Μην Ξεχνάτε το Χρέος

Η ιστορία λένε οτι είναι ο καλύτερος τρόπος να συνειδητοποιήσει κανείς για το πού καταλήγουν οι αποφάσεις που παίρνουν οι άνθρωποι. Η ιστορία έχει διδάξει ότι σε κάθε τέτοιες καταστάσεις αλλαγών και αποφάσεων, η τωρινή γενιά που κάνει τις επιλογές γίνεται υπόλογη στις μεταγενέστερες για πάντα. Ελπίζω τα νέα παιδιά να είναι υπερήφανοι για τους γονείς τους που πήραν τις αποφάσεις και διαχειρίστηκαν όλα τα έργα μέχρι τώρα στην Λευκίμμη. Ελπίζω τα νέα παιδιά να θεωρήσουν τους γονείς τους άξιους μαχητές και προστάτες τους γιατί πάλεψαν να ανέβει το επίπεδο διαβίωσης και εκπαίδευσης στην Λευκίμμη. Ελπίζω τα νέα παιδιά να θεωρούν το περιβάλλον που ζούν δεδομένο, σίγουρο και ασφαλές στο μέλλον αφού το προσέχουν οι γονείς τους, γιατι και αυτά θα έχουν παιδια που θα θελήσουν να παίζουν ανέμελα στις ελιές και στα χωράφια. Ελπίζω τα νέα αυτά παιδιά να μπορέσουν να χαρούν τα υπέροχα χρώματα της Λευκιμμιώτικης φύσης και να μπορέσουν άφοβα να πιούν από τα πηγάδια που πότιζαν για αιώνες τις προηγούμενες γενιές. Ελπίζω τα νέα παιδιά το καλοκαίρι στο σπίτι τους με την οικογένειά τους να μπορούν να ανοίγουν διάπλατα τα παράθυρά τους και να μυρίζουν νυχτολούλουδα και ακούγοντας τον κούκο να κοιμούνται με χαμόγελο καλοσύνης. Ελπίζω τα νέα παιδιά να έχουν όνειρα για να γίνει ακόμα καλύτερος ο τόπος τους και να νιώθουν προνομιούχοι που ζούν και εργάζονται εκεί. Ελπίζω τα νέα αυτά εκατοντάδες παιδιά γεμάτα αγαθότητα, εξυπνάδα και καλοσύνη που ξεκινούν να πάνε στο σχολείο τους κάθε πρωι να νιώθουν ήρεμα ότι όλα θα πάνε καλά και ότι εκείνα θα πρέπει να αφοσιωθούν στα μαθήματα, στο σχολείο και να γίνουν καλύτεροι, να προκώψουν όπως λεν οι γιαγιάδες με δάκρυα αγάπης. Ελπίζω η Παναγιά που ευλογά τα αμπέλια της Λευκίμμης κάθε χρόνο και συνάμα ευλογά τα χώματα της Λευκίμμης που είναι ποτισμένα από ιδρώτα και από πόνο να φωτίζει τους νέους και να τους δώσει την δύναμη. Δύναμη να αντέξουν συναισθηματικά και ψυχικά τον άμεσο, υπαρκτό κίνδυνο οτι τίποτα από ότι έλπιζαν δεν συνέβη και ότι πλέον στα παραμύθια θα λένε στα δικά τους παιδιά πως ζούσαν ανέμελα και με ασφάλεια παλιά, ώσπου... ... ..

Όλοι οι πολίτες της Κέρκυρας θα πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά το μεγάλο βάρος που κουβαλάν στις πλάτες τους και να μην ξεχνούν ότι η νέα γενιά ετοιμάζεται να αναλάβει μικρότερο βάρος. Εάν της προσφερθεί ακόμα μεγαλύτερο από αυτό που ελπίζει και περιμένει η ιστορία διδάσκει ότι απλά δεν θα τα καταφέρει και θα απειληθεί.


Εάν διαβάζοντας τα παραπάνω δεν νιώσατε κανένα απολύτως βάρος στην καρδιά, τότε η Λευκίμμη δεν κινδυνεύει από κανέναν! Εάν ναι….;

Με τιμή,

Νικόλαος Κάντας