Αναβολή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου για τα ασφαλιστικά του ΧΥΤΑ Νότου

Δεν πιστεύουν στις υποσχέσεις

Μόνο για το Νότο ο ΧΥΤΑ, διαβεβαιώνει ο Μικάλεφ

Οργισμένοι οι κάτοικοι της Λευκίμμης διαμαρτύρονται έξω από τα δικαστήρια για την δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή τους.
ΦΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΣΠ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

Ασφυκτιούν από την παρουσία των ενισχυμένων δυνάμεων καταστολής της ΕΛΑΣ στη Λευκίμμη, οι κάτοικοι και το φώναξαν χθες εν χοροίς και οργάνοις στους δρόμους της πόλης. Αφορμή η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, αίτηση για τη λήψη των οποίων έχουν υποβάλει, ώστε να σταματήσει η κατασκευή του ΧΥΤΑ Νότου. Η υπόθεση όμως πείρε μικρή αναβολή αφού τα ντοκουμέντα της χωροθέτησης που αποτελεί και το επίδικο στοιχείο της όλης υπόθεσης δεν έχουν ακόμα προσκομισθεί στο δικαστήριο από τον Σύνδεσμο Καθαριότητας.

Στο Μεταξύ ο πρόεδρος του, δήμαρχος Κερκυραίων, εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία διαβεβαιώνει ότι ο ΧΥΤΑ του Νότου δεν αφορά σε ολόκληρο το νησί αλλά θα εξυπηρετήσει αποκλειστικά τους τρεις δήμους του Κερκυραϊκού Νότου, κάτι όμως που αμφισβητούν οι κάτοικοι. Πιστεύουν ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΧΥΤΑ Μέσης είναι τέτοια που σύντομα και εφόσον ολοκληρωθεί στην Λευκίμμη το έργο όλα τα σκουπίδια του νομού θα μεταφερθούν εκεί. Η συνέχεια στο ακροατήριο.

Μαζική κινητοποίηση Λευκιμμιωτών σε δικαστήρια, δήμο και νομαρχία.

Νέο ραντεβού αύριο στα δικαστήρια για το ΧΥΤΑ Νότου.

Δεν βρήκαν Σ. Μικάλεφ και έδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο Στ. Πουλημένο.

Οργισμένοι οι κάτοικοι της Λευκίμμης διαμαρτύρονται έξω από το δημαρχείο για την δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή τους.
ΦΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΣΠ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

Για τις 20 Φεβρουαρίου αναβλήθηκε η χτεσινή εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα τη διακοπή εργασιών κατασκευής του ΧΥΤΑ στη θέση Μεσοράχια, που κατάθεσαν κατά του Συνδέσμου Καθαριότητας και της ΠΙΝ, οι κάτοικοι της Λευκίμμης, έπειτα από αίτημά τους. Κρατώντας μαύρες σημαίες, πανό και τύμπανα και φωνάζοντας συνθήματα, συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν έξω από το δημαρχείο της πόλης ενώ επισκέφθηκαν το νομάρχη, που του παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Παράταση ως αύριο δόθηκε από το δικαστήριο στο δ.σ. του Συνδέσμου Καθαριότητας, που καλείτε να προσκομίσει τις περιβαλλοντικές μελέτες, στο δικηγόρο των κατοίκων, Γ. Αγιώτατος, αφού σύμφωνα με αυτές, όπως είπε ο ίδιος, θα μπορέσει να αποδείξει την παράνομη χωροθέτηση της εγκατάστασης. Μάλιστα ο κ. Αγιώτατος δήλωσε ότι θα συνεχίσουν τις δικαστικές ενέργειες. «Επίκειται αγωγή στο πολυμελές για την οποία ασκήθηκε και η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να αποδείξουμε τον κίνδυνο που διατρέχει η περιοχή, από ένα έργο, που έχει χωροθετηθεί παράνομα», κατέληξε.

