Πρόστιμο 53.000 ευρώ στο Σύνδεσμο για το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου

Την επιβολή προστίμου ύψους πενήντα τριών χιλιάδων ευρώ στο Σύνδεσμο Καθαριότητας για την λειτουργία του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου εισηγείται η ειδική υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Διαπιστώθηκε από αυτοψία της υπηρεσίας το περασμένο καλοκαίρι ότι κατά την εναπόθεση των απορριμμάτων η επιφάνεια του τελευταίου κυττάρου έχει υπερβεί σε κλίση το 5% κατά παράβαση του περιβαλλοντικού ορίου.

Επίσης ενώ υπάρχει μελέτη διάθεσης των επεξεργασμένων στραγγισμάτων στο παρακείμενο ρέμα από τη Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας, δεν έχει εκδοθεί άδεια διάθεσης από την αρμόδια υπηρεσία και δεν έχει κατασκευαστεί οριζόντιο σύστημα συλλογής του παραγόμενου βιοαερίου κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων.

Ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος, που καλείται τώρα να προσδιορίσει επακριβώς το ύψος του προστίμου και να απαιτήσει την καταβολή του, έχει καλέσει την ερχόμενη Πέμπτη τα Δ.Σ. του Συνδέσμου και της ΤΕΔΚ προκειμένου να συζητηθούν τα νέα αυτά δεδομένα.

Στο μεταξύ, σήμερα συζητήθηκαν στο Πρωτοδικείο τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει ο Σύλλογος Τεμπλονίου κατά του Συνδέσμου Καθαριότητας. Με την αίτηση αυτή οι κάτοικοι του Τεμπλονίου ζητούν να σταματήσει η εναπόθεση λυματολάσπης στο ΧΥΤΑ.

Σχολιάζοντας την όλη εξέλιξη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας Σωτ. Μικάλεφ, δήλωσε ότι δεν έχει σταλεί επισήμως κανένα έγγραφο στο Σύνδεσμο με το πόρισμα ελέγχου του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ως προς τις παραβιάσεις, ο Σύνδεσμος θα απαντήσει μετά την κλήση σε απολογία.

Όπως είπε «αναγνωρίσουμε ότι υπήρξαν κατασκευαστικές ελλείψεις από το παρελθόν. Η σημερινή Διοίκηση του Συνδέσμου έχει λάβει πρωτοβουλίες για την απάλυψη αυτών των αιτιών που αποτελούν και παραπτώματα έναντι της νομοθεσίας. Έτσι έχουν προωθηθεί μελέτες προκειμένου να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον για την κατασκευή συστήματος καύσης του βιοαερίου. Κάτι που στο παρελθόν είχε συζητηθεί επανειλημμένα και αναμένουμε τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Επίσης βελτιώθηκε ο βιολογικός καθαρισμός του ΧΥΤΑ. Οι προσδοκώμενες τιμές όμως δεν έχουν επιτευχθεί.

Η συνολική μελέτη προβλέπει κατασκευή συμπληρωματικών έργων με το σύστημα της αντίστροφης όσμωσης. Τα υπόλοιπα στοιχεία είναι αναστρέψιμα. Δεν θέλουμε να διαιωνίζεται η αντιπαράθεση με τους κατοίκους της περιοχής. Θα προσπαθήσουμε και θα διορθώσουμε τα όποια ζητήματα υφίστανται αυτή τη στιγμή. Είναι αλήθεια ότι κανείς δεν θέλει τον ΧΥΤΑ στο σπίτι του. Το μόνο που μπορούμε είναι να προωθήσουμε όλα τα ζητήματα που μένουν να επιλυθούν. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε πολιτική βούληση να γίνει ότι χρειάζεται».

Παράλληλα στις σημερινές του δηλώσεις ο κος Μικάλεφ αποδίδει εύσημα στον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Π. Μπογιάκη για την προσπάθεια που καταβάλλει για να κρατηθεί Δήμος καθαρός.

Παρά τον διαγωνισμό, δεν κατέστη δυνατόν να αναλάβει ο νέος εργολάβος καθαριότητας τις περιαστικές περιοχές και η πρόθεση του είναι να αναλάβει η ίδια η υπηρεσία καθαριότητας ολόκληρο το Δήμο. Εξήρε επίσης την αρωγή από άλλους Δήμους.

Πηγή ΕΡΤ