Τ' απορρίμματα στην Κέρκυρα ! Σκέψεις........πράξεις?‏

Κάνοντας μια βόλτα στο νησί μας, δεν μπορείς να μην θαυμάσει κανείς την απίστευτου κάλλους, φυσική ομορφιά! Η Κέρκυρα πραγματικά έχει απίστευτες δυνατότητες, σε πολλά επίπεδα και διαθέτει όλες τις «φυσικες» προδιαγραφές για να είναι ένας άριστος τουριστικός προορισμός, αλλά και ένας υπέροχος τόπος μόνιμης διαμονής. Έχει όμως 2 βασικά μειονεκτήματα, τα οποία όμως, αν εκμεταλλευθούν σωστά, μπορούν να γίνουν πλεονεκτήματα! Ο ανθρώπινος παράγοντας και η πολιτική βούληση!!! Ο ανθρώπινος παράγοντας είμαστε όλοι εμείς, οι οποίοι με μια νοοτροπία που μας υποβαθμίζει, αντί να βελτιώνουμε τον τόπο μας, τον φέρνουμε σε δύσκολη θέση. Από την άλλη η πολιτική βούληση, είναι κάτι που από ανέκαθεν, ψυχορραγούσε το νησί.Οι εξαιρέσεις....ΊΣΩΣ ελάχιστες! Όπως διαβάσατε και στον τίτλο, αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε μόνο με τʼ απορρίμματα. Κάποια άλλη στιγμή και με άλλα θέματα εξίσου σημαντικά!

Λυπηθήκαμε πολύ όταν, εκτός από όσα θα έπρεπε να βλέπουμε, ( όμορφα τοπία, ιστορικά μνημεία κ.α ),σε πολλά σημεία της πόλης αλλά και της περιφέρειας βλέπουμε να εμφανίζονται μικρές «χωματερες»! Όχι δεν υπερβάλλω δυστυχώς....πριν μπούμε σε κάποιο χωριό και πολλές φορές τουριστικό χωριό,όπως τα Μοραΐτικα, ο Αγ. Γεώργιος Αργυράδων, ο Άγ. Ματθαίος....και πολλά άλλα, υπάρχει αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε...ένα μικρό χάος!!! Οι κάδοι πάντα παραγεμισμένοι, τʼ απορρίμματα παντός τύπου ξεχειλίζουν και ...μυρίζουν!!! Εκτός βέβαια από τα καθημερινά οικιακά απορρίμματα, μπορείς να βρεις και ότι άλλο φανταστείς! Στρωματά, κρεβάτια, πολυθρόνες, κούνιες, λάστιχα, βαρέλια, χόρτα από καθαρισμούς δέντρων και κήπων και πόσα άλλα.....Ακόμη, σε πολλά σημεία κεντρικών δρόμων, κόβοντας τα χόρτα στα πλαϊνά του δρόμου, «ανακαλύφθησαν» πολλοί «θησαυροί». Θησαυροί, που εμείς οι ίδιοι αλλά και οι επισκέπτες του νησιού, πετάμε από τα οχήματα μας. Γιατί? θα μπορούσα να γράφω ασταμάτητα αλλά νομίζω πως σας έδωσα να καταλάβετε για την κατάσταση που επικρατεί. Βλέποντας λοιπόν αυτήν την πραγματικά άσχημη εικόνα, όπως είναι "φυσικό", σαν άνθρωποι που είμαστε....ψάχνουμε να βρούμε, που να ρίξουμε το φταίξιμο...... Πρώτος υπεύθυνος λοιπόν ο Δήμος και οι υπηρεσίες καθαριότητας! Σίγουρα έχουν πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης, γιατί αυτοί είναι υπεύθυνοι για τη μελέτη και παρακολούθηση του προβλήματος, για το σωστό σχεδιασμό, τις πρακτικές που θα ακολουθηθούν καθώς επίσης, για την επίβλεψη και κατά πόσο ακολουθούνται οι νόμοι και οι κανόνες που αφορούν τʼ απορρίμματα!