Προσεχώς νέα ασφαλιστικά μέτρα

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δικαστικά τη διακοπή του έργου, εμφανίζονται και οι επαγγελματίες του Κάβου, που έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμού, Α. Σπηλιωτόπουλο, προκειμένου να του εκθέσουν τους κινδύνους ου εγκυμονεί για την τουριστική οικονομία του Κάβου, η κατασκευή ΧΥΤΑ λίγα μέτρα από τον οικισμό, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Γιάννης Πανδής. Πρόσθεσε ακόμη ότι αν, οι κάτοικοι δεν δικαιωθούν το Φλεβάρη μετά την εκδίκαση των ασφαλιστικών, περίπου 1600 επαγγελματίες της περιοχής θα καταθέσουν νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Ν. Σαμοïλη: Πάνω απ’ όλα η προσωπικότητά μας

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του δ.σ. του πολιτιστικού συλλόγου «Αλεύχιμον», Ν. Σαμοίλη ανέφερε ότι θα εξακολουθήσουν να αγωνίζονται για να υπερασπιστούν το δικαίωμα της προσωπικότητάς τους. Δήλωσε πως η πλειοψηφία των κατοίκων του δήμου είναι πεισμένη για το δίκαιο αγώνα τους ενώ υποστήριξε ότι κρύβονται συμφέροντα πίσω από τη κατασκευή του ΧΥΤΑ, που, ανάμεσά τους, είναι και η πλήξη της τουριστικής ζώνης του Κάβου και του Αγίου Πέτρου. Τέλος, επισήμανε ότι αυτό το έργο θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την ευρύτερη περιοχή και ζητούν εφ εξής έργα αναβάθμισης.

Δ. Πιτσιάβας: Η ευθύνη βαραίνει τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Ο γραμματέας της Ν.Ε. ΚΚΕ, Δ. Πιτσιάβας, ο οποίος ήταν στη διαμαρτυρία των κατοίκων στα δικαστήρια, απέδωσε το αδιέξοδο, που έχει δημιουργηθεί με τη διαχείριση των σκουπιδιών, στις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. «Ο συνδυασμός των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με ΠΙΝ και Σύνδεσμο Καθαριότητας, τίναξαν στον αέρα τον περιφερειακό σχεδιασμό που υπήρχε. Η Ν.Ε. ΚΚΕ θεωρεί ότι ο ΧΥΤΑ Νότου θα έχει την ίδια κατάληξη με αυτόν της Μέσης. Γι’ αυτό αντιδρούν οι κάτοικοι τους οποίους η κυβέρνηση αντιμετώπισε με χημικά, ΜΑΤ και συλλήψεις», όπως δήλωσε.

Συνάντηση των διαδηλωτών με τον νομάρχη

Ο επαγγελματίας Γιάννης Πανδής παραδίδει το ψήφισμα
διαμαρτυρίας στο Νομάρχη, Στ. Πουλημένο.
ΦΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΣΠ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

Αντιπροσωπεία των κατοίκων και μέλη της συντονιστικής επιτροπής αγώνα κατά του ΧΥΤΑ, επισκέφθηκαν τον νομάρχη Στ. Πουλημένο, όπου του έδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας και τους ζήτησαν δημόσια να τους υποστηρίξει.

Ο Στ. Πουλημένος δήλωσε στους κατοίκους ότι το έργο βρίσκετε στην τελευταία φάση της κατασκευής του και ότι δεν είναι στις αρμοδιότητες της νομαρχίας να διακόψει τις εργασίες. Ανέφερε ότι ο ρόλος ο δικός του είναι ο έλεγχος της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και των όρων υγιεινής, τόσο στον ΧΥΤΑ Νότου, όσο και στον βιολογικό της περιοχής, στον οποίο εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα όπως είπε.

Τέλος, δεσμεύτηκε ότι την συγκεκριμένη οχλούσα χρήση θα ελέγξει σύντομα κλιμάκιο ελέγχου περιβάλλοντος της Ν.Α., καθώς όπως πληροφορήθηκε ο νομάρχης καθημερινός διατίθενται σε αυτόν σημαντικές ποσότητες βοθρολυμάτων, που ανεξαίρετα χύνονται στην περιοχή και καταλήγουν στην θάλασσα.

Το ψήφισμα διαμαρτυρίας που έδωσαν στο νομάρχη.

«Εμείς οι κάτοικοι τις περιοχής της Λευκίμμης, απαιτούμε από εσάς να πάρετε δημόσια θέση και να καταδικάσετε το έγκλημα, που προετοιμάστηκε με την ένοχη σιωπή όλων των υπευθύνων και οδηγεί τον τόπο μας σε οριστικό μαρασμό και εξαθλίωση.

Ο αγώνας αυτός είναι για την υγεία των παιδιών μας, των οικογενειών μας, την επιβεβαίωση μας, την αξιοπρέπεια μας, για την ιστορία και το μέλλον της περήφανης Λευκίμμης».

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (Αρ. Φύλλου 2109)
Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008, Χριστίνα Χονδρογιάννη