέγχου της βιομηχανικής ρύπανσης μέσω υιοθέτησης των βέλτιστων πρακτικών.
- ΒΙΠΕ Τανάγρας. Η επιτροπή διατυπώνει σειρά ερωτημάτων: Πρόκειται για σχέδιο κατά την έννοια της οδηγίας 2001/42 (στρατηγική εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων) ή για έργο κατά την έννοια της οδηγίας 85/337, με ποιο τρόπο ενημερώθηκε η νομαρχία και οι πολίτες της Ανατολικής Αττικής, αν είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους στο πλαίσιο της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αν διασφαλίζεται η εφαρμογή της οδηγίας 76/464 και αν οι αρχές θα προχωρήσουν σε νέα διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
- Όσον αφορά το εγκαταλελειμμένο μεταλλείο Κίρκη στον Έβρο, η Ε.Ε. ζητεί απαντήσεις για το αν υπήρχαν επικίνδυνα απόβλητα και πότε απομακρύνθηκαν αλλά και αν έχει απορρυπανθεί ο χώρος.

Νερά

- Εκτέλεση της απόφασης της 25ης Οκτωβρίου 2007 για τη διαχείριση αστικών λυμάτων σε 23 οικισμούς με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 15.000. Η Κομισιόν ζητεί να πληροφορηθεί αν τηρείται το χρονοδιάγραμμα της Απόφασης του Δικαστηρίου για το Μαρκόπουλο, Αρτέμιδα, Ραφήνα, Κορωπί και Νέα μάκρη (δεν έχουν καν εγκριθεί τα σχέδια). Επίσης ενημέρωση για την ολοκλήρωση των έργων σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Ήτοι Κάλυμνο, Κυδωνία και Μάλια Ιανουάριος το 2008, Ηγουμενίτσα Μάρτιος 2008, Πόρος-Γαλατά Απρίλιος, Λιτόχωρο και Ηράκλειο τον Μάιο, Τρίπολη και Χρυσούπολη τον Ιούνιο, Ναύπακτος τον Αύγουστο, Λευκίμμη τον Σεπτέμβριο, Κατερίνη τον Οκτώβριο, Αλεξάνδρεια τον Νοέμβριο όπως και η ΕΔΕΣΣΑ και τα Μέγαρα και στο τέλος του χρόνου για την Παροικιά Πάρου. Ως αποδείξεις για την αποτελεσματική λειτουργία δικτύων και βιολογικών σταθμών ζητούνται μετρήσεις.
- Εκτέλεση της απόφασης του ΔΕΚ της 24ης Ιουνίου 2004 για την ανυπαρξία συστήματος συλλογής και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων του Θριασίου. Ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης των έργων και βεβαίως αν θα υπάρξει συμμόρφωση μέχρι τέλη του 2009.
- Εκτέλεση της απόφασης του ΔΕΚ 31 Ιανουαρίου 2008 για κακή εφαρμογή των άρθρων 5και 15 της οδηγίας πλαίσιο για τα νερά.(η Ελλάδα δεν είχε καταθέσει ως όφειλε μέχρι 22 Δεκεμβρίου 2004 για κάθε περιοχή λεκάνης απορροής ποταμού ανάλυση χαρακτηριστικών, επισκόπηση των επιπτώσεων από δραστηριότητες και οικονομική ανάλυση χρήσης ύδατος). Η Ε.Ε. ζητεί ενημέρωση για την ολοκλήρωση των μελετών - αναλύσεων και χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης με την καταδίκη.
- Εκτροπή Αχελώου. Εδώ διερευνάται η συμμόρφωση με την παραπάνω οδηγία αλλά και με την 2001/42 περί στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και η Ε.Ε. ζητεί "μια πρώτη τοποθέτηση των ελληνικών αρχών".
- Καθορισμός ευαίσθητων περιοχών και διαχείριση των αστικών λυμάτων σε οικισμούς με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 10.000. Η Ε.Ε. έκρινε ικανοποιητικά τα στοιχεία που περιέχονται σε απάντηση της αιτιολογημένης για τον Αργολικό και το Στενό Μυτιλήνης, ενώ για άλλες 8 περιοχές αναμένει νέα στοιχεία. Αν από αυτά προκύψει ότι απαιτείται ο χαρακτηρισμός τους ως ευαίσθητων ζωνών (υδάτινα σώματα) η Επιτροπή ζητεί δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. Όσον αφορά τη συμμόρφωση συγκεκριμένων οικισμών αν διαθέτουν δηλαδή δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικούς καθαρισμούς ζητούνται στοιχεία για το αν έγινε η αναβάθμιση της επεξεργασίας ή η επέκταση των δικτύων έως το τέλος του 2007.

Φύση

- Εκτέλεση της απόφασης του ΔΕΚ της 25ης Οκτωβρίου 2007 για τον ανεπαρκή σε αριθμό και έκταση αριθμό Ζωνών Ειδικής Προστασίας η Ε.Ε. ζητεί διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα καθορισμού των ΖΕΠ ή επέκτασης των ορίων των 151, ήδη χαρακτηρισμένων.
- Για τη λίμνη Κορώνεια που η Ε.Ε. κινήθηκε αυτεπάγγελτα ζητεί να πληροφορηθεί αν ξεκίνησε η εφαρμογή μέτρων αποκατάστασης.

Ατμοσφαιρική ρύπανση

- Περιεκτικότητα σε θείο των υγρών καυσίμων συμμόρφωση με την οδηγία 99/32 περί μη χρησιμοποίησης βαρέος μαζούτ περιεκτικότητας σε θείο άνω του 1% κατά μάζα. Η Ελλάδα όφειλε να έχει συμμορφωθεί από το 2003, ενώ σε απάντηση στην αιτιολογημένη γνώμη (το τελευταίο βήμα πριν από την παραπομπή στο ΔΕΚ) είχε υποσχεθεί ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2007 θα είχε προσαρμοστεί. Τώρα θα εξετασθεί αν αυτό εφαρμόστηκε.

Πηγή
εφημερίδα Η ΑΥΓΗ 21/03/08
εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 25/03/08