Τέλος στην παραπληροφόρηση για τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Τον τελευταίο καιρό που είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για την κατασκευή του παράνομου ΧΥΤΑ της Νότιας Κέρκυρας στη Λευκίμμη , παρατηρείται από ορισμένους κύκλους (δημοσιογραφικούς και πολιτικούς) μια προσπάθεια υποβάθμισης και παραπληροφόρησης για το θέμα.

Οι κάτοικοι της Λευκίμμης δεν αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην Λευκίμμη, αλλά στην κατασκευή του ΧΥΤΑ στην περιοχή Μεσοράχια του Δήμου Λευκιμμαίων που είναι αποδεδειγμένα μια από τις πιο ακατάλληλες περιοχές για το σκοπό αυτό.

Αν η επιλογή του χώρου γινόταν με κριτήρια περιβαλλοντικά και σύμφωνα με τους κανόνες της νομοθεσίας για τη χωροθέτηση ενός τέτοιου έργου ,είναι σίγουρο ότι δεν θα υπήρχε κανένας λόγος αντίδρασης. Αντίθετα μάλιστα οι κάτοικοι της Λευκίμμης θα το θεωρούσαν ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και θα το αγκάλιαζαν. Είναι προφανές ότι κανείς δεν προτιμά μια ανεξέλεγκτη χωματερή στον τόπο του από έναν (έστω και ξεπερασμένο τεχνικά) χώρο υγειονομικής ταφής απορριμάτων.

Επομένως αυτά που ακούγονται ότι οι κάτοικοι αντιδρούν γενικά και αόριστα στην κατασκευή ΧΥΤΑ είναι πέρα για πέρα αναληθή και εντάσσονται σε μια συντονισμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης ,που σκοπό έχει να αποτρέψει την ευαισθητοποίηση του κόσμου στην προσπάθεια να μετατραπεί η Λευκίμμη σε μια τεράστια χωματερή των οικιακών και επικίνδυνων στερεών αποβλήτων ολόκληρου του Νομού. Ετοιμάζουν ένα έργο βιαστικά , σε έναν χώρο που δεν πληρείται κανένας νόμιμος κανόνας και θυσιάζουν με το πρόσχημα των προστίμων που θα πρέπει να πληρώνουμε στην Ε.Ε. τη ζωή των κατοίκων, την οικονομία και το περιβάλλον μιας ολόκληρης περιοχής.

Αυτό που ζητάμε είναι να σταματήσει άμεσα το εγκληματικό έργο κατασκευης του ΧΥΤΑ στη θέση Μεσοράχια και την ανάθεση μελέτης για τον ορθό σχεδιασμό αντιμετώπισης του προβλήματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε επίπεδο νομού. Εάν ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και τελικά η νέα χωροθέτηση προβλέπει κατασκευή σε κατάλληλο χώρο στη Λευκίμμη, τότε είναι σίγουρο ότι οι κάτοικοι θα είναι σύμφωνοι και αρωγοί στην προσπάθεια αυτή.

Αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται ένα παράνομο και επικίνδυνο έργο με τις ευλογίες των αρμόδιων φορέων. Αντί η πολιτεία να προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών, το περιβάλλον και το μέλλον (οικονομικό και κοινωνικό) των κατοίκων όπως έχει υποχρέωση, αντίθετα χρησιμοποιώντας αστυνομικές δυνάμεις καταστολής επιβραβεύει την παρανομία και καταδικάζει μια περιοχή σε ολοκληρωτική καταστροφή.

Σπύρος

Πηγή Οδηγός της Λευκίμμης