ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ (ΔΑΚ) ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΑ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ

Και τώρα τί να κάνουμε;
  • - Να δραστηριοποιήσουμε όλους τους κατοίκους της Λευκίμμης και τους Λευκιμμιώτες όπου και να βρίσκονται

  • - Να μην απομονώσουμε κανέναν. Δεν περισσεύει κανένας!

  • - Να αξιοποιήσουμε κάθε μέσο για τη σωστή, έγκυρη, αληθινή, αξιοπρεπή ενημέρωση των συμπατριωτών μας

  • - Να προασπίσουμε την αλήθεια απ’ όπου και αν προέρχεται.

  • - Να συνστρατευθούμε σε πλαίσιο αγωνιστικό για να σταματήσουμε άμεσα το εγκληματικό έργο κατασκευής ΧΥΤΑ στη θέση Μεσοράχια.

  • - Να απαιτήσουμε από τις αρμόδιες αρχές την ανάθεση μελέτης για τον ορθό σχεδιασμό αντιμετώπισης του προβλήματος διαχείρισης αποβλήτων, σε επίπεδο νομού

  • - Να πούμε όχι στο προσχεδιασμένο αυτό έργο που είναι παράνομο και επικίνδυνο για τη ζωή των κατοίκων της Λευκίμμης.

  • - Να το σταματήσουμε τώρα με την ενεργή συμμετοχή μας γιατί αύριο θα είναι αργά. Δεν χρειάζονται πειραματισμοί «ας γίνει σήμερα και βλέπουμε αργότερα». Ούτε χαρακτηρισμοί για «παρασυρμένους» από «επικίνδυνους» που προτιμάνε «τις χωματερές από τους οργανωμένους χώρους ταφής απορριμμάτων».

  • - Να εμποδίσουμε να υλοποιήσει ο δήμαρχος τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για την κατασκευή του ΧΥΤΑ για να προασπίσουμε πρώτα απ’ όλα την υγεία των κατοίκων της Λευκίμμης από μια χωματερή που θα οδηγούνται τα απόβλητα όλης της Κέρκυρας, ακόμη και των Παξών.

Είναι παρανοϊκό να ζητάμε έναν οργανωμένο χώρο ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) όταν το Τεμπλόνι είναι κορεσμένο και βαίνει στο κλείσιμό του μετά και από τον δίκαιο ξεσηκωμό των κατοίκων του. Νομοτελειακά αυτός ο «οργανωμένος χώρος ταφής» θα γίνει χώρος ταφής των Λευκιμμιωτών. Δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για να ξεκινήσει το έργο. Ετοιμάζεται βιαστικά σ’ ένα χώρο που δεν πληρείται κανένας νόμιμος κανόνας. Ξέρετε εσείς της γραμματείας της ΔΑΚ κανέναν; Γιατί εγκαλείτε το δήμαρχο να υλοποιήσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου; Αυτό δεν κάνει σήμερα με την βοήθεια των ΜΑΤ και με μηνύσεις σε αγωνιστές; Μήπως ο δήμαρχος συμπαραστάθηκε τους αγωνιστές που χτυπήθηκαν με τα χημικά; Μήπως μέχρι και σήμερα ο εργολάβος δεν προστατεύεται από τα ΜΑΤ για την εκτέλεση των εργασιών του;

Η ΔΑΚ σήμερα όσο ποτέ άλλοτε χρειάζεται αγωνιστές που θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων για να μη γίνει αυτό το ΧΥΤΑ που σχεδιάστηκε και αποφασίστηκε από τους εκλεγμένους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και με την σύμπραξη του ΣΥΝ (βλ. Δήμο Λευκίμμης με Δήμαρχο Μοναστηριώτη).

Καλό και χρήσιμο είναι να καταγγείλουμε πράξεις και πολιτικές που δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή του τόπου. Αυτό όμως μόνο δεν αρκεί. Πρέπει να βγούμε στους δρόμους με όσους θέλουν να αγωνιστούν για να μην επιτρέψουν την κατασκευή αυτού του ΧΥΤΑ. Οι πολύ κλειστοί χώροι δημιουργούν ασφυξία όχι μόνο σ’ αυτούς που είναι μέσα αλλά και σ’ αυτούς που είναι απ’ έξω.

Σαν ψηφοφόροι όμως της ΔΑΚ και φίλοι του ΚΚΕ αναρωτιόμαστε ποιά σχέση υπάρχει μεταξύ της ανακοίνωσης της γραμματείας της ΔΑΚ 23/1/2008 και της ανακοίνωσης της Κ.Ο. του ΚΚΕ Λευκίμμης 12/1/2008.

ΔΑΚ 23/1/2008: «θυμίζουμε ότι το Φλεβάρη του 2006 όταν το δημοτικό μας συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως για να γνωμοδοτήσει εάν χρειάζεται να κατασκευαστεί ΧΥΤΑ στη Ν.Κέρκυρα (διάβαζε Μεσοράχια) όταν όλα ήταν δεδομένα (χωροθέτηση – έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών όρων και το έργο είχε ήδη δημοπρατηθεί) με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας και γνώμονα τη ποιότητα ζωής χωρίς λαϊκισμούς συναινέσαμε στην κατασκευή του έργου με τις εξής προϋποθέσεις:


Α) Αποκλειστική χρήση του ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας από τους δήμους Μελιτειέων, Κορισσίων και Λευκιμμαίων σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό
Β) Ο δήμος μας να έχει αποφασιστικό ρόλο και εποπτεία την κατασκευή του ΧΥΤΑ ώστε να κατασκευαστεί σύμφωνα με την επιστημονική τεχνογνωσία.
Γ) Ο δήμος μας να έχει αποκλειστική αρμοδιότητα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ
Δ) Ο δήμος μας να συστήσει διαπαραταξιακή επιτροπή ώστε να υπάρχει διαφάνεια και κοινωνικός έλεγχος κατά την κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΑ... Σήμερα λοιπόν αναρωτιόμαστε τί άλλαξε και κάποιοι άλλαξαν ρότα.»


Κ.Ο. Λευκίμμης του ΚΚΕ 12/1/2008: «Η Κ.Ο του ΚΚΕ καλεί τους κομουνιστές, φίλους , ψηφοφόρους, εργάτες, αγρότες, νεολαία
- Να αντισταθούν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην κατασκευή του ΧΥΤΑ και την απομάκρυνση του εργολάβου από την περιοχή μας αφού δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την υλοποίησή του.
- Να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα από το γαλαζοπράσινο αυταρχισμό και να μπουν στον αγώνα για ένα ΧΥΤΑ που θα προκύψει με επανακαθορισμό του σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων με χωροθέτηση νέων χώρων που θα καλύπτουν τις ανάγκες ολόκληρου του νομού……….»

Εμείς λοιπόν οι παρασυρμένοι τασσόμαστε ολόψυχα και μας καλύπτει πλήρως η ανακοίνωση της Κ.Ο. ΚΚΕ της Λευκίμμης. Γιατί πιστεύουμε ότι είναι κρίμα τα γεγονότα να προχωράνε και εμείς να τρέχουμε από πίσω υποσχόμενοι την εκ των υστέρων επαναστατική γυμναστική.

29 / 01 / 2008
ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΗΣ Δ.Α.Κ.