Από την άλλη πλευρά και ο Δήμος έχει τα ελαφρυντικά του. Τώρα με τον Καλλικράτη, καλείται να καλύψει πολύ μεγαλύτερη έκταση, κάτι που είναι εν μέρει λογικό να δυσκολεύει το έργο του. Επίσης με την δύσκολη οικονομική κατάσταση που κυριαρχεί, δεν μπορεί να προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό, ούτε να αντεπεξέλθει σύντομα σε διάφορες μηχανικές βλάβες που παρουσιάζονται κατά καιρούς στα απορριμματοφόρα, και οι ελλείψεις αυτές είναι εμφανείς! Αλλά το μεγαλύτερο ελαφρυντικό του Δήμου... είμαστε ΕΜΕΙΣ!!!!! Ναι, καλά διαβάσατε... ΕΜΕΙΣ! Και εδώ θα ρίξω τις ευθύνες για την παραπάνω κατάσταση και σε πολλούς συμπολίτες μας! Η νοοτροπία που ακολουθούμε είναι καταστροφική! Πρώτα καταστρέφουμε και μετά γκρινιάζουμε....Πότε επιτέλους θα συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε άμοιροι των ευθυνών μας? Μάλιστα, θα τολμούσα να πω ότι εμείς οι πολίτες, ίσως έχουμε μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης από οποιονδήποτε άλλο!

1) Πετάμε τα σκουπίδια όποια ώρα μας βολεύει, ενώ υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο απόθεσης των απορριμμάτων στους κάδους.
2) Ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τα ογκώδη αντικείμενα, πολλοί λίγοι είναι αυτοί που τις ακολουθούν.
3) Εάν οι κάδοι είναι γεμάτοι, δεν διστάζουμε απλά να πετάξουμε τις σακούλες...κάπου παραδίπλα.
4) Δεν κάνουμε ανακύκλωση!!!! Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την όλη κατάσταση που επικρατεί. Απλά αν σκεφτούμε ότι κάνοντας ανακύκλωση μπορούμε να γλιτώσουμε ένα τεράστιο μέρος των απορριμμάτων, που αντί να καταλήγει στις χωματερές και στο ΧΥΤΑ, θα μπορούσε να προωθηθεί στην επαναχρησιμοποίηση!
5) Πολλοί πολίτες είναι αδιάφοροι αν με κάποιες κινήσεις τους, η εικόνα του νησιού μας στο εξωτερικό σπιλώνεται. Κρίνοντας όμως από το γεγονός ότι το νησί μας είναι τουριστικό και πολλά επαγγέλματα ζουν από τον τουρισμό,( άλλωστε είναι μια αλυσίδα ).....θα έπρεπε να είμαστε λίγο πιο συνεπείς και σωστοί στις υποχρεώσεις μας σαν δημότες!
6) Δεν « εκπαιδεύουμε » τα παιδιά μας σωστά από μικρή ηλικία. Δεν τους δίνουμε σωστές συμβουλές και τις βάσεις, για να αγαπήσουν και να προσέχουν το περιβάλλον. Μάλιστα τους δίνουμε το «κακο» παράδειγμα από τις δικές μας καθημερινές λανθασμένες κινήσεις!

Βέβαια εδώ θα ήθελα να τονίσω και το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν, όσα θα έπρεπε για κάποιους κανόνες, τόσο σε θέματα καθαριότητας, όσο και σε θέματα ανακύκλωσης! Και εδώ ξεκινά ο δικός μας ρόλος! Η ευαισθησία μας για το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα αυξημένη και σαν εθελοντική ομάδα σε τοπικό επίπεδο, αποφασίσαμε να παρέμβουμε μέχρι το σημείο που μπορούμε. Τι θα κάνουμε? Θα σας εξηγήσω λίγο παρακάτω, αφού πρώτα τονίσω ότι:
α) Η Πολιτών Εξουσία ΜΚΟ δεν χρηματοδοτείται από κανένα κυβερνητικό ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Είναι πρωτοβουλία απλών πολιτών που νοιάζονται για το νησί τους!
β) Θα ζητήσει την συνεργασία του Δήμου, της Ε.Ε.Α.Α ( Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης ) και κυρίως εθελοντών και πολιτών της Κέρκυρας. Η Κέρκυρα είναι το σπίτι μας και εμείς πρέπει να το προσέξουμε όσο καλύτερα μπορούμε! Μην απαιτούμε απλά από τους άλλους να τα κάνουν όλα. Ας αναλάβουμε όλοι μας ενεργό δράση! Δεν είναι κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε, ο κάθε ένας από εμάς έχει κάποιες δυνατότητες. Ας τις αξιοποιήσει λοιπόν για το καλό του νησιού μας. Θα εκπλαγείτε από τι μπορούμε να καταφέρουμε όλοι μαζί!!!!

Έτσι λοιπόν, μετά από ώριμη σκέψη και αρκετές ώρες ψάξιμο και συζητήσεων, η Συντονιστική Ομάδα της Πολιτών Εξουσία ΜΚΟ, προτείνει και θα προχωρήσει στην υλοποίηση τους, τα εξής:

1) Θα ξεκινήσουμε μια καμπάνια ενημέρωσης πάνω σε θέματα καθαριότητας και ανακύκλωσης. Η όλη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί από εθελοντές, αφού πρώτα ενημερωθούν σωστά. Παράλληλα με την ενημέρωση, θα γίνεται και μια έρευνα με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων, για να μπορέσουμε να καταγράψουμε το μέγεθος του προβλήματος που καλούμαστε να λύσουμε και ίσως αν χρειάζονται και ποιες, άλλες περαιτέρω ενέργειες. Η ενημέρωση θα γίνεται κατά τόπους και κατά ιδιότητα. Αρχικά θα ερωτηθούν και ενημερωθούν τα καταστήματα που βρίσκονται στην πόλη της Κέρκυρας. Στη συνέχεια το πρόγραμμα θα επεκταθεί και στα νοικοκυριά της πόλης. Αργότερα, ανάλογα και με τη συμμετοχή που θα έχουμε σε εθελοντές, το πρόγραμμα αυτό θα επεκταθεί σε ολόκληρο το νησί, καθώς και στα διαπόντια!
2) Μεγάλη σημασία θέλουμε και πιστεύουμε ότι πρέπει να δώσουμε στα νέα παιδιά. Όταν τα παιδιά διαμορφώσουν σωστές και οικολογικές συνήθειες από νεαρή ηλικία, είναι πολύ δύσκολο να μην τις συνεχίσουν και στη μετέπειτα ζωή τους! Έτσι θα προσπαθήσουμε, αφού προμηθευτούμε τις σχετική άδεια από το Υπουργείο Παιδείας και με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών των δημοτικών σχολείων, να ξεκινήσουμε μια σειρά συναντήσεων, για ενημέρωση, προβολή σχετικού βίντεο, προτροπή για ανακύκλωση μέσα στο σχολείο, καθώς επίσης και για να ενισχύσουμε στα παιδιά, το αίσθημα προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και των μνημείων του νησιού μας από graffiti κ.α.
3) Σε βάθος χρόνου θα δημιουργηθούν και πολλές εκδηλώσεις επιμόρφωσης για παιδιά. Σκοπός των εκδηλώσεων αυτών θα είναι μέσα από το παιχνίδι και το αίσθημα της δημιουργίας να μάθουν πως να γίνονται σύμμαχοι με το περιβάλλον και όχι εχθροί του!
4) Επίσης θα γίνει πρόταση στον Δήμο Κέρκυρας, να στηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης μας, ένα «σπιτάκι» Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Πιστεύουμε ότι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης και ανταποδοτικότητας θα φανεί αρκετά ενδιαφέρον, ακόμη και στους λιγότερο ευαισθητοποιημένους με το περιβάλλον.

Είναι συνενοχή το « δε βαριέσαι, αφού δεν το έκανα εγώ, γιατί νʼασχοληθώ?» Είναι πλέον καιρός και μπορείς να το σταματήσεις! Θες να ζεις σ 'ενα νησί καθαρό με όλα τα θετικά που ακολουθούν ή σ 'ενα νησί που βουλιάζει? Η επιλογή είναι δική σου! Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι, σίγουρα, όλα τα παραπάνω δεν λύνουν οριστικά το πρόβλημα των απορριμμάτων στο νησί μας, αλλά είναι μία καλή αρχή για ν' αλλάξουμε τρόπο πλεύσης ( αφού αυτός που ακολουθείται, δεν οδηγεί πουθενά ) και για να μειώσουμε δραστικά τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ!

Και μην ξεχνάτε!!!! Τίποτα δεν είναι δύσκολο, αρκεί να υπάρχει η γνώση πως θα το κάνουμε, ο τρόπος που θα το κάνουμε και φυσικά πολύ θετική ενέργεια! Ελάτε μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια, γίνετε τώρα εθελοντές και προστατέψτε το περιβάλλον μας....άρα και το ίδιο μας το σπίτι!!!!

ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑ
politon.exousia@gmail.com